Ahkera tekee metsämarjoilla mukavan tilin – ”Ostin marjarahoilla lapselleni polkupyörän”

Virpi tuntee marjamaastot ja ämpäri täytyy hujauksessa. – Suosittelen lämpimästi marjastusta, sillä hyvänä marjavuonna muutaman tunnin kyykistelyllä saa näppärästi viisikymppisen.

Virpi tuntee marjamaastot ja ämpäri täytyy hujauksessa. – Suosittelen lämpimästi marjastusta, sillä hyvänä marjavuonna muutaman tunnin kyykistelyllä saa näppärästi viisikymppisen. (Kuva Anne Anttila)

Yksinhuoltajaäiti Virpi Tuulas sanoo lahjoittavansa muutaman puolukkalitran myös vanhuksille.

MARJASATO Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja tämä näkyy myös marjasadoissa. Tänä vuonna marjastajat ovat voineet nauttia kuitenkin ennätyksellisen hyvästä mustikka- ja puolukkavuodesta. Ja kun on marjoja, on mahdollisuus myös lisäansioihin.

Pyhäjokinen Virpi Tuulas on yksi niistä, joka sanoo tekevänsä hyvänä marjavuonna mukavan tilin.

– Työttömänä yh-äitinä jokainen euro tulee tarpeeseen. Viime vuonna poimin 50 ämpäriä mustikoita ja ostin marjarahoilla tyttärelleni polkupyörän sekä laitatin auton kuntoon katsastusta varten. Olihan se kerrassaan ihana tunne, oikea voittajafiilis, kun metsästä noukkimilla rahoilla pystyin hoitamaan muutkin asiat ajan tasalle, Virpi kertoo kiitollisena.

Virpi on marjastajana varsin kokenut, sillä hän sanoo tehneensä ensimmäiset reissut marja-apajille jo pikkutyttönä.

– Pappa opasti alkuun ja siitä se kipinä sitten lähtikin. Vuosikymmenten saatossa on tullut kierrettyä melkoinen määrä metsämättäitä ja kerättyä siinä samalla myös kohtalaisen paljon marjoja. Saalis ei ole aina samanlainen, mutta kyllä sitä huononakin vuonna aina jotakin löytää. Jos ei myytäväksi asti, niin ainakin itselle.

Metsät ovat nyt punaisena puolukoista ja niitä riittää kerättäväksi.
Metsät ovat nyt punaisena puolukoista ja niitä riittää kerättäväksi. (Kuva Anne Anttila)

Perinnöksi hyvät marjamaastot

Hyvästä huumoristaan tunnettu Virpi sanoo kuuluvansa niihin onnekkaisiin, jotka ovat saaneet perinnöksi hyvät marjamaastot.

– Ja perinne jatkuu, sillä olen sanonut myös omille lapsilleni, että jos en muuta pysty perinnöksi antamaan, niin tulossa on ainakin ”aarrekartta” hyvistä marjamaastoista, Virpi paljastaa naureskellen.

Juttuvinkki: Puolukkamehu voi alentaa kohonnutta verenpainetta – ”Se on hyvä ravitsemuksellinen lisä”

Omaan kokemukseensa nojaten Virpi suosittelee marjastamista monesta eri syystä.

– Jos vain saapas nousee, niin metsään vaan! Sanotaan, ettei raha kasva puussa, mutta metsässäpä se kasvaa. Varsinkin työttömälle metsä tarjoaa parastaan ja on näin marjastusaikana nopein keino saada muutama lisäkymppi ja muutaman tunnin uurastuksella jopa viisikymppisen. Tiedän kokemuksesta, että ahkeruus palkitaan euroilla, mutta bonuksena tulee myös hyötyliikuntaa sekä raitista ilmaa.

Ja marjastuksen voi ottaa myös retkeilyn kannalta.

– Reppuun vain kahvipullo ja hyvät eväät, niin tämän parempaa ja ennen kaikkea lompakkoystävällisempää luontomatkailua ei löydy mistään.

Ahkerana marjastajana tunnettu Virpi Tuulas poimii metsämarjoja nykyisin tilauksesta. – Minulla on tutut vakioasiakkaat, joille toimitan marjoja vuodesta toiseen.
Ahkerana marjastajana tunnettu Virpi Tuulas poimii metsämarjoja nykyisin tilauksesta. – Minulla on tutut vakioasiakkaat, joille toimitan marjoja vuodesta toiseen. (Kuva Anne Anttila)

Pari litraa hyväntekeväisyyteen

Tänä vuonna Virpin mustikkasaalis jäi muuton takia laihaksi, mutta puolukkaa on kertynyt jo mukavaan tahtiin.

– Nyt tätä metsien timanttia riittää, joten hyvänä päivänä parin tunnin saalis on helposti 4–5 ämpäriä.

Näin hyvänä puolukkasyksynä Virpi haluaa laittaa myös hyvän kiertämään ja haastaa kaikki halukkaat keräämään muutaman litran hyväntekeväisyyteen.

– Henkilökohtaisesti haluan ilahduttaa muutamalla puolukkalitralla paikallisia vanhuksia. He tykkäävät puolukoista ja ovat tottuneet syömään niitä monessa eri muodossa. Ja nyt kun metsät ovat punaisina puolukoista, niin mikään ei ole ihanampi tapa muistaa niitä, jotka eivät enää kykene itse marjastamaan, Virpi sanoo ja haastaa kaikki mukaan metsään ja puolukoita poimimaan

Lue myös: Hyvä puolukkasato päättää mainion marjavuoden – ”Onneksi puolukan kukkia oli runsaasti”

Kommentoi Facebookissa