Venäläistähden törkeä sikailu pilasi urheilujuhlan Salpausselän kisoissa

Hiihdon maailmancup-kisat järjestettiin Salpausselällä koronapandemiasta huolimatta

Hiihdon maailmancup-kisat järjestettiin Salpausselällä koronapandemiasta huolimatta. (Kuva AOP)

Aleksander Bolshunovin pääkoppa ei kestänyt loppukiritappiota Joni Mäelle Salpausselän kisojen viestissä. Venäläiseltä nähtiin todella epäurheilijamainen törkyteko.

HIIHTO Suomen miehet saavuttivat upean kakkossijan Salpausselällä sunnuntaina hiihdetyssä 4×7,5 kilometrin viestissä. Joukkueessa hiihtivät Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Joni Mäki.

Saavutus oli hieno, mutta valitettavasti huomio keskittyi venäläisen Aleksander Bolshunovin porsasteluun, Mäen kanssa kakkossijasta taistelleella venäläistähti Bolshunovilla keitti pahasti yli, kun Mäki kaartoi loppusuoralle ensimmäisenä, valitsi kaistan, ja peitti tyylipuhtaasti Bolshunovin hyökkäyksen.

Se oli venäläiselle liikaa. Bolshunov huitoi jo suoralla Mäkeä ja maaliviivan ylitettyään tämä hiihti voimalla päin Mäkeä ja taklasi tämän todella rumasti naamalleen. Bolshunovin ja samalla koko Venäjän ykkösjoukkueen hiihto hylättiin.

Joni Mäki kuittasi Bolshunovin törkytempun Salpausselällä kylmän viileästi.

– Menin varmaan kaverin ihon alle aika pahasti. Mielestäni valitsin ladun ajoissa. Turhan pienestä raosta se yritti, Mäki sanoi YLE:n haastattelussa.

Iivo Niskanen oli hänkin lähellä saada osumaa. Niskanen oli ollut maalialueella Mäen vieressä ja näyttänyt kuumana käyneelle Bolshunoville, että tämän olisi syytä siirtyä kauemmas.

Niskasta kohti oli siinä vaiheessa uhkaavasti astellut puolestaan Venäjän ensimmäisen osuuden hiihtänyt Aleksei Tshervotkin.

– Siinä vähän kun menin koskemaan heidän ankkuriinsa, meinasi Tshervotkin tulla alakautta nyrkin kanssa. Tunnetta oli pelissä. Ehkä se oli ansaittua, että Joni sai tuollaista kohtelua, kun kaatoi kuninkaan, Niskanen kommentoi Ylelle.

Juttuvinkki: Marja-Liisa Kirvesniemi oli ”someraivon” kohde jo kauan ennen someaikaa

Kisan ylivoimaisesti voittaneen Norjan joukkueen tähtikaartiin lukeutuva Emil Iversen latasi Expressenille suorat sanat Bolshunovin käytöksestä.

– Noloa toimintaa Bolshunovilta. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa urallani, Iversen sanoi.

Mäki säilytti malttinsa. Iversen totesi, että hän olisi saattanut käyttäytyä vastaavassa tilanteessa aivan toisin.

– Olisin luultavasti lyönyt takaisin. Mäki käsitteli asian hyvin, Iversen sanoi.

Suomi taisteli pitkään Salpausselällä hiihdetyn naisten 4×5 kilometrin viestin kakkossijasta, kunnes Krista Pärmäkoski romahti päätösosuudella. Laura Mononen lähetti Pärmäkosken viimeiselle osuudelle 8,2 sekuntia Ruotsin edellä, mutta sitten Ebba Andersson hyökkäsi hurjasti ja Pärmäkoski oli voimaton.

Norja voitti kisan 42,9 sekunnin erolla Ruotsiin. Kolmanneksi sijoittunut Suomi jäi kärjestä 59,5 sekuntia.

Johanna Matintalo avasi Suomen viestin vahvasti ja hiihti ykkösenä vaihtoon. Kerttu Niskanen hoiti hänkin urakkansa toisella osuudella loistavasti. Hän tuli vaihtoon vain 6,9 sekuntia Norjan Therese Johaugin jälkeen.

Salpausselällä saatiin osviittaa siitä, että kuukauden kuluttua Oberstdorfin MM-kisoissa suomalaisilla on mitalimahdollisuuksia sekä miesten että naisten viestissä.

Yhdistetyssä Salpausselän kisoissa mäkiosuudella vaisusti esiintynyt Ilkka Herola teki ladulla odotetun vahvan nousun. Herola päätyi sunnuntain osakilpailussa yhdeksänneksi.

Herola oli mäkiosuuden jälkeen 20:s ja joutui lähtemään ladulle 1.50 minuuttia kärjen takana. Herola nousi ladulla 11 sijaa.

Japanin Akito Watabe juhli voittoa Salpausselällä. Hän pystyi pitämään maailmancupin norjalaisen kärkimiehen Jarl-Magnus Riiberin takanaan.

Eero Hirvonen päätti jättää kisan kesken penkin alle painuneen mäkiosuuden jälkeen. Hirvonen olisi joutunut lähtemään ladulle yli kolme ja puoli minuuttia kärjestä.

Salpausselällä suomalaisilla yhdistetyn miehillä oli mäessä isoja vaikeuksia.

Teksti Kari Aho ja Otto Palojärvi

Lue myös: Suomalaishiihtäjät eivät pärjänneet Salpausselällä – ”Se oli sellaista säätöä ja sähläystä”

Kommentoi Facebookissa