Vakuuttavaa työtä Valtteri Bottakselta – voitti kaoottisen formula-avauksen!

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella. (Kuva AOP)

Valtteri Bottas voitti Itävallan Red Bull Ringillä ajetun F1-kauden 2020 avauskilpailun.

FORMULA 1 Formula ykkösten kauden avauskilpailu ajettiin heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina Itävallassa, koronapandemian viivästettyä kauden alkua lähes neljällä kaudella. Viime kauden tapaan avauskisan voittoa juhli Mercedeksen Valtteri Bottas.

Kilpailuun Bottas starttasi paalupaikalta. Hän johti kisaa lähdöstä maaliin.

Keskeytyksiä kisassa nähtiin paljon ja autojen jäätyä vaarallisiin paikkoihin, vieraili turva-auto radalla useita kertoja. Bottaksen johtoasema kuroutui keinotekoisesti umpeen moneen otteeseen ja kaiken lisäksi hänen Mercedes-autossaan oli sensorivika. Silti Bottasta ei kisassa ohitettu.

– Olisi riittänyt, että turva-auto käy kerran radalla, mutta kun se tuli aina vain uudelleen, niin ajattelin, että vieläkö tässä joutuu taas taistelemaan. Lewisille tarjottiin niin paljon mahdollisuuksia ja hän oli todella nopea. Pystyin kuitenkin pitämään kisan hallinnassani. Tämä oli paras mahdollinen tapa aloittaa kausi, Bottas iloitsi F1:n tv-haastattelussa.

Bottaksen tallikaverina ajava hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton oli kisan tuloksissa neljäs, vaikka ajoi maaliin toisena. Hamilton joutui lähtöruuturangaistuksen takia starttaamaan viidennestä ruudusta ja sai kisassa viiden sekunnin aikasakon osuttuaan ohitusta yrittäneeseen Red Bull -tallin Alexander Alboniin.

Hamiltonin rangaistus oli varsin tulkinnanvarainen. Albon yritti ohitusta hyvin uhkarohkeasti, eikä Hamiltonilla ollut tilaa väistää.

Kriittisesti voisi todeta, että Hamiltonin rangaistus soti kilpa-autoilun perusperiaatteita vastaan vastaavien rangaistusten tultua viime vuosina F1-sarjasta valitettavankin tutuiksi.

Albon olisi voinut haastaa tuoreilla pehmeämmillä renkailla myös Bottaksen, mutta osuma Hamiltoniin vei hänet ulos radalta. Myöhemmin Albon keskeytti.

Hamiltonin rangaistus nosti Ferrari-kuskin Charles Leclercin toiseksi. McLarenin Lando Norris oli kolmas saavuttaen F1-uransa ensimmäisen palkintosijansa.

Kisassa keskeytti peräti 11 kuljettajaa. Kaikilla oli teknisiä ongelmia.

Keskeyttäjien joukkoon lukeutui Kimi Räikkönen, jonka rengasta Alfa Romeo ei kyennyt kiinnittämään kunnolla. Rengas irtosi yllättäen ja onnea oli matkassa, ettei yleisöä ollut paikalla. Katsomoon lentäessä rengas olisi voinut aiheuttaa vakavaa jälkeä.

Räikkönen ajoi kisassa häntäpäässä. Vaikka rengas olisi pysynyt paikoillaan, ei hän tuskin olisi päässyt pisteille.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Turva-autovisiitit tuovat Formula ykkösiin keinotekoista viihdearvoa, mutta ilman niitä Itävallan GP olisi ollut umpitylsää katsottavaa. Mercedeksen vauhti oli täysin ylivertaista, eikä Albon olisi kyennyt kuromaan normiolosuhteissa Hamiltonin etumatkaa umpeen ja pystynyt yrittämään ohitusta. Albonin tallikaveri Max Verstappen joutui teknisen vian takia keskeyttämään, mutta ennen keskeytystään hänellä ei ollut mahdollisuuksia Bottaksen haastamiseen.

Mercedes on ylivertaisessa vauhdissa ja sillä on hyvä mahdollisuus voittaa kauden kaikki kilpailut. Mestaruudesta taistelevat käytännössä vain Bottas ja Hamilton.

Uransa kahdeksannen voittonsa napannut Bottas on avauskilpailun jälkeen Hamiltonia 13 pistettä edellä. Hamilton yrittää kuroa etumatkaa ensi viikonloppuna, jolloin ajetaan myöskin Itävallan Red Bull Ringillä. Kauden kolmas osakilpailu ajetaan viikkoa myöhemmin Unkarin Hungaroringillä.

Bottakselle voitto oli Itävallassa toinen. Aiemmin hän oli voittanut Red Bull Ringillä 2017.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottakselta raju alku kaudelle – paalupaikka!

Kommentoi Facebookissa