Valtteri Bottaksen päätä ei silitellä – moka saattoi maksaa kaksi maailmanmestaruutta

Valtteri Bottas jatkaa Formula ykkösissä 2022 Alfa Romeolla (Kuva: Steve Etherington)

Valtteri Bottas jatkaa Formula ykkösissä 2022 Alfa Romeolla. (Kuva Steve Etherington)

Valtteri Bottas oli ratkaisevassa roolissa siinä, että Max Verstappen pääsi ajamaan Meksikon F1-kisassa ylivoimaiseen voittoon. Bottas on saanut kisan jälkeen paljon kritiikkiä niskoilleen.

FORMULA 1 Paalupaikalta startanneen Valtteri Bottaksen oli määrä auttaa Meksikon F1-kisassa Mercedes-tallikaveriaan Lewis Hamiltonia mestaruustaistelussa ja siinä samalla riistää paljon pisteitä Red Bullilta. Toisin kuitenkin kävi. Bottaksen sekä Hamiltonin kisasta tulikin pannukakku.

Ensimmäisessä mutkassa Bottas jätti lähtökiihdytyksensä jälkeen oven auki Red Bullin Max Verstappenille, jolla oli helppo työ painella kärkeen. Verstappen ajoikin voittoon. Hamilton sijoittui toiseksi ja ensimmäisessä mutkassa Daniel Ricciardolta osumaa saanut Bottas oli vasta 15:s.

Bottas ei ollut syyllinen siihen, että Ricciardo ajoi hänen päälleen. Mutta siitä Bottasta voi syyttää kyllä, että Verstappenilla tie oli vapaa.

– Pääsin Valtterin vierelle ja hoidin oman puoleni radasta. Tarkkailin peilejä ja pyrin pitämään Red Bull -kuljettajat takanani. Luulin, että myös Valtteri tekee samoin. Hän jätti kuitenkin oven auki Maxille, kommentoi Lewis Hamilton Sky Tv:n mukaan.

Bottaksen ja Hamiltonin ajatukset eivät menneet yhteen. Bottas yritti kyllä tehdä tilaa Hamiltonille, mutta ajolinjan valinta ei mennyt häneltä Verstappenin blokkausta ajatellen ihan putkeen.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff ei silitellyt Bottaksen päätä.

– Näin ei todellakaan saisi tapahtua. Meillä oli kaksi autoa kärjessä ja jätimme Maxille tilaa tulla ohi ulkokautta, Wolff sanoi Racefans-sivuston mukaan.

Verstappen johtaa MM-sarjaa nyt 19 pisteen erolla toisena olevaan Hamiltoniin. Kaudesta on ajamatta enää neljä kisaa, joten Hamiltonin tilanne alkaa olla jo tukalahko.

Merkkimestaruuspisteissä Mercedes on vielä kärjessä, mutta eroa toisena olevaan Red Bulliin on enää yksi piste. Red Bull on viime aikoina ollut vahvassa iskussa.

Brittimedioissa on analysoitu, että Bottaksen toiminta Meksikon GP:n lähtösuoralla saattoi maksaa jopa kaksi maailmanmestaruutta. Tietysti yhden kisan perusteella on aika lailla turhaa tehdä koko kauden kattavia johtopäätöksiä. Ovathan Mercedes ja Red Bull menettäneet monessa kisassa paljon pisteitä kuljettajien virheisiin tai muihin ongelmiin.

Se on silti selvää, ettei Bottaksella ole varaa enää mokailla, jos hän haluaa lähteä Mercedekseltä viisinkertaisena merkkimestarikuljettajana. Mestaruuden häviäminen kalkkiviivoilla olisi nolokin juttu, jos Bottas ei kykene tuomaan tiimille riittävästi pisteitä.

Bottaksen F1-ura toki jatkuu. Hän on tehnyt sopimuksen Alfa Romeon kanssa ja ajaa siellä sopimuksensa perusteella tulevat kolme kautta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottaksen kisa meni täysin läskiksi – Kimi Räikkönen loisti

Kommentoi Facebookissa