Ulkoministeriö on selvittänyt vakoilutapauksen – ”Kohdistunut ulkomailla työskentelevään henkilökuntaan”

Ulkoministeriö on selvittänyt tapausta eri viranomaisten ja sidosryhmien kanssa syksyn ja talven 2021–2022 aikana. (Kuvituskuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Vakoiluohjelma on voinut mahdollistaa hyvin laajasti puhelimessa olevan tiedon hyväksikäytön.

VAKOILU Suomalaisiin diplomaatteihin on kohdistettu kybervakoilua paljon julkisuutta saaneella NSO Groupin Pegasus -vakoiluhaittaohjelmalla. Kyseessä on erittäin kehittynyt haittaohjelma, joka on pystytty tuomaan käyttäjän Apple– tai Android-puhelimeen hänen huomaamattaan ja ilman käyttäjän toimenpiteitä.

Vakoiluohjelma on voinut mahdollistaa hyvin laajasti puhelimessa olevan tiedon ja sen ominaisuuksien hyväksikäytön. Ulkoministeriö on selvittänyt tapausta eri viranomaisten ja sidosryhmien kanssa syksyn ja talven 2021–2022 aikana.

Tapaus on kohdistunut Suomen ulkomailla työskentelevään lähetettyyn henkilökuntaan. Selvityksen perusteella on pystytty arvioimaan tapahtuman aikajana. Vakoilu ei ole tällä hetkellä aktiivista.

Ulkoministeriö käsittelee eri turvaluokkien tietoa erilaisilla menetelmillä. Puhelimella käsiteltävä tieto on julkista tai korkeimmillaan turvallisuusluokka 4 tason tietoa, joka on alin turvaluokittelun aste. On kuitenkin syytä huomioida, että vaikka tieto ei suoraan olisi luokiteltua, tieto ja sen lähde voivat olla diplomaattien välisen luottamuksen piirissä.

Ulkoministeriö seuraa jatkuvasti toimintaympäristönsä tilaa ja arvioi siihen liittyviä uhkia. Erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valmisteluun ja päätöksen tekoon kohdistuu paljon mielenkiintoa, joka voi näyttäytyä myös laittomana tiedusteluna. Ulkoministeriö vastaa uhkaan erilaisin keinoin, mutta laittomalta tiedustelulta ei voida koskaan suojautua täysin.

Lue myös: Suojelupoliisi kirjasi yhteiskunnan uhkatekijät – ”Suomeen kohdistuu jatkuvia kybervakoiluyrityksiä”

Kommentoi Facebookissa