Euroopan parlamentti hyväksyi Hannu Takkulan nimityksen – tuleva kuukausipalkka 21 155 euroa

Esitystä Hannu Takkulan nimittämisestä on kritisoitu sillä, että hänellä ei ole kovin vankkaa aikaisempaa kokemusta talousasioista.

Hannu Takkulan nimittämistä on kritisoitu sillä, että hänellä ei ole kovin vankkaa aikaisempaa kokemusta talousasioista. (Kuva EU)

Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa olleen Ville Itälän kausi päättyy ensi helmikuussa.

POLITIIKKA Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona kuuden ehdokkaan, mukaan lukien keskustalaisen europarlamentaarikon Hannu Takkulan nimittämisen Luxembourgissa sijaitsevan tilintarkastustuomioistuimen jäseniksi.

Hallitus päätti esittää kasvatustieteen tohtori Hannu Takkulaa ehdokkaaksi 1.3.2018 alkavalle toimikaudelle, kun Suomea vuodesta 2012 alkaen edustaneen Ville Itälän toimikausi päättyy.

Takkula on aikaisemmin toiminut kansanedustajana. Vuosina 1997–1999 hän oli eduskunnan valitsemana tilintarkastajana ja vuonna 2004 valtiontilintarkastajana. Helmikuusta 2017 alkaen hän on ollut Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnan jäsen. Takkulan uutta nimitystä on kritisoitu sillä, että hänellä ei ole kovin vankkaa aikaisempaa kokemusta talousasioista.

Paikka kuului aikaisemmin kokoomukselle, kun pääministerinä ollessaan Jyrki Katainen vei viran keskustalta valitsemalla entisen kokoomuspuheenjohtaja Ville Itälän keskustalaisen tilalle.

Takkula on toiminut aktiivisesti sekä Juha Sipilän eduskuntavaalityössä vuonna 2011 että seuraavan vuoden puheenjohtajakampanjassa. Jos kokoomus ei nyt olisi hyväksynyt viran palauttamista keskustalle, kerrotaan että Alexander Stubbin pesti Euroopan investointipankkiin Jan Vapaavuoren seuraajaksi olisi puolestaan kohdannut ongelmia.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa toimii yksi kansalainen kustakin jäsenvaltiosta. EU:n neuvosto nimittää jäsenet kuudeksi vuodeksi kerrallaan kuultuaan Euroopan parlamenttia. Tilintarkastustuomioistuimen paikkaa on pidetty poliittisena palkkiovirkana, jäsenen peruspalkka on 21 155 euroa kuukaudessa. Päivän Lehden artikkelin asiasta löydät tästä.

Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossa Hannu Takkulan sekä italialaisen, espanjalaisen, tanskalaisen, portugalilaisen ja bulgarialaisen ehdokkaan nimittämisen jäseniksi salaisessa lippuäänestyksessä. Parlamentti puolsi jäsenyyttä äänin 472 puolesta, 161 vastaan ja 43 tyhjää.

Sen sijaan parlamentti ei puoltanut belgialaisen Karel Pinxtenin valintaa tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi. Pinxtenillä kyseessä olisi kolmas kausi tilintarkastustuomioistuimessa. Useat mepit viittasivat parlamentin päätöslauselmaan, jonka mukaan yhdellä jäsenellä toimikausia tulisi olla korkeintaan kaksi.

Osa mepeistä taas vetosi Pintxenin toimia koskevaan hallinnolliseen tutkimukseen. Parlamentti äänesti kielteisen lausunnon puolesta äänin 310 puolesta, 284 vastaan, 81 tyhjää.

Kommentoi Facebookissa