Eläinystävällinen kuivike jalostetaan tuoreesta männystä – ”Puussa on bakteereita tappavia aineosia”

Marko Appelgren on kehittänyt osan tuotantolinjan laitteistosta itse. – Ainutlaatuisen valmistusmenetelmän ansiosta kuivikepurua voidaan tehdä ympärivuotisesti.

Marko Appelgren on kehittänyt osan tuotantolinjan laitteistosta itse. – Ainutlaatuisen valmistusmenetelmän ansiosta kuivikepurua voidaan tehdä ympärivuotisesti. (Kuva Anne Anttila)

Marko Appelgren on kehittänyt bakteerittoman ja pölyttömän kuivikkeen, jonka raaka-aineena käytetään pyöreää puuta.

MAATALOUS Puualan ammattilaisiin lukeutuva Marko Appelgren on tuonut maatalousmarkkinoille uudenlaisen kuivikepurun. Tavoitteena on tarjota perinteisten kuivikkeiden rinnalle puhdas ja turvallinen vaihtoehto.

– Optimaalisen lastukoon sekä kosteusprosentin ansiosta tuoreesta männystä jalostettu kuivikepuru palvelee karja-, turkis- ja hevostilojen lisäksi myös kanaloiden sekä sikaloiden tarpeita, Laatulastun toimitusjohtaja Marko Appelgren kertoo.

Sahauskouluttajana ja alan pitkän linjan yrittäjänä toimiva Marko Appelgren arvostaa kainuulaista mäntymetsää. Vaikka mänty on Suomen yleisin puulaji, niin yhä edelleen se yllättää myös monipuolisuudellaan.

– Mänty on esimerkiksi antibakteerisin puu, siinä on bakteereita tappavia ainesosia. Lisäksi mänty pölisee huomattavasti vähemmän kuin kuusi. Näiden tekijöiden ansiosta Kainuussa ja sen lähikunnissa kasvava mänty päätyi myös Laatulastun raaka-aineeksi, Appelgren tietää kertoa.

Männystä tehtävän kuivikkeen etuihin Appelgren luokittelee myös tuotteen maatumisnopeuden.

– Löysimme tutkimustuloksen, jonka mukaan pyöreästä puusta valmistettavan kuivikkeen maatumisaika on vain 4-8 kuukautta. Maatumisaikaa nopeuttavat puun pihkattomuus ja tervattomuus.

Kuivikepurun raaka-aineena käytetään laadukasta mäntyä. – Kun lastu höylätään ja kuivataan tuoreena, niin lopputulos on pihkaton ja helposti käsiteltävä.
Kuivikepurun raaka-aineena käytetään laadukasta mäntyä. – Kun lastu höylätään ja kuivataan tuoreena, niin lopputulos on pihkaton ja helposti käsiteltävä. (Kuva Anne Anttila)

Sahanpuru altistaa tulehduksille

Marko Appelgren sanoo ottaneensa myös kuivikepurun tuotannossa omat ideat käyttöön. Osa tuotantolinjan laitteistosta on kehitelty ja rakennettu itse.

– Tämä on säästänyt rahaa, mutta mahdollistanut myös sen, että tuotteesta saadaan kriittisemmänkin vertailun kestävää.

Marko Appelgrenin mukaan ajatus erilaisen kuivikkeen valmistamisesta sai alkunsa tarpeesta. Ennen Laatulastun perustamista markkinoilla oli vain sahojen sivutuotteena syntyvää kuivikepurua.

– Sivutuotteena syntyvä kutteri höylätään aina keinokuivatusta sahatavarasta ja säilötään yleensä ulkovarastoissa tai avokatoksissa. Kutteria joudutaan usein myös siirtämään, joten ennen paalaamista se on voinut kerätä itsensä runsaasti erilaisia, eläimille haitallisia bakteereja ja mikrobeja.

Appelgrenin mukaan sahanpurussa ja huonosti säilötyssä kutterilastussa ongelmana on erityisesti vakavia utaretulehduksia aiheuttava klebsiella-bakteeri.

– Bakteeripitoiset kuivikkeet ovat usein syynä myös eläinten hengitystieongelmiin sekä erilaisiin suolistosairauksiin.

Puhdas, turvallinen ja imukykyinen kuivikepuru on herättänyt hyvin laajaa kiinnostusta. – Kuivike ei tartu sorkkiin, joten tuoreelta puulta tuoksuva lastu soveltuu erinomaisesti muun muassa lypsykarjatiloille.
Puhdas, turvallinen ja imukykyinen kuivikepuru on herättänyt hyvin laajaa kiinnostusta. – Kuivike ei tartu sorkkiin, joten tuoreelta puulta tuoksuva lastu soveltuu erinomaisesti muun muassa lypsykarjatiloille. (Kuva Anne Anttila)

Nopea prosessi, laaja kohderyhmä

Appelgren tietää myös kertoa, että sahojen sivutuotteena valmistettavien kuivikepurujen ongelmana voi olla myös tuotteen epätasalaatuisuus, vaihteleva kosteusprosentti sekä purun seassa oleva pöly.

– Jotkut käyttävät raaka-aineena myös liimapuuta ja näin ollen liimaa kulkeutuu höyläyksessä myös kuivikkeeseen.

Muutama vuosi sitten tuotantonsa aloittanut Laatulastu panostaa kotimaiseen laatuun kuivikkeessaan, jonka raaka-aineena käytetään tuoretta mäntyä.

– Puu kuoritaan ja höylätään, jonka jälkeen lastu kuivataan sopivaan kosteuspitoisuuteen ja pakataan lämpimänä suoraan paaleihin. Prosessi kestää kokonaisuudessaan vain 25 minuuttia.

Suljetussa tuotantoprosessissa valmistettava kuivike on herättänyt Appelgrenin mukaan laajaa kiinnostusta ja tuotteella on nostetta.

– Voimme tarjota laadukkaan tuotteen myös vientiin.

Lue myös: Raaka-aineena puru, hukkapätkät ja kutterilastut – niistä ideoitiin ekologiset eläinkuivikkeet

Kommentoi Facebookissa