Veronmaksajia uhkaa iso lasku – Kymiring alkaa olla henkitoreissaan

Kymiringin moottoriradan lyhyt historia on ollut kertomus taloudellisesta kärsimysnäytelmästä. (Kuva Kymiring)

Kymiringillä on peruttu tänä kesänä ratamoottoripyöräilyn ja motocrossin MM-osakilpailut sekä tasokkaan Nitro Rallycross-sarjan kilpailut. Syynä on veronmaksajille miljoonia euroja maksaneen radan keskeneräisyys.

MOOTTORIURHEILU Jo surullisen kuuluisaksi tullut vastavalmistunut Kymiringin moottorirata on menettänyt kolmannenkin merkittävän urheilutapahtuman. Maanantaina vahvistettiin, että Kymiringin elokuinen Nitro Rallycross Finland -tapahtuma on peruttu Kymiringin radan keskeneräisyydestä johtuen.

Nitro Rallycrossia ennen Kymiringiltä ehdittiin perua tältä kesältä jo MotoGP-sarjan osakilpailut sekä motocrossin MM-sarjan osakilpailut. Motocross-kisat saatiin siirrettyä Hyvinkäälle.

Nitro Rallycross on kovatasoinen sarja, joka taatusti olisi kiinnostanut suomalaista moottoriurheilukansaa. Kisaamaan Kymiringille olisi ollut tulossa rallicrossin parissa myös vuoden 2009 F1-maailmanmestari Jenson Button.

MotoGP-kisojen peruuntuminen oli alku Kymiringin katastrofikesälle. Radan turva-alueet eivät täyttäneet vaatimuksia, eikä rata ollut kelvollinen ratamoottoripyörien MM-sarjaa varten.

Itse asiassa MotoGP-kisat peruuntuivat Kymiringiltä jo kahtena aiempana vuotena. Syynä oli silloin koronapandemia.

Kymiringin osalta tietysti vakuutellaan, että laadukkaita tapahtumia radalla järjestettäisiin viimein 2023. On kuitenkin aiheellinen kysymys, kuka lystin maksaa? Talousasioiden osalta Kymiring on jo henkitoreissaan.

Kymiringin taustayhtiötiä Kymiring Oy:tä haetaan kahden rakennusyhtiön, Macra Oy:n ja Maanrakennus Pekka Rautiaisen toimesta konkurssiin. Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen jätetyn konkurssihakemuksen perusteella Kymiring Oy:llä on rakennusyhtiöille velkaa 370 000 ja 264 000 euroa.

Parhaillaan Kymiringille haetaan lisärahoitusta. Sen saaminen on elinehto katastrofin eli konkurssin välttämiselle.

KymiRingin rakentaminen maksoi noin 30 miljoonaa euroa. Tästä valtio kustansi 6,5 miljoonaa euroa.

Koko ratahanketta on moitittu taloudellisesti epärealistiseksi hankkeeksi. Koronpandemia ajoi projektin tietysti pahoihin vaikeuksiin, mutta tämän vuoden kisojen peruuntuminen puutteellisten turva-alueiden takia on tuonut rataprojektille jo farssimaisia piirteitä.

Veronmaksajilla on hyvä syy marmattaa. Onhan heidän pussistaan projektiin palanut paljon rahaa ilman minkäänlaista vastinetta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Charles Leclercin paluu – otti todella helpottavan voiton

Kommentoi Facebookissa