Uusia koronavirustartuntoja huolestuttavasti kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla – eniten pääkaupunkiseudulla

Koronavirustartuntoja on todettu epidemian alkamisesta lähtien kaikkiaan 23 148.

Koronavirustartuntoja on todettu epidemian alkamisesta lähtien kaikkiaan 23 148. (Kuva Fotolia)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tänään on raportoitu 496 uutta tartuntaa.

KORONAVIRUS Koronavirustilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Uusia rajoituksia ja suosituksia on jo otettu ja otetaan käyttöön HUS:n alueen lisäksi muuallakin maassa. Toisaalta esimerkiksi Etelä-Savossa tartuntaketjut on saatu hyvin hallintaan.

Viime viikolla tapausmäärät ovat kasvaneet jyrkästi, ja tartuntoja todettiin kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla. HUS:n lisäksi myös Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri on ilmoittanut siirtyneensä epidemian leviämisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheessa ovat Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta. Loput 11 sairaanhoitopiiriä ovat perustasolla kuitenkin siten, että osassa perustasolla olevista sairaanhoitopiireistä yksittäiset kaupungit ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Näitä ovat Alajärvi ja Soini, Kruunupyy, Joensuu, Rauma ja Pori.

Juttuvinkki: Suurin osa suomalaisista ei muuta joulusuunnitelmiaan koronan vuoksi – ”Vietämme perhejoulun kotona”

Suurin osa tartunnoista on edelleen peräisin kotimaasta. Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli noin kolme prosenttia, joskin vaihtelua sairaanhoitopiirien välillä on paljon. Ulkomaisista tartunnoista kotimaassa aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli alle prosentti kaikista tartunnoista. Uusista tartunnoista neljännes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa, kun edellisellä viikolla näitä oli kolmannes.

Testauskapasiteetti on nyt noin 26 000 testiä päivässä. Tämän lisäksi osa alueista on ottanut käyttöön myös antigeenitestejä. Valtakunnallisesti uusien tartuntojen tartunnanlähde saatiin selvitettyä viime viikon tapaan noin puolessa tapauksista, HUS:n alueella noin kolmanneksessa.

Noin puolet jäljitetyistä tartunnoista tapahtui samassa taloudessa asuvilla. Työpaikoille tartunnoista jäljitettiin 14 prosenttia, oppilaitoksiin ja harrastuksiin molempiin 7 prosenttia ja ravitsemisliikkeisiin noin 3 prosenttia tartunnoista. Varhaiskasvatuksessa todettiin vain yksittäisiä tartuntoja, vaikka päiväkodeissa oli paljon joukkoaltistuksia. Näistä ja oppilaitosten lukuisista joukkoaltistuksista huolimatta jatkotartuntoja ei juuri ole raportoitu.

Valtaosa, noin 75 prosenttia kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotialla ja noin 40 prosenttia alle 30-vuotiailla. Tartunnat ovat parin viimeisimmän viikon aikana lisääntyneet myös vanhemmissa ikäluokissa. Yli 70-vuotiailla on kohonnut riski saada koronavirustaudin vaikeampi tautimuoto, joten heidän suojelemisensa tartunnalta on erittäin tärkeää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tänään on raportoitu 496 uutta tartuntaa. THL:n johtaja Mika Salminen kertoi kuitenkin aiemmin koronatilannekatsauksen yhteydessä, että uusia tartuntoja olisi noin 570. Tartuntoja on todettu epidemian alkamisesta lähtien kaikkiaan 23 148.

Lue myös: Hoivakodeissa ja senioritaloissa useita koronavirustartuntoja – myös monia kuolemantapauksia

Kommentoi Facebookissa