Venäläiset maksavat saamansa parkkisakot kuuliaisimmin – virolaiset eivät juuri koskaan

Vain harva ulkomaalaiskuski maksaa Suomessa keräämänsä pysäköintivirhemaksut.

Vain harva ulkomaalaiskuski maksaa Suomessa keräämänsä pysäköintivirhemaksut. (Kuvituskuva Fotolia)

Ulkomaalaiset jättävät maksamatta Suomessa parkkisakkoja miljoonien eurojen edestä.

PARKKISAKOT Suomalaiset kaupungit jäävät vuosittain ilman satoja tuhansia euroja, koska ani harva ulkomaalaiskuski maksaa Suomessa keräämänsä pysäköintivirhemaksut. Ulkomaalaiset autoilijat jättävät vuosittain maksamatta suomalaisia pysäköintisakkoja miljoonien eurojen edestä. Suurimpia kärsijöitä ovat julkiset tahot eli pysäköinnin valvontaa harjoittavat kunnat.

Synkin tilanne on Helsingissä. Kaupunki jakoi vuosina 2013–2017 ulkomaisin rekisterikilvin liikkuneille ajoneuvoille yhteensä liki 69 000 pysäköintivirhemaksua. Niistä yli 80 prosenttia jäi maksamatta.

Kaupungissa on kaksi eri hintaista pysäköintivirhemaksuluokkaa, 80 ja 60 euron. Mainitut 80 euron arvoiset pysäköintivirhemaksut ovat käytössä kantakaupungin alueella, jossa valtaosa turisteista liikkuu. Jos laskee summan 80 euron mukaan, Helsingiltä on jäänyt edellisten viiden vuoden aikana saamatta potentiaalisesti yli 4 400 000 euroa.

– Siis liki 900 000 euroa per vuosi huolimattomilta ulkomaalaisilta parkkeeraajilta. Nämäkin luvut käsittävät vain ulkomaalaiset rekisterinumerot, eivätkä siis Suomeen rekisteröidyillä vuokra- tai omistusautoilla pysäköineitä ulkomaalaisia. Yksityiset parkkeerausmaksujen perijät eivät myöskään ole mukana, EasyParkin Suomen maajohtaja Tuomas Liukkonen ynnää.

Lisäksi maksuajan ylityttyä maksuun tulee 14 euron viivästyskorotus. Jokainen maksamatta jäävä sakko on siis Helsingissä joko 94 tai 74 euroa. Viivästyslaskutusjärjestelmän ylläpitäminen myös maksaa kaupungille.

Ylivoimaisesti eniten ulkomaalaista parkkisakkoja keräävät Helsingissä virolaiset. Kaupungin pysäköinninvalvonta kylvää virolaisille rekisterinumeroille vuosittain keskimäärin yli 10 000 pysäköintivirhemaksua. Niistä maksetuksi tulee ainoastaan 17 prosenttia.

Toiseksi useimmin kaupunki laittaa tuulilasiviestiä venäläisille, jotka ovatkin verrattain kuuliaisia maksajia. Vuosittain keskimäärin reilut tuhat maksumääräystä, joista maksetaan vähän yli puolet. Kolmanneksi eniten Helsinki parkkisakottaa ruotsalaisia. Vajaat 700 tikettiä keskimäärin per vuosi, joka viides maksetaan.

– Muista kansallisuuksista ranskalaisissa kilvissä olevia ajoneuvoja huomautetaan Helsingissä yllättävän runsaasti. Viidessä vuodessa yli 750 kertaa. Tämä on selkeästi enemmän kuin esimerkiksi italialaisia, norjalaisia tai brittejä. Italialaiset maksavat pysäköintivirhemaksunsa huomattavan kuuliaisesti, 44-prosenttisesti, Liukkonen huomauttaa.

Muista kaupungeista Lahti on jakanut ulkomaalaisille rekisterinumeroille viiden edellisen vuoden aikana yhteensä reilut 2100 pysäköintivirhemaksua. Itärajan lähellä sijaitsevassa Joensuussa vastaa luku on 2100 sakkoa, Oulussa yhteensä 1150 sakkoa.

Ongelman syy on siinä, että suomalainen julkishallinto ei saa muiden maiden ajoneuvorekisteriä tietoonsa pysäköintivirhemaksujen perimiseksi. Kun ulkomaista ajoneuvoa sakotetaan, suomalainen pysäköinninvalvonta tietää ainoastaan rekisterinumeron ja sen kotimaan, ei ajoneuvon omistajaa eikä kuljettajaa.

Euroopan Unionin sisällä on voimassa direktiivi toisessa jäsenvaltiossa rekisteröidyn ajoneuvon ja ajoneuvon omistajien sekä haltijoiden tunnistamisesta ja tietojen vaihdosta, mutta se koskee vain tiettyjä rikosnimikkeitä. Parkkisakko ei lukeudu niihin.

Lue myös: Pysäköiminen parkkihallissa jännittää joka toista – joka neljäs on kolhinut autoaan

Kommentoi Facebookissa