Zodiak avaa Sapiensin taustat yleisölle – Kansallisteatterin syksyn tapaus syntyy yhteistyönä

Noah Yuval Harari: Sapiens. Alkuperäisteoksen pohjalta Minna Leino, ohjaus ja koreografia WAUHAUS.

Noah Yuval Harari: Sapiens. Alkuperäisteoksen pohjalta Minna Leino, ohjaus ja koreografia WAUHAUS. (Kuva Katri Naukkarinen)

Teosalustukset ja taiteilijatapaamiset laajentavat Sapiensin maailmaa.

TANSSI Uuden tanssin keskus Zodiakin syyskauden ensimmäinen ensi-ilta on erityinen yhteistyö, Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä syyskuussa ensi-iltansa saava näyttämösovitus Yuval Noah Hararin menestysteoksesta Sapiens. Zodiak on mukana toteuttamassa esitystä Kansallisteatterin ja taidekollektiivi WAUHAUS:n kanssa.

Audiovisuaalisesti vahvan näyttämöteoksen toteutuksesta vastaavat suomalaisen teatterin ja tanssin huipputekijät ‒ Kansallisteatterin dramaturgi ja ohjaaja Minna Leino, palkittu WAUHAUS-ryhmä ohjaaja Anni Klein, koreografi Jarkko Partanen, äänisuunnittelijat Heidi Soidinsalo ja Jussi Matikainen ja lavastaja Samuli Laine sekä valosuunnittelija Jani-Matti Salo ja pukusuunnittelija Laura Haapakangas.

Yhteistyön taustalla on Zodiakin ja Kansallisteatterin useamman vuoden jatkuneet keskustelut mahdollisista yhteisistä projekteista. Keskustelujen ensimmäinen tulos nähtiin tammikuussa 2017, jolloin Zodiak tuotti Cullberg-baletin vierailun Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle.

– Zodiak on tukenut WAUHAUS:n taiteellisesti erityisen työkulttuurin kehittymistä, ryhmän näkemystä ja teoksia aivan kollektiivin syntyhetkistä saakka. Tämä yhteistyö on meidän näkökulmastamme luonteva jatke tälle, toteaa Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti.

– Olen iloinen, että kansallisesti merkittävin teatterimme avaa ovia tällaiseen uudenlaiseen yhteistyöhön, ja uskoo nuoreen taiteilijapolveen antamalla mahdollisuuden ison näyttämön haltuun ottamiseen.

Zodiak osallistuu yhteistyössä erityisesti teoksen maailmaa eri tavoin avaavien alustusten, kurssien ja keskustelujen järjestämiseen. Yleisötyövastaava Katja Kirsi pitää syksyn aikana kolme teosalustusta teemalla Homo Sapiensin tarinat. Kansallisteatterin Lavaklubilla ennen esitystä pidettävät alustukset avaavat sitä miten taiteellinen työryhmä on saanut Hararin valtaisan tietokirjan taipumaan esitykseksi.

Zodiak ja WAUHAUS ovat myös kutsuneet vieraikseen kolme asiantuntijaa keskustelemaan esityksen herättämistä teemoista. Keskustelut pidetään Kansallisteatterin lavalla esityksen päätteeksi kolmena lauantaina. Sapiens ‒ Ihmisen lyhyt historia -teoksen on julkaissut suomeksi Bazar.

Lue myös: Esa-Pekka Salonen johtaa Reininkullan – ”Mestariteokset ovat yhtä ajankohtaisia joka päivä”

Kommentoi Facebookissa