Vinkkejä talven lomamatkailijalle – näin suojaudut tarttuvilta taudeilta

Kansallisen rokotusohjelman ansiosta monet tarttuvat taudit, niihin liittyneet jälkitaudit, vammautumiset ja kuolemantapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan.

Kansallisen rokotusohjelman ansiosta monet tarttuvat taudit, niihin liittyneet jälkitaudit, vammautumiset ja kuolemantapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan. (Kuva Fotolia)

Suomalaisten suosimista matkailumaista monessa on jatkuvia tuhkarokkoepidemioita.

TERVEYS Oletko lähdössä matkalle joulu- tai talvilomalla? Lomamatkaa suunnittelevien kannattaa tarkistaa rokotusten ja malarian estolääkityksen tarve hyvissä ajoin ennen matkaa.

Matkan aikana kannattaa huolehtia käsihygieniasta, harkita mitä syö ja juo, sekä suojautua seksitaudeilta ja hyttysten pistoilta. Myös eläinkontaktien välttäminen vähentää tartuntatautien riskiä.

Suoja jäykkäkouristusta, kurkkumätää, tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan tulisi olla kunnossa huolimatta siitä mihin matkustaa. Näiltä taudeilta suojaavat dT- ja MPR -rokotukset. Tarkista lapsesi tuhkarokkosuoja ja omasi varsinkin jos olet syntynyt vuosina 1965–1975. Poliorokotus tarvitaan, jos riskimaissa oleskellaan yli neljä viikkoa. Riskimaat löytyvät THL:n Matkailijan terveysoppaasta.

Kaikkien riskiryhmiin kuuluvien matkailijoiden kannattaa ottaa myös influenssarokotus. Rokotus on erityisen tärkeä 65 vuotta täyttäneille, raskaana oleville sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville.  Influenssarokotuksesta hyötyvät kuitenkin kaikki matkailijat. Lisäksi saatat tarvita muita rokotuksia matkakohteesta riippuen.

Tuhkarokkoa esiintyy jatkuvasti Aasiassa, Afrikassa, Lähi- ja Kaukoidässä sekä Oseaniassa. Suomalaisten suosimista matkailumaista muun muassa Intiassa, Thaimaassa ja Vietnamissa on jatkuvia tuhkarokkoepidemioita. Tuhkarokkoa esiintyy edelleen myös useissa Euroopan maissa, kuten Ranskassa, Italiassa ja Saksassa. Tapausmäärät ovat kuitenkin kääntyneet laskuun. THL seuraa tilannetta ja päivittää tietoa epidemia-alueista Matkailijan terveysoppaaseen kuukausittain.

Koska malariariski on suurin trooppisessa Afrikassa, siellä tarvitaan aina estolääkitys ja hyvä suojautuminen hyttysten pistoilta. Erityisen tärkeää on muistaa syödä estolääkettä ohjeen mukaan sekä ennen matkaa, matkan aikana että myös matkan jälkeen.

Trooppisen Afrikan ohella malarian estolääkitystä tarvitaan Jemenissä, Haitissa, osissa Guyanaa, Surinamia ja Ranskan Guyanaa, osassa Intiaa ja Bangladeshia, Indonesian Papuassa ja Länsi-Papuassa, sekä Itä-Timorissa, Papua Uusi Guineassa, Salomonsaarilla ja Vanuatussa.

Muille malaria-alueille matkustettaessa riittää, kun suojautuu huolellisesti hyttysten pistoilta. Rokotuksiin ja malarian estolääkitykseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen.  Malarian lisäksi hyttysten pistojen välityksellä voi saada myös esimerkiksi dengue-, chikungunya- tai zikavirusinfektion tai keltakuumeen.

Euroopan tautivirasto ECDC:n mukaan tänä vuonna dengueinfektioita on ollut maailmanlaajuisesti enemmän kuin vuonna 2018. Suomalaiset matkailijat ovat viime vuosina saaneet eniten denguetartuntoja Kaakkois-Aasian turistimatkoilla Thaimaassa, mutta suhteellisesti suurin riski saada tartunta on Malediiveilla. Denguekuumetta levittävät päiväaikaan aktiiviset, myös sisätiloissa ja kaupungissa viihtyvät hyttyset.

Varsinkin tropiikissa hyttysiltä ja muilta hyönteisiltä kannattaa suojautua vaalealla vaatetuksella, hyttyskarkotteilla ja -verkoilla kaikkina vuorokauden aikoina. Hikoillessa hyönteiskarkotteet haihtuvat iholta, joten niitä täytyy muistaa lisätä riittävän usein.

Lue myös: Influenssaepidemia lähestyy – katso oletko sinä maksuttoman rokotteen saajien joukossa

Kommentoi Facebookissa