Viranomainen kommentoi kohua hyttysten torjunta-aineista – käytä vain Tukesin hyväksymiä valmisteita

Hyttysiä on maailmalla noin 3 500 eri lajia, joista noin kuusi prosenttia imee verta ihmisistä.

Hyttysiä on maailmalla noin 3 500 eri lajia, joista noin kuusi prosenttia imee verta ihmisistä. (Kuva USDA)

Hyttystorjuntalaitteet ovat ihmisille turvallisia käyttöohjeiden mukaisesti käytettynä.

HYTTYSET Ulkona lentää ja ryömii monenlaisia hyönteisiä, jotka ovat lähes poikkeuksetta ihmiselle vaarattomia. Kuitenkin esimerkiksi hyttysiä vastaan markkinoidaan torjuntalaitteita. Mihin hyttystorjuntalaitteiden toiminta perustuu ja ovatko ne vaarallisia ympäröivälle luonnolle tai ihmisille?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto toteaa, kuinka hyttysten torjuntaan käytettävät, lämmittimellä toimivat ja myrkyn höyrystymiseen perustuvat hyttystorjuntalaitteet ovat yleistyneet, ja niistä tulee Tukesille paljon kysymyksiä. Viime päivinä on esitetty epäilyjä laitteiden turvallisuudesta.

Höyrystimissä käytetään tehoaineina hyönteismyrkkyjä, d-alletriinia ja pralletriinia. Nämä aineet ovat hyönteisille hermomyrkkyjä. Laitteiden toiminta perustuu siihen, että hyttyset aistivat ilmassa olevan myrkyn ja pyrkivät välttämään sitä.

Myrkky laimenee ilmassa, joten oletettavasti sen vaikutukset jäävät paikallisiksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myrkyn vaikutus ei rajaudu vain hyttysiin vaan se vaikuttaa kaikkiin hyönteisiin.

– Hyönteiset ovat tärkeä osa ympäristömme monimuotoisuutta ja ne ovat oleellisia ekosysteemimme toiminnan kannalta. Höyrystyvien hyttystorjuntalaitteiden tehoaineet ovat myrkyllisiä muun muassa pölyttäjille ja siksi niitä kannattaa käyttää harkiten, muistuttaa ylitarkastaja Elina Rydman.

Riskit ympäristölle ovat todennäköisesti suurimmat paikoissa, joissa laitetta käytetään samassa kohdassa pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Erityisen varovainen kannattaa olla pienten vesistöjen lähellä, sillä tehoaineet ja valmisteet on luokiteltu erittäin myrkyllisiksi vesieliöille aiheuttaen pitkäaikaisia vaikutuksia.

Oikein käytettyinä höyrystymistä ei pitäisi olla haittaa ihmisille. Väärinkäytettynä hyttystorjuntalaitteet voivat kuitenkin olla vaarallisia myös ihmisille.

– Hyttystorjuntalaitteen välittömässä läheisyydessä ei kannata istua pitkiä aikoja, sillä höyry voi ärsyttää hengitystä. Laitteita ei saa myöskään käyttää sisätiloissa kuten kotona tai teltassa. Käyttöohjeisiin kannattaa aina tutustua huolellisesti, kehottaa Elina Rydman.

Tukes on hyväksynyt torjuntalaitteet käyttöön rakennusten ulkopuolelle kuten terasseille ja kuisteille. Laitteen käyttö pihapiirin ulkopuolella esimerkiksi metsässä on kielletty.

Suomessa saa myydä ja käyttää vain Tukesin hyväksymiä hyönteismyrkkyjä ja -karkotteita. Tuotteen myyntipakkauksessa pitää olla valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi sekä Tukesin lupanumero. Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista, ellei valmiste ole Tukesin hyväksymä.

– Jos käytät valmisteita, jotka eivät ole Tukesin hyväksymiä, riskeeraat oman terveytesi ja ympäristön. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta, kertoo Elina Rydman.

Lue myös: Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa – ”Syytä paniikkiin ei ole”

Kommentoi Facebookissa