Yhdysvallat puolusti vetäytymistään Afganistanista – maassa on vielä muutamia kymmeniä suomalaisia

Afganistanin hallinnon ja armeijan nopea sortuminen talibanien edetessä oli yllätys presidentti Joe Bidenille.

Afganistanin hallinnon ja armeijan nopea sortuminen talibanien edetessä oli yllätys presidentti Joe Bidenille. (Kuva AOP)

Amerikkalaisjoukot vastaavat toiminnasta Kabulin lentokentällä, jossa tilanne on toistaiseksi rauhoittunut.

AFGANISTAN Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on puolustanut päätöstään maan vetäytymisestä Afganistanista. Puheessaan tiedotustilaisuudessa Biden sanoi amerikkalaisten käyttäneen 20 vuoden aikana yli biljoona dollaria joukkojen varustamiseen ja kouluttamiseen Afganistanissa.

Yhdysvaltain tarkoitus ei Bidenin mukaan koskaan ollutkaan rakentaa kansakuntaa, vaan torjua terrorismia. Presidentti kuitenkin myönsi, että maan hallinnon ja armeijan nopea sortuminen talibanien edetessä oli yllätys.

Useat maat yrittävät evakuoida kansalaisiaan ja länsimaille työskennelleitä afganistanilaisia. Tilanne on ollut pääkaupunki Kabulin lentokentällä kaoottinen, mutta viimeiset tiedot kertovat tilanteen rauhoittuneen ja kentällä ryntäilleen ihmismäärän vähentyneen. Lentokenttä on ollut maassa viimeisiä alueita, joka ei ole talibanien hallussa.

Evakuointeja ei ole toistaiseksi häiritty, ja muun muassa Yhdysvaltain raportoidaan ottaneen C-17-sotilaskoneeseensa 640 afganistanilaista, jotka oli amerikkalaisten taholta hyväksytty evakuoitaviksi. Rahtikone lensi Qatariin. Biden kertoi myös lähettävänsä paikalle evakuointeja turvaamaan 6000 sotilasta, jonka jälkeen operaatiot Afganistanissa päättyvät.

 “I have authorized 6,000 U.S. troops to deploy to Afghanistan to assist in the departure of U.S. and Allied civilian personnel from Afghanistan — and to evacuate our Afghan allies and vulnerable Afghans to safety outside the country.”

“Our current military mission will be short in time and focused in its objectives: Get our people and our allies to safety as quickly as possible. And once we have completed this mission, we will conclude our military withdrawal. We will end America’s longest war.”

Amerikkalaisjoukot vastaavat lentokentän toiminnasta ja muun muassa Saksan armeijan lentokone on onnistunut laskeutumaan evakuointioperaatiossa. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on puolestaan vahvistanut, että Afganistanista on onnistuttu lennättämään amerikkalaiskoneella 18 Suomen kansalaista, kaikki suurlähetystön työntekijät Qatariin.

Haavisto kuitenkin toteaa, että Afganistanissa on edelleen jopa muutamia kymmeniä Suomen kansalaisia. Mukana on muun muassa maassa sukulaisiaan tapaamassa olleita afganistanilaistaustaisia henkilöitä. Suomi on sitoutunut ottamaan Afganistanista myös 170 suomalaisille työskennellyttä afganistanilaista tai heidän perheenjäsentään, mutta operaatio voi kestää päiviä, eikä sen onnistumisesta ole varmuutta.

Kansainvälisen yhteisön huoli Afganistanissa on erityisesti naisten ja tyttöjen asemasta ja turvallisuudesta tulevaisuudessa.

Lue myös: Suomen suurlähetystön henkilökunta evakuoidaan Kabulissa – Suomen kansalaisia on kehotettu poistumaan maasta

Kommentoi Facebookissa