Vapaana ollut koira puri naista kasvoihin – tutkijan mukaan koiran aggressiivisuus periytyy

Poliisi pyytää havaintoja Turussa naista purreesta koirasta, joka silminnäkijöiden mukaan muistutti amstaffia.

Poliisi pyytää havaintoja Turussa naista purreesta koirasta, joka silminnäkijöiden mukaan muistutti amstaffia tai pittbullia. (Kuvituskuva Fotolia)

Pelokkailla koirilla on moninkertainen todennäköisyys käyttäytyä aggressiivisesti.

KOIRAT Poliisi pyytää yleisöltä havaintoja viime lauantaina Turussa Hirvensalossa sattuneesta tapauksesta, jossa vapaana ollut koira puri naista kasvoihin. Uhrille aiheutui tilanteessa vammoja ja kytkemättömänä olleen koiran omistajaa pyydetään ilmoittautumaan poliisille.

Koira on poliisille annetun ilmoituksen perusteella vaalean hiekanvärinen ja sillä on päässä ja jaloissa valkeita laikkuja. Koira on vankkarakenteinen ja sillä on luppakorvat. Tapaus sattui Kakskerrantien ja Kukolantien risteyksessä viime lauantaina iltapäivällä kello 15 aikaan. Poliisi ei ole tavoittanut naista purreen koiran omistajaa.

Poliisi pyytääkin silminnäkijähavaintoja tapahtuneen nähneiltä henkilöiltä. Havaintoja toivotaan erityisesti tapahtumapaikalla olleesta punaisesta Toyota Corolla -merkkisestä henkilöautosta ja tilanteessa mukana olleesta naisesta, joka kutsui koiraa luokseen. Havainnot voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp-viestillä numeroon 050 411 7655. Poliisi tutkii asiaa järjestysrikkomuksena ja vammantuottamuksena.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa on selvinnyt, että pelokkuudella, iällä, rodulla, lajikumppanien seuralla ja omistajan aiemmalla koirakokemuksella on yhteys ihmisiin kohdistuvaan aggressiiviseen käytökseen. Koiran aggressiivinen käyttäytyminen voi sisältää esimerkiksi murinaa, haukkumista, näykkimistä ja puremista.

Nämä eleet ovat osa koiran normaalia kommunikaatiota ja niitä esiintyy myös aggressiivisten tilanteiden ulkopuolella, kuten esimerkiksi leikin yhteydessä. Aggressiivinen käytös voi olla kuitenkin liiallista, jolloin koira on terveysuhka niin ihmisille kuin muillekin eläimille.

– Tavallisessa perhekoirassa aggressiivinen käyttäytyminen on usein epätoivottua, mutta osalta virkakäytössä olevista koirista vaaditaan valmius aggressiivisuuteen. Toisaalta aggressiivisuuden taustalla voi olla myös hyvinvointiongelma kuten krooninen kipu, kertoo väitöskirjatutkija Salla Mikkola Helsingin yliopistosta.

Pienikokoiset koirat käyttäytyvät todennäköisemmin aggressiivisesti kuin keskikokoiset tai suuret koirat.
Pienikokoiset koirat käyttäytyvät todennäköisemmin aggressiivisesti kuin keskikokoiset tai suuret koirat. (Kuva Shutterstock)

Geenitutkimusryhmä kartoitti useiden mahdollisten riskitekijöiden yhteyttä aggressiiviseen käyttäytymiseen yli 9 000 koiran aineiston avulla. Tutkimuksessa selvitettiin sekä omistajiin että vieraisiin ihmisiin kohdistuvaa aggressiivisuutta. Koira luokiteltiin aggressiiviseksi, jos se murisi usein tai oli yrittänyt näykätä tai purra ihmistä ainakin silloin tällöin kyselyssä kuvatuissa tilanteissa.

– Koiran pelokkuus oli vahvasti yhteydessä aggressiiviseen käyttäytymiseen. Pelokkailla koirilla oli moninkertainen todennäköisyys käyttäytyä aggressiivisesti. Lisäksi vanhemmat koirat käyttäytyivät nuoria koiria todennäköisemmin aggressiivisesti. Tämän taustalla voi olla esimerkiksi sairaudesta johtuva kipu. Aistien heikentyminen voi osaltaan vaikeuttaa lähestyvien ihmisten havaitsemista ja koiralle äkilliset tilanteet voivat aiheuttaa aggressiivisen reaktio, jatkaa Mikkola.

Pienikokoiset koirat käyttäytyvät todennäköisemmin aggressiivisesti kuin keskikokoiset tai suuret koirat, mutta niiden aggressiivista käyttäytymistä ei välttämättä pidetä yhtä uhkaavana kuin suurikokoisten koirien, joten käytökseen ei puututa. Myös uroskoirat käyttäytyivät aggressiivisemmin kuin nartut – steriloinnilla ei sen sijaan ollut vaikutusta aggressiivisuuteen.

Erot koirarotujen aggressiivisuudessa voivat viitata taustalla vaikuttaviin geeneihin.

– Aggressiivisempaan päähän aineistossamme nousivat pitkäkarvainen collie, villakoira – toy, kääpiö ja keskikokoinen – ja kääpiösnautseri. Aiempien tutkimusten mukaan pitkäkarvaisessa colliessa esiintyy pelokkuutta ja kahdella muulla rodulla on havaittu vieraisiin ihmisiin kohdistuvaa aggressiivista käyttäytymistä.

Toisessa ääripäässä olivat vähemmän yllättävästi suositut rodut labradorin- ja kultainennoutaja. Koiraa harkitsevan kannattaa perehtyä rodun taustaan ja tarpeisiin.

– Kasvattajien kannattaa jalostusvalintoja pohtiessaan kiinnittää huomiota myös emoehdokkaiden luonteeseen, sillä sekä pelokkuus että aggressiivisuus periytyvät, kertoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistosta.

Lue myös: Poliisi muistuttaa pitämään lemmikit kytkettyinä – ”Koira on hyökännyt lajitoverinsa tai jopa ihmisen kimppuun”

Kommentoi Facebookissa