Uusi aikakausi on koittanut – kiinalainen sähköauto nappasi rataennätyksen

NIO EP9:llä ei ole normaalia myyntihintaa, mutta yhden auton rakentaminen maksaa noin 1,2 miljoonaa dollaria.

NIO EP9:llä ei ole normaalia myyntihintaa, mutta yhden auton rakentaminen maksaa noin 1,2 miljoonaa dollaria. (Kuva NIO)

Nürburgringillä kiidettiin jopa seitsemän sekuntia Lamborghinia nopeammin.

AUTOT Nürburgringin radan pohjoislenkin, eli Nordschleifen kierrosajoista on tullut viime vuosina todella tärkeä mittatikku lähes kaikille urheiluautoille. Tuotantoautojen ennätys kuului jonkin aikaa Porsche 918 Spyder -hyperautolle, jonka tekniikkaan lukeutuu hybridivoimalinja ja neliveto.

Astetta puristisempi konsernikumppani Lamborghini Huracán Performante ylsi kuitenkin äskettäin vieläkin kovempaan aikaan vapaasti hengittävän V10:nsä voimin. Lambo suoriutui kierroksesta tarkalleen kuudessa minuutissa ja 52,01 sekunnissa.

Huracánin ennätyksestä ei saatu kuitenkaan iloita kauan, koska se jäi nyt kiinalaisen sähköauton murskaamaksi. NextEV-nimisen tulokasfirman NIO EP9:ksi ristitty sähkötoiminen hyperauto kiiti Nordschleifen läpi vielä seitsemän sekuntia Lamborghinia nopeammin, eli kellot pysähtyivät kuuden minuutin ja 45,9 sekunnin aikaan. Samalla autolla yllettiin jo viime vuonna seitsemän minuutin ja 5,12 sekunnin kierrokseen, jolloin tulokseksi saatiin sähköautojen ennätys. Tuolloin sää oli kuitenkin kehno, ja NextEV halusi siksi tehdä nyt uuden yrityksen.

Vaikka kyseessä on tuotantoautojen uusi ennätys, tähän pitää suhtautua varauksella. Kiinalaisfirman hyperautoja valmistetaan nimittäin ainoastaan vaivaiset kuusi kappaletta, ja nekin menevät kaikki firman perustaneille sijoittajille. NIO EP9:llä ei ole siis edes normaalia myyntihintaa, mutta yhden auton rakentaminen maksaa kuulemma noin 1,2 miljoonaa dollaria.

Hyperauton tarkoituksena onkin toimia lähinnä brändilähettiläänä, jonka avulla NextEV:n tunnettuutta yritetään kohentaa mm. ratapäivillä. Imagokampanjalle on tarvetta, koska tähän asti lähes tuntematon valmistaja aikoo lanseerata Kiinassa jo lähiaikoina ensimmäiset tavalliset henkilöautomallinsa.

Hyperautossa käytetty teknologia on lähtöisin suoraan moottoriurheilusta, koska NextEV kilpailee sähköformuloiden Formula E -ratasarjassa.
Hyperautossa käytetty teknologia on lähtöisin suoraan moottoriurheilusta, koska NextEV kilpailee sähköformuloiden Formula E -ratasarjassa. (Kuva NIO)

NIO EP9 on kuitenkin niistä mahdollisimman kaukana. Sitä mainostetaan maailman nopeimmaksi sähköautoksi, mitä Nürburgringin rataennätyskin alleviivaa. Hyperautossa käytetty teknologia on lähtöisin suoraan moottoriurheilusta, koska NextEV kilpailee sähköformuloiden Formula E -ratasarjassa.

NIO EP9 pinkaisee nollasta sataan 2,7 sekunnissa, eli se jää kaikista korulauseista huolimatta jopa hieman Tesla Model S P100D:tä hitaammaksi paikaltaan lähdettäessä. Huippunopeutta riittää sen sijaan 312 km/h:n verran, ja sähkövoimalinjasta irtoaa peräti yhden megawatin teho. Se tarkoittaa 1341 hevosvoimaa, ja huippuvääntö on lähes murhaavat 1480 newtonia. Varttimaili sujuu tämän potkun turvin 10,1 sekunnissa, ja loppunopeudeksi tulee noin 250 km/h.

Hyperauton jokaiselle pyörälle on oma sähkömoottorinsa, eli NIO EP9 on nelivetoinen. Akut saa kuulemma ladattua täyteen 45 minuutissa, ja ne pystytään myös vaihtamaan uusiin vain kahdeksassa minuutissa. Toimintasäteeksi kerrotaan reilut 420 kilometriä. Kiinalaisvalmistajan hyperauto on rakennettu Englannissa paikallisen kumppanin kanssa, jonka nimeä ei haluta kertoa vielä julkisuuteen.

NIO EP9 on tehty hiilikuitumonokokin varaan useimpien kilpailijoidensa tavoin, mutta 635 kilon painoiset akut tekevät siitä silti melko raskaan. Kokonaispaino on 1735 kiloa, eli massaa on lähes 200 kiloa enemmän kuin Ferrari LaFerrarilla tai McLaren P1:llä. Kova kierrosaika perustuu hurjan tehon lisäksi fiksuun aerodynamiikkaan, joka saa aikaan enemmän downforcea kuin F1-kilpureissa. Ajettavuutta parantaa myös säädettävillä iskunvaimentimilla varustettu aktiivijousitus.

Jäämme odottelemaan, kuinka pitkään kiinalaisen sähköauton Nürburgringin kierrosennätys pysyy voimassa.

Kommentoi Facebookissa