Veikkausliigaan nousseen TPS:n valmentaja Onni Valakarista – ”Tulevaisuus ei ole Suomessa”

Onni Valakari on suurella todennäköisyydellä mukana heinäkuussa, kun U19-maajoukkue isännöi nuorten EM-kotikisoja.

Onni Valakari on suurella todennäköisyydellä mukana heinäkuussa, kun U19-maajoukkue isännöi nuorten EM-kotikisoja. (Kuva AOP)

TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen näkee, että Onni Valakarilla on paljon potentiaalia.

JALKAPALLO Turun Palloseuran kausi jalkapallon Veikkausliigassa käynnistyy sunnuntaina. Kolmen Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen pääsarjatasolle palaava turkulaisseura saa vastaansa sarja-avauksessa viime kauden nelosen FC Lahden Lahdessa.

Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkuemieheen Onni Valakariin, 18, kohdistuu kenties eniten odotuksia ”Tepsin” tämän kauden joukkueesta. Viime kaudella Valakari kirjautti tililleen ensimmäiset minuuttinsa Ykkösessä debyyttikaudellaan TPS:n paidassa ja teki nousukaudella kuusi maalia 13 pelissä.

Jalkapallotaidot eivät ole Valakarin kohdalla ihme, olihan hänen Simo-isänsä maajoukkuetason futaaja. Nykyään Simo Valakari valmentaa norjalaista Tromsö IL:ää.

Vahva viime kausi, josta Onni Valakari pelasi vain puolet alkukauden edustuskelvottomuuden takia, on nostanut myös TPS:n päävalmentajan Mika Laurikaisen odotuksia nuorta suojattiaan kohtaan.

– Olen nähnyt sen potentiaalin siitä päivästä lähtien kun hän meille tuli. Ja hän on vain lunastanut niitä kun on tehnyt tuossa hommia, Laurikainen kehuu.

Laurikaisen onneksi Valakari päätyi viime vuonna Turkuun. Hän aloitti kauden SJK:ssa, mutta lähti, kun isä sai potkut. Sen jälkeen nuori Valakari kävi testillä myös HJK:n reservijoukkue Klubi 04:ssä.

Valakarin edustuskelvottomuus johtui juuri myöhään tulleesta siirrosta. Valakarin edustusoikeutta ei siirretty keväällä SJK:sta TPS:aan määrättynä ajankohtana, minkä takia hän sai luvan pelata Ykköstä TPS:n paidassa vasta 10. heinäkuuta.

Tänä talvena näytti jo siltä, ettei Valakarin ura välttämättä jatku Suomessa. Nuorukainen harjoitteli alkutalvesta Tromsön mukana ja kävi helmikuussa näyttämässä osaamistaan brittiseura Southamptonissa. Hän päätti kuitenkin jäädä TPS:n riveihin. Hänellä ja seuralla on sopimus tästä kaudesta.

– Kyllä minä näen hänen tulevaisuutensa jossain muualla kuin täällä. Tavoite on kuitenkin se, että hänen täytyy vielä kehittää tiettyjä juttuja. Kyllä hänellä on mahdollisuuksia pelata Veikkausliigassa ihan loistavia pelejä sillä omalla pelipaikallaan. Uskon, että siinä on sellaista pelinäkemystä ja taitoa, millä se kymppipaikan tai yläalueen pelaaminen on hyvällä tasolla. Toivon, että hän olisi yksi avainpelaajistamme, Laurikainen sanoo.

Laurikaisen mukaan Valakari on todella työteliäs pelaaja, joka harjoittelee todella paljon myös omalla ajallaan. Välillä valmentaja joutuu rauhoitelemaan nuorta poikaa, jotta tämä muistaisi myös levätä.

– Joutuu pikkuisen sanomaan, että älä nyt joka päivä mene koko ajan, ettei mene ihan dieseliksi. Koitetaan saada pikkuisen irti. Intohimo jalkapalloon on poikkeuksellisen suuri. Hän haluaa tehdä tosi paljon töitä ja oppia koko ajan. Hän pyytää tekemään lisää ja haluaa tietää taktisesti asioita.

– Maltti kun saadaan siihen, niin sitten tulee hyvä.

Laurikainen kertoo, että Valakari tekee kaiken sen ehdoilla, että menee jalkapalloilijana eteenpäin.

– Kaikki, ruokailut ja levot ja muut, hoidetaan ja hän pyrkii tekemään ne mahdollisimman hyvin. Siksi uskon, että hänestä voi tulla hyvä pelaaja.

Valakari on suurella todennäköisyydellä mukana heinäkuussa, kun U19-maajoukkue isännöi nuorten EM-kotikisoja Vaasassa ja Seinäjoella.

Joukkueen muita avainpelaajia ovat muun muassa Turun Interin Albion Ademi, Italian liigan SS Lazion organisaatiossa pelaava Abukar Mohamed, Ranskan Ligue 1:n SM Caenissa hyökkäävä Timo Stavitski ja englantilaisen Brentfordin Marcus Forss, joka oli Päivän Lehden haastattelussa maaliskuussa.

Heinäkuun 16.–29. päivä järjestettävässä EM-turnauksessa pelaavat Suomen lisäksi Norja, Englanti, Italia, Ukraina, Portugali, Ranska ja Turkki.

Kommentoi Facebookissa