Edustajainhuone äänesti Trumpin virkasyytteen puolesta – demokraatteja tuki osa republikaaneista

Donald Trumpin presidenttikausi päättyy joka tapauksessa 20. tammikuuta 2021.

Donald Trumpin presidenttikausi päättyy joka tapauksessa 20. tammikuuta 2021. (Kuva AOP)

Trump on historian ensimmäinen presidentti, joka joutuu valtakunnanoikeuteen toiseen kertaan.

YHDYSVALLAT Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump joutuu vastaamaan virkasyytteeseen valtakunnanoikeudessa. Edustajainhuone päätti syytteen asettamisesta äänin 232–197. Trump on historian ensimmäinen presidentti, joka joutuu valtakunnanoikeuteen toiseen kertaan.

Trumpia syytettiin aiemmin vallan väärinkäytöstä, liittyen Ukrainan presidentin painostamiseen koskien tutkintaa Joe Bidenin pojan liiketoimista maassa. Republikaanienemmistöinen senaatti vapautti hänet virkasyytteestä helmikuussa 2020.

Virkasyytteen takana ovat edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosin johdolla demokraatit, jotka saivat tuekseen kymmenen republikaanipuolueen edustajaa. Pelosi luonnehti Trumpia uhaksi kansakunnalle, kun taas republikaanit totesivat demokraattien toiminnan jakavan maan entistä pahemmin kahtia ja tekevän Trumpista marttyyrin.

Virkasyytteessä on kyse kiihotuksesta kapinaan. Trump piti viime viikolla puheen, kun kongressi oli kokoontunut vahvistamaan Joe Bidenin voiton presidentinvaaleissa. Moni tulkitsee Trumpin yllyttäneen tuolloin paikalle kokoontuneita kannattajiaan, jotka tunkeutuivat kongressitaloon sisään.

Virkasyytteen avulla Yhdysvaltain presidentti voitaisiin erottaa virastaan. Aiemmin varapresidentti Mike Pence kieltäytyi käyttämästä perustuslain 25. lisäystä Trumpin syrjäyttämiseksi, koska hänen mukaansa lainkohtaa ei ollut tarkoitettu rankaisemiseen tai vallan anastamiseen.

Trumpin presidenttikausi päättyy joka tapauksessa kuitenkin jo keskiviikkona 20. tammikuuta. Seuraavaksi virkasyyte lähetetään senaattiin. Amerikkalaismedia arvioi ratkaisevassa roolissa olevan senaatin enemmistöjohtajan, republikaanien Mitch McConnellin, joka on kertonut ottavansa syytteen käsittelyyn aikaisintaan 19. tammikuuta.

McConnell ei ole vielä päättänyt, äänestääkö hän Trumpin tuomion puolesta vai sitä vastaan. Kun Georgian uusintavaalit voittaneet demokraattipuolueen Jon Ossoff ja Raphael Warnock ottavat paikkansa senaatissa, valtapuolueiden voimasuhteet ovat käytännössä tasan. Virkasyytteen menestymiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö.

Lue myös: Varapresidentti Mike Pence ei käytä perustuslakia Trumpin syrjäyttämiseen – ”Sitä ei ole tarkoitettu rankaisemiseen”

Kommentoi Facebookissa