Voiko Venäjä pelata jääkiekon MM-kisoissa 2024? – Päätös toukokuussa

Leijonat ja Venäjä kaukalossa Karjala-turnauksessa. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Leijonat ja Venäjä kaukalossa Karjala-turnauksessa. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Venäjä on poissa jääkiekon MM-kisoista ”turvallisuussyiden” takia.

JÄÄKIEKKO Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif toisti tiistaina Helsingissä aiemmista lehdistötilaisuuksista tutut mantrat Venäjän ja Valko-Venäjän tilanteesta kansainvälisessä jääkiekossa. Tardif korosti, että molemmat maat ovat tällä hetkellä sivussa ”turvallisuusasioiden” takia.

Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollisesta palauttamisesta kansainväliseen jääkiekkoon keskustellaan kevään aikana ja päätös tehdään toukokuussa IIHF:n kongressissa Tampereella.

– Olen iloinen, kun Venäjä ja Valko-Venäjä ovat jälleen mukana. Silloin sota on ohi, korosti Tardif ytimekkäästi.

Tardif painotti, että päätös tehdään vuosi kerrallaan. Hän korosti, että IIHF on demokraattinen järjestö ja tekee päätöksensä demokraattisesti. Poliittisen paineen myötävaikutuksella päätöksiä ei kuulemma tehdä.

Tardif toisteli turvallisuuskysymystä. Hän painotti, että katsojien sekä urheilijoiden turvallisuus tulee taata tapahtumissa. Tänä vuonna kisat piti järjestää alun perin Venäjällä, mutta ”turvallisuusasioiden takia” se ei ollut mahdollista, kuten ei ollut Valko-Venäjällä 2021.

Turvallisuusselitykset kuulostavat tietysti absurdeilta. Tosiasiassa kyse on todellakin poliittisesta paineesta, vaikka Tardif sellaisen kiistää. Mutta virallisissa puheenvuoroissa on oltava diplomaattinen.

Venäjä on kansainvälisessä jääkiekkoilussa kuitenkin merkittävä tekijä. Se toi IIHF:n tapahtumiin paljon rahaa 2000-luvun puolivälistä lähtien, kun Vladimir Putin valjasti jääkiekkoa poliittisen toimintansa tueksi.

Tardif ja IIHF ovat ajautuneet kahden tulen väliin. Venäjä ja Valko-Venäjä ovat tärkeitä liiton jäseniä, mutta lännessä ei katsottaisi hyvällä niiden paluuta niin kauan kuin Ukrainan sota on käynnissä. Todennäköisesti sponsoritkin kaikkoaisivat, kuten uhkasi käydä 2021, kun kisoja piti pelata Valko-Venäjällä.

Tardifilta kysyttiin myös moraalista. Hän korosti toimivansa kansainvälisen lajiliiton puheenjohtajana tehtävän edellyttämällä tavalla, eikä hän voi laittaa henkilökohtaista mielipidettään tai moraaliaan edustamansa järjestön etujen edelle.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jääkiekon MM-kisat jälleen Tampereella – odotetaan taloudellista voittoa

Kommentoi Facebookissa