Tytti Yli-Viikariin liittyvä epäily vahvistui esitutkinnassa – ”Virkamies on käyttänyt lentopisteitä henkilökohtaisiin tarkoituksiin”

Tytti Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Tytti Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä asioissa rikokseen. (Kuva VTV)

Valtiontalouden tarkastusvirastoon liittyvät esitutkinnat siirtyvät syyteharkintaan.

ESITUTKINTA Keskusrikospoliisi aloitti helmikuussa 2021 esitutkinnan kahdessa Valtiontalouden tarkastusvirastoon liittyvässä asiassa. Esitutkinnat ovat valmistuneet ja siirtyvät nyt syyteharkintaan.

Valtiontalouden tarkastusviraston erotettu pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on ollut julkisen kohun keskellä viime syksystä alkaen. Yli-Viikarilla on muun muassa ollut suurimmat matkakustannukset valtion 55 viraston johtajista. Pääjohtajan virkamatkoista kertyneitä Finnair Plus -pisteitä ei ole kuitenkaan hyödynnetty virkamatkojen yhteydessä. Lisäksi kummastusta on herättänyt tapaus, jossa henkilölle maksettiin palkkaa ilman työvelvoitetta.

Poliisilla oli tutkittavana asia, jossa VTV:n ylitarkastajalle oli virkasuhteen päättymissopimuksen perusteella maksettu vastikkeetta palkkaa kahden vuoden ajan ennen henkilön eläkkeelle jäämistä. Ylitarkastajalla ei ollut tuona aikana työntekovelvoitetta, eikä toisaalta edes mahdollisuutta työn tekemiseen.

Eduskunnan oikeusasiamies katsoi joulukuussa 2020 antamassa ratkaisussa kyseisen sopimuksen olleen lainvastainen. Esitutkinnassa poliisi on epäillyt kahta henkilöä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rikoksesta epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

– Asiassa on selvitetty, että mainittu sopimus oli tehty toukokuussa 2016 ja sitä oli sellaisenaan myös noudatettu. Esitutkinnassa selvitettiin lisäksi muun muassa sopimuksen tekemiseen johtaneita syitä. Se, ovatko sopimuksen tehneet VTV:n virkamiehet syyllistyneet asiassa rikokseen, jää syyttäjän ja mahdollisesti viime kädessä tuomioistuimen arvioitavaksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tommi Reen Keskusrikospoliisista.

Toinen esitutkinnassa ollut asia liittyi Finnair Plus -kanta-asiakasohjelman lentopisteiden käyttöön. Esitutkinnassa on selvitetty, onko VTV:n virkamies käyttänyt virkamatkoista kertyneitä lentopisteitä henkilökohtaisiin tarkoituksiin.

– Esitutkinnassa on selvitetty henkilön lentopisteiden käyttöä sekä matkustamista ja lentopisteiden käyttöä koskeneita ohjeita ja määräyksiä. Esitutkinnan perusteella on epäiltävissä, että virkamies on käyttänyt virkamatkoista kertyneitä ja näin ollen lähtökohtaisesti työnantajalle kuuluvia lentopisteitä henkilökohtaisiin tarkoituksiin. Lentopisteiden arvon määrittäminen jälkikäteen on tosin osoittautunut jossain määrin tulkinnanvaraiseksi, Reen kertoo.

Asiassa epäillään yhtä henkilöä maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Epäilty on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Lue myös: Eduskunta erotti kohun keskellä olleen Tytti Yli-Viikarin – irtisanomisaika alkoi tänään

Kommentoi Facebookissa