Dohan tuskaisassa yössä käveltiin 50 kilometriä – ”Ihan rehellisesti sanottuna halusin sieltä pois”

Maailman kävelyhuiput ovat arvostelleet Dohan olosuhteita kovin sanoin.

Maailman kävelyhuiput ovat arvostelleet Dohan olosuhteita kovin sanoin. (Kuva AOP)

Jarkko Kinnunen oli uransa tuskaisimmassa 50 kilometrin kävelyssä 20:s. Aku Partasen kroppa ei rääkkiä kestänyt.

YLEISURHEILU Dohan MM-kisojen 50 kilometrin kävelykisan mielekkyys kyseenalaistettiin aivan aiheellisesti, mutta kansainvälinen yleisurheiluliitto piti projektistaan kiinni. Miehet ja naiset kävelivät keskellä yötä yli 30 asteen kosteassa helteessä. Olosuhteiden kannalta kilpailu olikin eräänlainen MM-arvon irvikuva.

Jarkko Kinnunen käveli sisukkaasti maaliin. Hän oli tuloksissa 20:s ajalla 4.25.36.

– Siinä kävi koko kesä mielessä. Itselläni meinasi usko loppua monta kertaa, mutta Vallulla ei kertaakaan. Hän jaksoi kannustaa loppuun asti, Kinnunen kommentoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Kinnunen viittasi sydänkesän jalkavaivoihin, joihin hän haki ja lopulta löysi lääkkeet valmentajansa Valentin Konosen kanssa. Ongelmat söivät kuitenkin harjoittelua.

Dohassa koitos oli Kinnuselle tuskaisa.

– Ihan rehellisesti sanottuna halusin sieltä pois jo aika alussa. En nauttinut. Hemmetin kuuma siellä oli, Kinnunen sanoi.

Takareiden ja nivusen seudun ongelmat iskivät Kinnuseen jo 15 kilometrin jälkeen.

– Keskityin 30 kilometrin jälkeen siihen, että ajattelen vain yhtä kierrosta kerrallaan. Vasta kun oli alle kilometri maaliin, uskalsin ajatella, että pääsen sinne. Matkalla se ei ollut varma. Koko ajan oli jalassa tuntemuksia ja jouduin kerran pysähtymään, kun lonkankoukistaja ja lähentäjä kramppasivat, Kinnunen sanoi.

Kinnunen on osallistunut arvokisoissa 50 kilometrin kävelyihin vuodesta 2006 lähtien. Doha oli hänelle uran kovin haaste.

– Rankin kisa jossa minä olen ollut. En voi kuvitella, että kävelisin kilpailussa viiden minuutin ja 20 sekunnin kilometrivauhtia. Kävelen sitä joskus verryttelylenkille ja nyt meinaisi silti jalka koko ajan krampata. Työn takana se oli, että maaliin pääsin, mutta ajattelin, että mennään niin pitkälle kuin jalat kantaa, kun tänne on kerran päästy.

Suomen toinen edustaja Veli-Matti ”Aku” Partanen keskeytti Dohassa jo 15 kilometrin jälkeen, kun keho oli kuumennut siihen pisteeseen, ettei muita vaihtoehtoja ollut.

– Keskeyttäminen ei ollut ratkaisu vaan pakko, Vallu sanoi siitä ensin ja kuulin, että joukkueen lääkäri olisi ottanut minun radalta, jos en olisi keskeyttänyt, Partanen sanoi.

Partasen mukaan keskeyttäminen johtui siitä, että keho ei ollut kunnossa. Ongelmia oli parina kisaa edeltävänä päivänä, mutta kisapäivänä ennen starttia näytti hyvältä.

– On ollut sairastumisen oireita, mutta tänään oli parempi olo. Siksi lähdin kisaan. Sairaana en lähde kilpailemaan, mutta sitä on vaikea arvioida etukäteen, mikä olotila tulee olemaan, Partanen sanoi.

Partasen mukaan hänellä oli parin viime päivän ajan ennen kisaa huimausta, pahoinvointia, oksennuksen tunnetta ja muita epämääräistä oireita. Meno oli vaikeaa alusta pitäen.

– Alku on monesti ollut nihkeää. Ajattelin, että kyllä se siitä lähtee, mutta olo vaan heikkeni. Jostain syystä elimistö alkoi ”kiehua” odotettua nopeammin, Partanen sanoi.

Tiia Kuikka ei startannut naisten kilpailuun. Hän tunsi olonsa perjantaina huonovointiseksi, eikä terveyden kanssa otettu riskiä. Kuikka ei lähtenyt kilpailuun, vaikka se olisi järjestetty jossain muualla kuin Dohassa.

Miesten 50 kilometrin maailmanmestariksi Dohassa käveli Japanin Yusuke Suzuki. Naisten kilpailussa MM-kultaa voitti Kiinan Liang Rui.

Teksti Otto Palojärvi/ SUL:n tiedote

Lue myös: Dohan karmeat olosuhteet järkyttävät – Alisa Vainio tuupertui yömaratonin päätteeksi vessaan

Kommentoi Facebookissa