Älä jätä koiraa kuumaan autoon – sisälämpötila voi nousta tukalan kuumaksi myös pilvisellä säällä

Lämpöhalvauksen saanut koira tulee viedä eläinlääkärille, matkan ajaksi koira kääritään viileään pyyhkeeseen.

Lämpöhalvauksen saanut koira tulee viedä eläinlääkärille, matkan ajaksi koira kääritään viileään pyyhkeeseen. (Kuvituskuva Fotolia)

Pelastuslaitos oli mennyt kohteeseen ja saanut henkilöauton oven auki, mutta koira oli jo menehtynyt.

ELÄINSUOJELU Kesäsäällä autoilevat koiranomistajat saattavat joutua tilanteeseen, jossa koira pitäisi jättää autoon odottamaan vaikkapa kauppareissun ajaksi. Autossa odottava koira voi kuitenkin jo lyhyessä ajassa saada lämpöhalvauksen, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa koiran kuolemaan.

Poliisi tiedottaa, kuinka hätäkeskukseen tuli 21.7 klo 12.36 ilmoitus, että Utajärvellä lukitussa henkilöautossa on koira. Pelastuslaitos oli mennyt kohteeseen ja saanut henkilöauton oven auki, mutta sisällä ollut koira oli jo ehtinyt menehtyä. Poliisi tutkii asiaa törkeänä eläinsuojelurikoksena.

On tärkeää huomata, että auton sisälämpötila voi nousta tukalan kuumaksi myös pilvisellä säällä. Koiran jättäminen kuumaan autoon voi täyttää eläinsuojelurikoksen tunnusmerkit. Helteisellä säällä auton sisälämpötila voi nousta helposti jopa 80 asteeseen. Ikkunoiden raolleen jättäminen tai auton siirtäminen varjoon ei yleensä riitä pitämään autoa viileänä.

– Auton sisälämpötila nousee vaarallisen korkeaksi nopeammin kuin moni tajuaa. Ehkä pahin harhaluulo on se, että ikkunan avaaminen viilentäisi auton sisäilmaa. Pahimmillaan ikkunan avaaminen saattaa päästää kuuman ulkoilman autoon ja pahentaa koiran oloa, sanoo Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Juttuvinkki: Nauti turvallisesta kesästä koirasi kanssa – asiantuntijan 7 vinkkiä, joilla vältät ikävät sattumat

Kuumaan autoon jätetyt koirat ovat työllistäneet myös SEY Suomen eläinsuojelua etenkin alkukesän helteiden aikaan.

– Ilmoituksia autoon jätetyistä koirista on tullut kuluvan kesän aikana jo kymmeniä. Ihmisten tietoisuus asiasta on kuitenkin selvästi lisääntynyt ja kuumaan autoon jätetyistä koirista myös ilmoitetaan aiempaa matalammalla kynnyksellä. Tämä kertoo positiivisesta muutoksesta, kertoo Lindqvist.

Kuumassa autossa loukussa olevaa koira tai muu eläin tarvitsee pikaista apua. Ensisijaisen tärkeää on pyrkiä saamaan yhteys eläimen omistajaan. Esimerkiksi kaupassa tai ostoskeskuksessa voi henkilökuntaa pyytää kuuluttamaan auton omistajaa.

Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena paikallaan. Mikäli auton omistajaa ei onnistuta löytämään nopeasti, tulee auttajan olla yhteydessä hätäkeskukseen ja pyytää ohjeita koiran auttamiseksi.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, annetaan sille viileää juomavettä. Lämpöhalvauksen saanut koira tulee viedä eläinlääkärille, vaikka se ensiaputoimien seurauksena virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

Joissakin uusissa autoissa ilmastoinnin voi jättää päälle, vaikka auto ei ole käynnissä. Tällöin auton ikkunaan on hyvä kiinnittää lappu kertomaan asiasta ohikulkijoille.

SEY Suomen eläinsuojelu jakaa jo kymmenennettä vuotta auton ikkunaan liimattavia tarroja, jotka muistuttavat, että koiraa ei saa jättää kuumaan autoon. Tarroja voi noutaa ilmaiseksi kaikista Suomen Musti ja Mirri -myymälöistä. Autotarrojen kääntöpuolelle on lisätty viranomaisten hyväksymät ohjeet kuumassa autossa loukussa olevien koirien auttamiseksi.

Lue myös: Eläimilläkin on kesällä jano – vesiastioiden pohjalle kannattaa asetella kivi tai oksa

Kommentoi Facebookissa