Ulkomaiset rikolliset varastivat vanhusten lompakoita – uhreina puolustuskyvyttömiä, joilla oli vaikeuksia liikkua

Toinen miehistä oli kuskina ja toinen hyppäsi autosta tarjoamaan vanhukselle esimerkiksi kantoapua.

Toinen miehistä oli kuskina ja toinen hyppäsi autosta tarjoamaan vanhukselle esimerkiksi kantoapua. (Kuvituskuva AOP)

Kaikki mieskaksikon uhrit liikkuivat rollaattorin tai kävelykeppien kanssa.

RIKOSSARJA Helsingin poliisi otti lokakuun lopussa kiinni kaksi miestä, joiden epäillään varastaneen usealta iäkkäältä naiselta lompakon syksyn aikana eri puolilla Helsinkiä ja muuta Etelä-Suomea.

Tapauksia on yhteensä seitsemäntoista, joita tutkitaan yhtä lukuun ottamatta törkeänä varkautena. Yhdessä tapauksessa rikosnimike on ryöstö, koska rikoksesta epäilty oli tönäissyt iäkästä naista siten, että nainen kaatui.

Miehet liikkuivat autolla ja etsivät uhriksi sopivia henkilöitä, joita yhdisti se, että heillä oli hankaluuksia liikkumisessa. Kaikki uhrit liikkuivat rollaattorin tai kävelykeppien kanssa. Toinen miehistä oli kuskina ja toinen hyppäsi autosta tarjoamaan vanhukselle esimerkiksi kantoapua. Mies kulki uhrin kanssa kotiovelle ja anasti kadulla tai ulko-ovella uhrin laukusta lompakon.

– Poliisi tutkii varkauksia törkeinä tekomuotoina siksi, että uhreiksi on valikoitu puolustuskyvyttömiä vanhuksia. Uhrit totesivat lompakkonsa hävinneen yleensä vasta siinä vaiheessa, kun he olivat päässeet kotiinsa ja mies oli poistunut paikalta, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Outi Petersohn-Järvinen Helsingin poliisilaitokselta.

Rikosten uhrit ovat kertoneet kuulusteluissa, että apua tarjonnut mies oli siististi pukeutunut ja käyttäytyi kovin ystävällisesti. Ainoastaan yhdessä tapauksessa uhriin käytiin käsiksi. Mies ei puhunut suomea ja englantiakin hyvin heikosti.

Varastetuissa lompakoissa oli pääasiassa vain vähäinen määrä käteistä rahaa. Suurin yksittäinen summa oli muutama sata euroa. Lompakoissa oli myös pankki- ja luottokortteja, mutta miehet eivät onnistuneet nostamaan niillä rahaa ilman tunnuslukuja.

Poliisi selvitti rikoksesta epäiltyjen henkilöllisyyden ja pääsi heidän jäljilleen oman analyysitoimintansa avulla. Analyysiryhmä kävi muun muassa läpi lukuisia tapahtumapaikkojen läheisyydessä kuvattuja valvontakameranauhoja.

– Poliisin tietojen mukaan noin 40-vuotiaat rikoksista epäillyt ovat osa ulkomaista rikollisliigaa, ja heillä on entisyyttä vastaavista teoista eri Euroopan maissa. Miehet ovat tällä hetkellä tutkintavankeudessa. On hyvin todennäköistä, että heille tullaan määräämän maahantulokielto.

Rikossarjan tutkinnanjohtaja neuvoo, että erityisesti vanhusten on tärkeä harkita, missä kuljettaa lompakkoaan. Yksi turvallinen vaihtoehto on laittaa lompakko erilliseen pussukkaan takin alle. Sieltä lompakko on vaikeampi napata kuin käsilaukusta.

Mikäli joutuu varkauden kohteeksi, asiasta täytyy ilmoittaa mitä pikimmiten hätänumeroon 112. Sillä tavoin poliisi pääsee viipymättä etsimään rikoksesta epäiltyjä. Poliisille voi soittaa jo siinä vaiheessa, jos kokee jonkin tilanteen uhkaavaksi.

Lue myös: Naista epäillään lukuisista lompakkovarkauksista – ulkomaisen rikollisryhmän uhrit iäkkäitä naisia

Kommentoi Facebookissa