Ulkomaalaisryhmä toi maahan turvattomia naisia ja heille vartijat – poliisi tutkii myös seksin ostajia

Ulkomaiset rikolliset käyttivät uhrien värväämisessä hyväksi naisten turvatonta tilaa.

Ulkomaiset rikolliset käyttivät uhrien värväämisessä hyväksi naisten turvatonta tilaa. (Kuvituskuva Fotolia)

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi ihmiskauppaa koskevan esitutkinnan.

IHMISKAUPPA Helsingin poliisi on tutkinut kesästä 2017 saakka ihmiskauppakokonaisuutta, jonka pääepäilty otettiin kiinni 30.7.2018. Poliisi sai tiedon toiminnasta paljastavan tutkinnan kautta.

– Poliisi epäilee, että ulkomaalaisten muodostama ryhmittymä on tuonut tai järjestänyt jonkun tuomaan ulkomailta Suomeen naisia, joiden tarkoituksena oli toimia prostituoituina. Ryhmän käytössä oli useita prostituution harjoittamista varten vuokrattuja asuntoja muun muassa Helsingissä ja Vantaalla. Ryhmällä oli myös auto, jota käytettiin huolto- ja kotikäyntitarkoituksissa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisilaitokselta.

Uhrien värväämisessä käytettiin hyväksi naisten turvatonta tilaa, joka johtui pääosin huonosta taloudellisesta tilanteesta kotimaassa. Uhreja erehdytettiin muun muassa lupaamalla hyviä palkkioita escort-toiminnasta tai suuria ansioita seksityöstä. Suomessa oli valmiina asunto, ja netin seksisivustoille tehtiin seksin myynti-ilmoitukset.

Uhrit olivat Suomessa keskimäärin yli kuukauden ja poistuivat sitten maasta. Poliisi on tavoittanut naiset ja kuulustellut heitä esitutkinnan aikana.

– Tähän kokonaisuuteen liittyy yhteensä kuusi rikoksen uhria. He olivat alisteisessa asemassa muun muassa kielitaidon puutteen tai rahattomuuden vuoksi, Larkio toteaa.

Poliisi epäilee, että toimintaa johti 37-vuotias ulkomaalainen mies, jolle uhrit tilittivät suurimman osan prostituutiolla tienaamistaan rahoista. Poliisi takavarikoi miehen hallusta kiinnioton yhteydessä noin 24 000 euroa käteistä rahaa. Mies on edelleen vangittuna todennäköisin syin ihmiskaupasta epäiltynä.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että pääepäilty oli järjestänyt Suomeen myös niin kutsuttuja vartijoita, jotka valvoivat toimintaa. Myös heitä epäillään ihmiskaupasta.

– Näitä vartijoina toimineita miehiä on kaksi. Heidät on vapautettu tutkintavankeudesta.

Asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan joulukuussa. Poliisi epäilee kokonaisuuteen liittyen useita henkilöitä seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä. Seksin ostajia koskeva esitutkinta on erillinen kokonaisuus, jonka tutkinta jatkuu.

Lue myös: Ulkomaiset rikolliset varastivat vanhusten lompakoita – uhreina puolustuskyvyttömiä, joilla oli vaikeuksia liikkua

Kommentoi Facebookissa