Ammattiliitoilla on miljardiomaisuus – vuokrataloyhtiö tahkoaa verovapaita miljoonia

Verovapautta nauttivat suuret ammattiliitot ovat upporikkaita sijoittajia.

Verovapautta nauttivat suuret ammattiliitot ovat upporikkaita sijoittajia, joiden johtajat keräävät huimat palkkiot. (Kuva Fotolia)

Yle selvitti suurimpien ammattiliittojen miljardiomaisuuden ja verovapaat sijoitustuotot.

AMMATTILIITOT Kymmenen suurinta ammattiliittoa ovat upporikkaita sijoittajia, joiden rinnalla useimmat työnantajaliitot näyttävät puolestaan köyhiltä kuin kirkonrotat. Yle on käynyt läpi suurimpien työmarkkinajärjestöjen tilinpäätökset viime vuodelta, ammattiliitoilta paljastuikin todellinen miljardiomaisuus.

Metallityöväen liitolla – joka muutti nimensä toukokuussa Teollisuusliitoksi – on nettovarallisuutta peräti 213,3 miljoonaa euroa. Samaan suuruusluokkaan pääsee Suomessa vain alle 50 pörssiyhtiötä.

Samaa kokoluokkaa on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL 189,3 miljoonan varallisuudellaan, Palvelualojen ammattiliitto PAM:lla nettovarallisuutta löytyy 135,2 miljoonaa, opettajien OAJ:lla 123,3 miljoonaa, Tekniikan akateemisilla 108,3 miljoonaa, asiantuntijoiden Prolla 103,4 miljoonaa ja Rakennusliitollakin vielä 81,9 miljoonaa euroa.

Työnantajapuolella ainoastaan suurin Teknologiateollisuus on 250 miljoonan euron nettovarallisuudella niitä rikkaampi, muiden työnantajaliittojen omaisuus on Ylen selvityksen mukaan ainoastaan miljoonaluokkaa.

Muuttuvatko asumistuet osingoiksi?

Työmarkkinajärjestöt ovat yleishyödyllisiä yhteisöjä, ja ne eivät maksa tuloistaan veroa. Ammattiyhdistysten sijoitustuotot muodostavatkin niille huomattavan tulonlähteen.

Metallityöväen liiton sijoitustuotot vuonna 2016 olivat 16 miljoonaa euroa, yli kymmenen miljoonan tuottoihin ylsivät myös JHL, Rakennusliitto sekä OAJ. Pron sijoitustuotot olivat nekin 9,2 miljoonaa ja PAM:n kahdeksan miljoonaa euroa.

A-studio laski vuonna 2015, että pelkästään vuokrataloyhtiö VVO oli tuottanut osinkoja ammattiliitoille noin 50 miljoonaa euroa viiden vuoden aikana. Tahti on vain kiihtynyt, sillä VVO:ta omistaneet ammattiliitot saivat Ylen laskelmien mukaan yksistään viime vuonna lähes 60 miljoonaa euroa osinkoina.

Kansanedustaja Harry Harkimo on vaatinut ammattiyhdistysten avoimempaa rahapolitiikkaa sekä jäsenmaksujen verovapauden poistamista.
Kansanedustaja Harry Harkimo on vaatinut ammattiyhdistysten avoimempaa rahapolitiikkaa sekä jäsenmaksujen verovapauden poistamista. (Kuva AOP)

VVO – joka sekin muutti keväällä nimensä Kojamoksi – myi järjestelemässään suuressa kaupassa yli 8 000 asuntoa Y-säätiölle, joka vuokraa asuntoja asunnottomille. Näin se pystyi maksamaan lisäosinkoa.

VVO:n maksamia jättiosinkoja on usean vuoden ajan kritisoitu, sillä sen vuokratasoa pidetään korkeana, ja valtio maksaa VVO:n saamista vuokrista mittavan osan asumistukina.

Kela maksoi kaikkiaan asumistukia viime vuonna peräti 1 919 miljoonaa euroa 860 000 henkilölle. Yleisen asumistuen menot olivat 1 081 miljoonaa euroa, josta 96 prosenttia maksettiin vuokralla asuville. Päivän Lehden artikkelin löydät tästä.

Miljoonat lepäävät työtaistelurahastoissa

Kansanedustaja Harry Harkimo teki viime vuoden lopulla lakialoitteen työmarkkinajärjestöjen tilinpäätösten julkistamisvelvollisuudesta. Sen allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa.

Kirjanpitolakiin on kuitenkin jo tehty muutos, joka edellyttää myös tiettyjen yleishyödyllisten yhdistysten toimittavan tilinpäätöksensä patentti- ja rekisterihallitukseen tämän kuun loppuun mennessä.

Tähän velvollisilla yhdistyksillä on oltava vähintään 12 miljoonan liikevaihto, taseen loppusumma kuusi miljoonaa euroa ja 50 työntekijää – jos kaksi näistä täyttyy, täyttyy myös julkistamisvelvollisuus. Näin käy suurimmilla ammattiliitoilla, joista monet ovat toki jo nyt julkistaneet tilinpäätöksensä verkkosivuillaan.

Harkimo on kritisoinut myös sitä, että ammattiyhdistysten jäsenmaksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Jäsenmaksut eivät silti enää nykyisin edes riitä ammattiliittojen toiminnan pyörittämiseen, siksi ne tarvitsevat sijoitustuloja.

Liitot keräävät rahaa myös työtaistelurahastoihin. Esimerkiksi Teollisuusliitolla rahaston kokoluokka on 150 miljoonaa euroa, OAJ puolestaan kertoo Ylelle suuruusluokan rahastossa olevan noin 100 miljoonaa euroa.

Jos kaikki opettajat menisivät lakkoon, rahasto riittäisi muutamia viikkoja. Opettajat toki olivat lakossa viimeksi vuonna 1984.

Kommentoi Facebookissa