Yli 400 000 suomalaisella jäi kiinteistövero maksamatta – ei kuitata automaattisesti veronpalautuksista

Tänä vuonna kiinteistöveroa maksaa noin 2,2 miljoonaa kiinteistönomistajaa.

Tänä vuonna kiinteistöveroa maksaa noin 2,2 miljoonaa kiinteistönomistajaa. (Kuva Fotolia)

Verohallinto kehottaa myöhässä maksajia välttämään alkuperäisiä maksulappuja.

VEROTUS Noin 410 000 henkilöä jätti kiinteistöveron ensimmäisen erän maksamatta elokuussa. Kaikkiaan kiinteistöveroa on maksamatta yhteensä 71 miljoonaa euroa. Valtaosalla kiinteistönomistajista oli kiinteistöveron ensimmäisen erän maksupäivä maanantaina 8. elokuuta.

– Kiinteistöveron maksaminen unohtuu monilta – ehkä siksi, että osalla maksupäivä osuu kesälomalle, osittain siksi, että kiinteistöveropäätökset tilisiirtoineen lähetetään jo keväällä. Rästiin jäänyt vero kannattaa maksaa saman tien, sanoo ylitarkastaja Irene Laine.

Maksamatta jääneelle verolle alkaa kertyä viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä. Viivästyskorko on 7 prosenttia. Kiinteistöveroa erääntyi elokuussa 1,9 miljoonalle asiakkaalle kaikkiaan 352 miljoonaa euroa.

Osa asiakkaista kuvittelee, että Verohallinto käyttää veronpalautusta automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen. Näin ei kuitenkaan aina ole.

– Vaikka veronpalautuksia olisi tulossa, kiinteistövero pitää maksaa erikseen, jotta välttyy viivästyskorolta. Jos kuitenkin kiinteistönomistajan henkilökohtainen verotus on vielä kesken ja kiinteistöverot yhä maksamatta, rästiin jäänyt kiinteistövero ja viivästyskorko vähennetään veronpalautuksesta ennen sen maksamista, Laine selittää.

Jos kiinteistöveron maksaa myöhässä, alkuperäisen tilisiirron tietoja ei kannata käyttää maksaessa. Ajantasaiset maksutiedot voi tarkistaa OmaVerosta.

– Alkuperäisellä tilisiirrolla maksettu vero tulee kyllä perille, mutta keväällä tulleessa tilisiirrossa ei ole mukana myöhästymisestä johtuvaa viivästyskorkoa. Kun tiedot tarkistaa OmaVerosta, koko summa korkoineen tulee maksettua kerralla, Laine sanoo.

Kiinteistöveron maksupäivät ovat eri ihmisillä eri aikaan. Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista kiinteistöveron eräpäivät ovat joko elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi silloin, jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän.

Tulevia eräpäiviä silmällä pitäen verottaja kehottaa tilaamaan e-laskun omassa verkkopankissa. Jos kiinteistöveron maksaminen tuottaa vaikeuksia, Verohallinnon kanssa voi sopia maksujärjestelystä. Maksujärjestelyä voi hakea OmaVerossa, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Kiinteistöveroa maksaa tänä vuonna noin 2,2 miljoonaa kiinteistönomistajaa. Viime vuonna kiinteistöveroa kertyi kaikkiaan 2 miljardia euroa, mikä oli yhteensä 2,6 prosenttia kaikista Verohallinnon keräämistä veroista.

Lue myös: Kohuttu maastapoistumisvero on tulossa – hallitus julkaisi odotetun ja kritisoidun lakiehdotuksen

Kommentoi Facebookissa