Eläimilläkin on kesällä jano – vesiastioiden pohjalle kannattaa asetella kivi tai oksa

Raikasta ja puhdasta vettä tulisi olla niin lemmikeille kuin luonnon eläimille tarjolla koko ajan.

Raikasta ja puhdasta vettä tulisi olla niin lemmikeille kuin luonnoneläimille tarjolla koko ajan. (Kuva Fotolia)

Esimerkiksi siilejä ja oravia ajatellen paras astia on matala ja kaatumaton.

ELÄIMET Alkukesän lämpö ja pitkään jatkunut sadettomuus näkyivät kuivuutena, josta kärsivät myös eläimet. Myös luonnoneläimillä on jano ja pahimmillaan nestehukka johtaa jopa kuolemaan.

Oululainen eläinsuojeluneuvoja Mervi Valjus toivookin, että pihoille ja puutarhoihin asetettaisiin vesiastioita ja pidetäisiin huoli, että pihavieraat saavat päivittäin raikasta juotavaa.

– Pienillä teoilla on aina suuret vaikutukset. Mutta vaikka auttamishalua löytyy, niin harva kuitenkaan hoksaa, että myös luonnonvaraisilla eläimillä, kuten siileillä, linnuilla ja oravilla on näin kesäaikaan kova jano. Onneksi valistuksen myötä tilanne on korjaantumassa ja pihapiireihin on ruokakippojen lisäksi ilmestynyt myös vesiastioita.

Eläinsuojeluneuvoja Valjuksen mukaan pihavieraiden janon sammuttamiseen ei tarvita muuta kuin sopivan kokoinen astia ja raikasta vettä.

– Esimerkiksi siilejä ja oravia ajatellen paras astia on matala ja kaatumaton. Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti vaikkapa muovinen tai savinen kukkaruukun alunen.

Lintuja varten voi halutessaan laittaa jopa erillisen vilvoittelualtaan, jonka päälle turvallisuutta ajatellen voi laittaa pienen riman
Lintuja varten voi halutessaan laittaa jopa erillisen vilvoittelualtaan, jonka päälle turvallisuutta ajatellen voi laittaa pienen riman (Kuva Anne Anttila)

– Linnut sen sijaan tykkäävät syvemmästä astiasta, jossa voi janon sammuttamisen ohella myös vilvoitella. Tähän suosittelisin vatia tai käytöstä poistettua paistinpannua, joiden pohjalle voi asetella pienimpiä käyttäjiä ajatellen kiviä tai oksia. Näiden avulla pikkulintukin voi turvallisesti ja ilman hukkumisen pelkoa juoda ja ottaa siinä samalla vilvoittavan pesunkin.

Astiat voi Valjuksen mukaan sijoittaa eri puolille pihapiiriä. Osa näkyville ja osa myös varjoisiin paikkoihin, kuten esimerkiksi pensaiden alle.

Ei kuitenkaan riitä, että astiat täytetään vedellä ja odotellaan, että kuppi tyhjenee. Eläinsuojeluneuvoja Valjus muistuttaa, että myös vesiastioiden hygieniasta tulee pitää hyvä huoli.

– Vesi tulee vaihtaa päivittäin, mieluummin aamuin illoin ja samalla pestään myös astia. Näin ennaltaehkäisemme tauteja ja samalla myös pihavieraamme saavat osakseen parasta mahdollista huolenpitoa.

Juttuvinkki: Oravavauva Väkkärä on löytöeläinkodin erikoisin asukki – ”Vapauttaminen luontoon tapahtuu asteittain”

Janoiset ja vettä etsivät eläimet joutuvat pihoilla kuitenkin erinäisiin vaaroihin, joista katalimmat ovat trimmerit eli siimaleikkurit sekä marjaverkot.

– Trimmerit aiheuttavat erityisesti siilille todella paljon vahinkoja. Niinpä olisi toivottavaa, että puutarhan perälle voisi jättää palasen hoitamatonta aluetta. Näin siilit ja monet muutkin pihavieraista saisivat itselleen niin sanotun vaarattoman oleskelualueen. Toinen vaaran paikka puutarhassa on marjaverkko. Siilit ja linnut takertuvat hyvin herkästi kyseisiin verkkoihin, joten jos mahdollista, niin käyttäkää verkkojen sijaan pelättimiä, Valjus ohjeistaa.

Lue myös: Siilit vaeltavat syömään jopa kymmenen kilometrin päästä – kotipihojen piikkitakki alkaa olla harvinaisuus

Kommentoi Facebookissa