Yhä useampi suomalainen ostaa asunnon ulkomailta – ja vuokraa sen eteenpäin, kun itsellä ei ole käyttöä

Loma-asunnon vuokraamisella on mahdollista kattaa asunnon käyttökulut moninkertaisesti.

Loma-asunnon vuokraamisella on mahdollista kattaa asunnon käyttökulut moninkertaisesti. (Kuva Fotolia)

Monet vuokraavat asuntonsa eteenpäin AirBnB:n kaltaisten palvelujen kautta.

ASUNTO Joka neljäs suomalainen on harkinnut loma-asunnon ostamista ulkomailta. Asuntoja ostetaan nyt entistä vilkkaammin, ja Espanjan lisäksi suomalaisia kiinnostavat erityisesti Turkki, Italia ja Kroatia.

Kun aiemmin vapaa-ajan asuntoja ostivat erityisesti talvipakkasia pakoilevat varttuneemmat pariskunnat, ovat ostajien toiveet ja tarpeet tänä päivänä entistä monipuolisempia.

– Vapaa-ajan asuntojen ostaminen ulkomailta on yleistynyt viime vuosina, kun pankkien korot ovat matalalla ja erilaisista sijoitusmuodoista keskustellaan paljon. Samaan aikaan myydään kesämökkejä pois ja uskallus lähteä ostamaan asunto ulkomailta on lisääntynyt, kertoo osakas ja toimitusjohtaja Minna Laine, jonka Lomakoti Ulkomailta välittää suomalaisille vapaa-ajan asuntoja erityisesti Espanjassa.

Kun aikaisemmin haettiin vapaa-ajan asuntoa ulkomailta ensisijaisesti omaan käyttöön, nyt asuntoa ostettaessa mietitään tarkkaan, miten asunnon saa vuokrattua eteenpäin, kun sille ei itse ole tarvetta. Parhaimpina kesäkuukausina on asunnon vuokraamisella mahdollista kattaa asunnon käyttökulut moninkertaisesti.

– Asunnon ostajat kyselevät erilaisista vuokrausmahdollisuuksista jo ostovaiheessa. Eniten uusia asunnonomistajia mietityttää asunnon oikea sijainti ja se, miten käytännön asiat palveluista ja verotuksesta lähtien. Myös vuokralaisten löytyminen mietityttää, Laine jatkaa.

Vapaa-ajan asunnon voi vuokrata eteenpäin välitysfirman kautta, jolloin yritys järjestää koko vuokrausprosessin. Tämä on Laineen mukaan suositeltavaa, jos asunnon omistaja ei itse ole esimerkiksi samassa maassa. Myös AirBnB:n kautta asuntoja vuokrataan eteenpäin paljon, mutta tällöin on omistajan itse hoidettava käytännön järjestelyt majoittujien välillä.

– AirBnB:n kautta toisaalta asunnosta pyydettävään hintaan voi itse vaikuttaa paljon. Välittäjän käyttäminen tuo kuitenkin turvaa prosessiin, sillä huonon tuurin ja huonojen vuokralaisten varalta välitysfirmat ottavat tämän huomioon.

Asunnon ostaminen ulkomailta on esillä myös tammikuun puolivälissä Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa erityisellä ohjelmalavalla.

– Alueelta saa runsaasti tietoa ja inspiraatiota vapaa-ajan asunnon ostamisesta muun muassa Ranskassa, Turkissa, Espanjassa, Thaimaassa, Portugalissa ja Virossa, kertoo Fair Media Internationalin maajohtaja Tommi Harju.

Vapaa-ajan asunnon ostaminen ja sen vuokraaminen on esillä Koti Ulkomailla -alueen ohjelmalavalla.

Lue myös: Joka toisen asunnon arvo laski viime vuonna – puolitoista miljoonaa asuntoa menetti arvoaan

Kommentoi Facebookissa