Valtiovarainministeriön riskikatsaus – valtionvelka on yli kaksinkertaistunut reilussa vuosikymmenessä

Viime vuoden lopussa valtionvelkaa oli jo noin 125 miljardia. (Kuva Valtiovarainministeriö)

Koronakriisi kasvatti valtion taloudellisia vastuita entisestään.

TALOUS Julkisen talouden kestävyyttä pitää vahvistaa, jotta Suomi pystyy kohtaamaan seuraavan talouskriisin, arvioi valtiovarainministeriö riskikatsauksessaan.

Valtion taloudelliset vastuut ovat kasvaneet jo pitkään niin euromääräisesti kuin suhteessa talouden kokoon. Koronakriisi on osaltaan vielä voimistanut tätä pitkän aikavälin kehitystä.

Valtionvelka oli vielä finanssikriisin kynnyksellä vuonna 2008 noin 54 miljardia euroa, mikä oli noin 28 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Viime vuoden lopussa velkaa oli jo noin 125 miljardia eli lähes 53 prosenttia suhteessa bkt:hen. Euromääräinen velka yli kaksinkertaistui reilussa vuosikymmenessä ja suhteellinen velka lähes kaksinkertaistui.

”Tulevina vuosina olisi tärkeä vahvistaa julkisen talouden kestävyyttä, jotta Suomella olisi valmiudet kohdata uusi mahdollinen negatiivinen talouden sokki”, valtiovarainministeriö arvioi riskikatsauksessaan.

Myös valtion ehdolliset vastuut ovat olleet pitkään voimakkaassa kasvussa. Viime vuosikymmenen alussa valtion takaus- ja takuuvastuut olivat noin 23 miljardia euroa eli noin 12 prosenttia suhteessa bkt:hen. Viime vuoden lopussa vastuut olivat jo 62 miljardia euroa, mikä oli yli 26 prosenttia suhteessa bkt:hen.

Huolta valtion riskinkantokyvystä herättää se, että vastuiden kasvu yhdistyy maltillisiin talouskasvunäkymiin.

Lue myös: Hallitus pääsi budjettiriihessä sopuun – panostuksia vihreään siirtymään, useita uusia verotoimia

Kommentoi Facebookissa