Väylävirasto selvitti – näillä paikkakunnilla oltiin tyytyväisimpiä teiden talvikunnossapitoon

Tiestöä huoltavat aura-autot ovat tuttu näky talvimaisemassa. (Kuvituskuva Väylävirasto)

Teiden talvihoitoon kuuluvat esimerkiksi lumen poisto, liukkauden torjunta ja polanteiden tasaaminen.

TIESTÖN KUNTO Väylävirasto on selvittänyt perinteiseen tapaan, missä päin Suomea olivat tyytyväisimmät tienkäyttäjät viime talven aikana ja missä tienkäyttäjien tyytyväisyys parantui eniten.

Palautetutkimuksen mukaan keskimääräinen asiakastyytyväisyys nousi edellisestä talvesta, ja valtaosa maanteiden hoitourakoista paransikin tulostaan. Hoitourakat jaettiin sisältönsä puolesta erittäin vaativiin ja vaativiin urakoihin sekä perusurakoihin.

Tienkäyttäjät olivat tyytyväisimpiä talvihoitoon erittäin vaativassa hoitourakassa Jyväskylässä (Terranor Oy), vaativissa hoitourakoissa Porvoossa (Destia Oy) ja Kouvolassa (YIT Suomi Oy) sekä perusurakoissa Kangasalla (Destia Oy), Vetelissä (YIT Suomi Oy) ja Ivalossa (Destia Oy).

Eniten tienkäyttäjien tyytyväisyys talvihoitoon oli parantunut erittäin vaativassa hoitourakassa Oulussa (Destia Oy), vaativissa hoitourakoissa Porvoossa (Destia Oy) ja Paimiossa (Destia Oy) sekä perusurakoissa Vetelissä (YIT Suomi Oy), Nurmeksessa (Destia Oy) ja Pielavedellä (Destia Oy).

Väylävirasto määrittelee maanteille talvihoidon palvelutason. Palvelutason toteutumisesta huolehtivat paikallisten ELY-keskusten liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualueet, jotka tilaavat teiden kunnossapidon.

Teiden talvihoitoon kuuluvat esimerkiksi lumen poisto, liukkauden torjunta ja polanteiden tasaaminen. Hoitourakat eivät ole keskenään samanlaisia, vaan alueissa ja sääolosuhteissa on eroja. Urakoitsijat voivat kuitenkin vaikuttaa työllään asiakkaiden eli tienkäyttäjien tyytyväisyyteen.

Esimerkiksi urakan henkilöstö, työkoneiden ja -laitteiden valinta, työskentelytavat, sääolosuhteiden ennakointi, toimenpiteiden ajoitus ja aluetuntemuksen hyödyntäminen ovat isossa roolissa urakoitsijoiden työn onnistumisessa.

Tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksessa selvitetään vuosittain urakoiden onnistumista työssään. Tuloksia hyödynnetään muun muassa urakoiden kannustimissa ja toiminnan kehittämisessä.

Lue myös: Pitäisikö autojen enimmäisnopeutta rajoittaa teknisesti? – Puolet suomalaisista tekisi niin

Kommentoi Facebookissa