Urheilijoilta kannanotto viime päivien karuun keskusteluun

Olympiatuli symboloi puhdasta ja rehtiä urheilua.

Olympiatuli symboloi puhdasta ja rehtiä urheilua. (Kuva Fotolia)

Olympiakomitean urheilijavaliokunta antoi lausunnon liittyen viime päivien paljastuksiin juniorivalmentajien epäasiallisesta käytöksestä.

URHEILU Suomalaista mediaa on hallinnut viime päivinä keskustelu junioriurheilun epäkohdista. Valmentajien epäeettisestä toiminnasta on tullut useampia paljastuksia.

Muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen ”epäterveet metodit” ovat johtaneet muihinkin paljastuksiin. Taitoluisteluliitto antoi Penttiselle viime perjantaina vuoden kilpailukiellon.

Taitoluisteluliiton mukaan Penttinen syyllistyi urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

Penttinen ei suinkaan ole ainoa epäasiallisesti käyttäytynyt valmentaja. Keskustelu junioriurheilijoiden kohtelusta käy kuumana.

Suomen Olympiakomitean urheilijavaliokunta lähetti tiistaina tiedotteen, jossa annettiin lausunto karuista paljastuksista juniorivalmennuksen epäkohdista.

Suomen Olympiakomitean urheilijavaliokunnan lausunto

Viime päivien aikana suomalainen urheilu on noussut otsikoihin ikävässä valossa. Me urheilijavaliokunnassa olemme luonnollisesti seuranneet keskustelua mediassa sekä lajiemme sisällä, ja haluamme jakaa omia mietteitämme aiheeseen liittyen; olemmehan tahoillamme eläneet tai elämme edelleen ammattiurheilijan elämää, johon vuorovaikutus valmentajan ja muun ympärillä olevan tiimin kanssa irrottamattomasti kuuluu.

Jokainen meistä on saanut kokea urallaan urheilun parhaita puolia. Olemme omissa lajeissamme saavuttaneet menestystä, mutta mikä tärkeintä, urheilu on tuonut elämäämme esimerkiksi ystäviä, kauniita muistoja ja tärkeitä opetuksia. Myös urheilun parissa saadut kolhut, niin henkiset kuin fyysisetkin, ovat vahvistaneet kasvuamme ehjiksi ja onnellisiksi yhteiskunnan jäseniksi.

Olemme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että jokainen väärin tai väkisin urheilun alttarille uhrattu nuoruus, tai pahimmassa tapauksessa koko elämä, on liikaa. Urheilumenestys ei korvaa kadotettua itsetuntoa, eikä yksikään mitali korjaa särkynyttä mieltä. Jokainen meistä tietää, että äärirajoille on mentävä, mutta tiedämme myös sen, että äärirajoille on mentävä oman tahdon saattamana. Tiedämme myös että jokaiselle raja on henkilökohtainen; kaikista ei tule lajinsa menestyjiä, ja siinähän homman juju lopulta piileekin.

Onneksi kaikki urheilun tuoma hyvä on mahdollista saada myös ilman menestystä, ja menestyskin on saavutettavissa ilman epäasiallista kohtelua. Yhtä lailla kaikki urheilun tuoma hyvä on myös mahdollista tuhota menemällä liian pitkälle. Tasosta riippumatta. On myös muistettava, että valmentajan ansioluettelossa epäinhimillisen valmennuksen seurauksena särkynyttä urheilijaa ei voi korvata menestyjällä.

Olemme kiitollisia siitä, että olemme saaneet urheilla Suomessa ja kehittää itseämme erittäin inhimillisessä ja urheilijalähtöisessä valmennuskulttuurissa. Onhan urheilu myös yhteiskunnallisesti ajateltuna tärkeä kansamme yhdistäjä, esimerkiksi erilaisten urheiluseurojen ja -tapahtumien kautta. Urheiluperhe on ollut kasvattajamme, ja olemme kiitollisia saamastamme kasvatuksesta. Henkisesti tai fyysisesti väkivaltaista kasvattajaa emme kuitenkaan koskaan hyväksy, vaikkei hän kaikkia toiminnallaan satuttaisikaan.

Jos koet, että lähipiirissäsi tai omalla kohdallasi esiintyy urheilun varjolla harjoitettua epäinhimillistä käyttäytymistä, älä ummista siltä silmiäsi. Menestyksen tavoittelu ei ole syy loukata tai satuttaa. Asian puheeksi ottaminen voi olla vaikeaa, mutta se on välttämätöntä. Kannustamme myös vanhempia osallistumaan aktiivisesti lasten ja nuorten harjoitustoimintaan, sekä keskustelemaan nuorten urheilijanalkujen kanssa myös vaikeista asioista. Sormien läpi vääryyttä ei tule katsoa.

Voit ilmoittaa ongelmista anonyymisti väestöliiton sekä urheiluliittojen ”Et ole yksin” -palvelun kautta: https://www.etoleyksin.fi/haluatko-jutella/

Urheilijavaliokunta toimii urheilijoiden edunvalvojana, joten urheilijat voivat olla halutessaan myös urheilijavaliokuntaan yhteydessä, mikäli kokevat urheilussa epäasiallista käytöstä. Urheilijavaliokunnan tehtävänä on auttaa urheilijoita ja viedä asioita tarvittaessa eteenpäin asiaankuuluvalla tavalla.

Helsingissä 28.1.2020

Suomen Olympiakomitean urheilijavaliokunta:

Puheenjohtaja, Mika Poutala
Varapuheenjohtaja, Mikko Ronkainen
KOK:n urheilijakomission jäsen, Emma Terho
Kesäolympialajien edustajat: Jarkko Ala-Huikku, Antti Kempas, Anu Nieminen, Tapio Nirkko, Hanna-Maria Seppälä
Talviolympialajien edustajat: Ilkka Herola, Tanja Poutiainen-Rinne, Saija Tarkki
Ei-olympialajien edustaja, Minna Kauppi
Palloilujoukkuelajin edustaja, Panu Autio
Paralympiaurheilun edustaja, Toni Piispanen

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huumekohussa ryvettynyt Jori Lehterä palaa Leijoniin

Kommentoi Facebookissa