Vastaamon potilastietoja on nyt mahdollista saada Kelasta – kaikkiaan 54 000 asiakkaan tiedot siirretty

Kela on saanut valmiiksi tietoturvallisen järjestelmän, ja tietopyyntöihin pystytään nyt vastaamaan.

Kela on saanut valmiiksi tietoturvallisen järjestelmän, ja tietopyyntöihin pystytään nyt vastaamaan. (Kuva Kela)

Kela on ryhtynyt vastaamaan sekä aiemmin tulleisiin että tuleviin tietopyyntöihin.

TIETOTURVA Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden potilastietoja siirrettiin maaliskuussa 2021 Kelaan arkistoitavaksi. Kela on saanut valmiiksi tietoturvallisen järjestelmän, ja tietopyyntöihin pystytään nyt vastaamaan.

Vastaamon potilasasiakirjoista on tullut noin 20 tietopyyntöä Kelaan. Kela on ryhtynyt vastaamaan sekä aiemmin tulleisiin että tuleviin tietopyyntöihin. Kela tiedotti maaliskuussa, että Vastaamon asiakkaiden asiakirjat siirretään Kelaan toimintansa lopettaneiden yksityisten palveluntuottajien paperisten potilasasiakirjojen arkistointipalveluun.

Kelaan siirrettiin kaikkiaan noin 54 000 asiakkaan tiedot, joista valtaosa on digitaalisessa muodossa. Tietopyynnön omista potilasasiakirjoista voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen toimintansa.lopettaneet@kela.fi. Tietopyynnön voi lähettää ainoastaan suojatulla sähköpostilla.

Vastaamo on toimittanut asiakkaidensa tietoja Kelan lisäksi myös kunnille, jotka ovat ohjanneet potilaita Vastaamoon. Kunnan sosiaali- ja terveystoimen maksusitoumuksella ja lähetteellä Vastaamossa asioineiden kannattaa tehdä tietopyyntö kyseiseen kuntaan. Julkisuuslaissa säädetty asiakirjojen toimitusaika on kaksi viikkoa, vaativissa tapauksissa kuukausi.

Alun perin Kela arvioi, että tietojen arkistoinnissa ja tietopyyntöprosessin luomisessa kestää muutamia viikkoja. Alkuperäinen tavoiteaika tietopyyntöihin vastaamiseen oli maaliskuun 2021 lopussa, mutta tietoturvallinen järjestelmä saatiin valmiiksi toukokuun ensimmäisinä päivinä.

– Aikaisemmin arkistossa on ollut vain paperisia asiakirjoja. Olemme työskennelleet sen eteen, että sähköisten asiakirjojen säilyttäminen ja tietopalvelu hoidetaan tieto- ja oikeusturva huomioiden. Potilasasiakirjojen käsittelystä kertyy lokitiedot, ja käsittelyä rajataan käyttöoikeuksilla, Kelan hallintopalvelupäällikkö Matti Happonen kertoo.

Potilasasiakirjoihin pääsevät vain ne arkistointipalvelussa työskentelevät henkilöt, joilla on perusteltu syy käsitellä tietoja. Psukoterapiakeskus Vastaamo kertoi viime lokakuussa joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi.

Lue myös: Rikosuhripäivystyksen asiakasmäärä kasvoi 25 prosenttia – naisia enemmän kuin kolme neljästä

Kommentoi Facebookissa