Autojen katalysaattorivarkaudet lisääntyneet rajusti – metallien hinnat ovat kovassa kasvussa

Katalysaattoreita anastetaan usein vanhemmista ajoneuvoista.

Katalysaattoreita anastetaan erityisesti vanhemmista ajoneuvoista. (Kuvituskuva Fotolia)

Yksittäiset varkaudet jopa päiväsaikaan autojen parkkipaikoilta ovat yleistyneet.

AUTOT Autojen kierrätys on ollut ennätystasolla koko tämän vuoden. Suomen Autokierrätys Oy arvioi Traficomilta saatujen romutuspoistotilastojen perusteella kierrätykseen päätyvän selvästi enemmän autoja kuin koskaan tätä ennen.

Ensimmäisen viiden kuukauden aikana kierrätys on kasvanut 63 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, eikä tässä tilastossa piikkiä aiheuta koronavirus. Metallien hinnat ovat olleet kovassa kasvussa, esimerkiksi teräksen ja kuparin maailmanmarkkinahinnat ovat kaksinkertaistuneet. Myös romutuspalkkio ja yleisen ympäristötietoisuuden kasvu ovat lisänneet kierrätysmäärää.

Varjopuolen ilmiöitäkin valitettavasti mahtuu mukaan. Media on uutisoinut kevään aikana vilkkaasti kasvaneista katalysaattorivarkauksista. Katalysaattori on arvokas ja se kiinnostaa myös rikollisia. Sen sisältämä rhodium, palladium ja platina ovat nykyisin hyvin kalliita metalleja, ja varkaudet ovat olleet yleisiä muualla maailmassa jo vuosia.

Valitettavasti ilmiö on rantautunut myös Suomeen. Katalysaattoreita on varastettu ensin isompia määriä esimerkiksi purkamoilta, mutta nyt ovat yleistyneet yksittäiset varkaudet jopa päiväsaikaan autojen parkkipaikoilta.

– Varkaudet aiheuttavat merkittäviä aineellisia tuhoja, koska autosta rikotaan samalla maskeja, puskureita, jäähdyttimiä, ilmastointilaitteita, välijäähdyttimiä, lukkopeltejä, konepeltejä, pohjalevyjä, pakosarjoja ja turboja, kertoo Autopurkamoliiton hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Jalonen.

– Lisävahingot syntyvät erityisesti siksi, että katalysaattori irrotetaan nopeasti, Jalonen jatkaa.

Juttuvinkki: Joka neljäs suomalainen suunnittelee hankkivansa auton – erityisesti kiinnostavat käytetyt menopelit

On jonkinlaisia viitteitä siitä, että esimerkiksi rahoitusyhtiöiden omistamista autoista olisi irrotettu katalysaattori hyötymismielessä. Tämän lisäksi on epäilyjä, että auton alkuperäinen katalysaattori olisi irrotettu ja myyty eteenpäin, ja tilalle on hankittu edullisempi niin sanottu tarvikekatalysaattori. Alkuperäiseen verrattuna tarvikekatalysaattori toimii huonommin, koska se sisältää niukalti kalliita alkuaineita.

Toinen arveluttava keino on tyhjentää katalysaattori keramiikkamassasta, jonka pinnalla arvokkaat aineet ovat. Tämän jälkeen kuori hitsataan kiinni ja asennetaan takaisin paikalleen. Toimenpide on havaittavissa katsastuksessa visuaalisesti ja sen tulisi olla havaittavissa myös päästömittauksessa.

Katalysaattorin sisällä on terveydelle vaarallisia aineita, eikä sitä saa missään nimessä omatoimisesti purkaa. Katalysaattorin tyhjentäminen vapauttaa vaarallisia mikropartikkeleja eli nokea ja polttoainejäämiä edellä mainittujen alkuaineiden lisäksi. Terveysriski on välitön ihokosketuksessa ja syntynyttä pölyä hengitettäessä.

Pakokaasupäästöjä vähentävän katalysaattorin poistaminen tai vaihtaminen alkuperäistä huonompaan lisää puolestaan merkittävästi auton päästöjä.

– Se on ihan päivän selvää, ettei se ole siellä turhan takia, sanoo Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtaja Juha Kenraali.

Katalysaattoreita kierrätetään ja kaupataan Suomessa vuosittain arviolta yli 100 000. Käytettyjen katalysaattoreiden alkuperä on syytä aina selvittää ja yritysten tulisi pidättäytyä ostamasta katalysaattoreita, jos on pienikin epäilys siitä, että ne ovat varastettuja tai niiden kauppaan kytkeytyy harmaata taloutta.

Lue myös: Katalysaattoreita anastetaan pysäköidyistä autoista keskellä yötä – varkaus voi viedä vain muutaman minuutin

Kommentoi Facebookissa