Valkoposkihanhien muutto on alkanut – tulvien peittämillä pelloilla jo paikoin satoja hanhia

Valkoposkihanhi lennossa. (Kuva Jari Kontiokorpi/ Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Havaintoja on silti toistaiseksi vähemmän kuin kahtena edellisenä keväänä.

VALKOPOSKIHANHET Ensimmäiset hanhet saapuivat Suomeen maaliskuussa. ELY-keskukset kertovat, että havaintoja hanhista on toistaiseksi kuitenkin vähemmän kuin edellisinä keväinä.

Ensihavainto oli 11.3.2022 Turussa. Maaliskuun suurin kerääntymä oli 300 valkoposkihanhea 29.3. Turun Ruissalossa. Varhain saapuneet hanhet ovat maamme omaa pesimäkantaa.

Nyt Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson osin tulvien peittämillä pelloilla on jo paikoin satoja valkoposkihanhia, joista iso osa Barentsinmeren pesimäkantaa. Eniten hanhia on havaittu Orimattilassa, jossa 20.4. arvioitiin olevan 2900 paikallista hanhea.

Viron Saarenmaalla havaittiin 17.4. lähes 8000 muuttavaa valkoposkihanhea, jotka jäivät enimmäkseen Viroon. Sen sijaan Etelä- ja Pohjois-Karjalassa on havaittu vasta muutamia kymmeniä valkoposkihanhia. Kaikkiaan Tiira-lintutietopalveluun on kirjattu tänä vuonna selvästi vähemmän havaintoja kuin kahtena edellisenä keväänä vastaavana aikana.

Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-paikantimilla varustetut hanhet ovat olleet yllättävän paljon liikkeessä. Reilusta 40 paikannuksen antaneista lähetinhanhesta jo neljä on Etelä-Suomessa, kahdeksan Virossa, yksi Latviassa ja kaksi Öölannissa.

Talvehtimisalueillaan Hollannin ja Etelä-Ruotsin välisellä alueella on vielä yli 30 valkoposkihanhea. Hollantilaistutkimuksen paikannetuista valkoposkihanhista sen sijaan vasta kolme on Virossa. Näistäkin kaksi on Helsingin seudulla pesiviä, loput 19 talvialueillaan.

Talvi ja kevät on ollut Suomessa runsasluminen, mutta viime aikojen lämpimät ja aurinkoiset säät ovat romahduttaneet lumen määrän. Etelä- ja Länsi-Suomessa pellot ovat nyt lumettomia, mutta kevättulvia esiintyy pitkästä aikaa. Pohjois-Karjalassa pellot ovat vielä osittain lumen vallassa ja järvet tukevasti jäässä.

Sääennusteiden mukaan kevään eteneminen ja lumien sulaminen hidastuu. Todennäköisesti valkoposkihanhien muutto etenee verkkaisesti viikon aikana. Viimevuotiseen tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhien muuton etenemistä talvehtimisalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin pesimäalueille.

Lue myös: Valkoposkihanhista 1,5 miljoonan euron vahingot – suurin osuus maksetuista korvauksista

Kommentoi Facebookissa