Hurmaavan hauska Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus -lastennäytelmä palkittiin

Estradilla näyttelijät Valtteri Lehtinen, Riikka Papunen, Maija Koivisto sekä äitiä esittävä Minna Hokkanen.

Estradilla näyttelijät Valtteri Lehtinen, Riikka Papunen, Maija Koivisto sekä äitiä esittävä Minna Hokkanen. (Kuva Kari Sunnari)

Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tekemä näytelmä on saanut vuoden 2017 valtakunnallisen Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon.

LASTENTEATTERI Lastennäytelmä Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus on saanut Suomen merkittävimmän lastenteatteripalkinnon.

– Tämä on osoitus siitä, mitä voi saada aikaan määrätietoisella työllä lastenteatterin hyväksi, sanoo Tampereen Työväen Teatterin teatterinjohtaja Maarit Pyökäri.

Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle.

Vesta-Linnean valitsi voittajaksi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio esiraadin asettamista ehdokkaista. Ehdolla olivat myös Unga Teaternin näytelmä Hamlet sanoi sen kauniimmin ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus. Esiraatiin kuuluivat Teatteri Hevosenkengän perustaja ja johtaja Kirsi Sirén, Oulun kaupunginteatterin tuottaja Elina Terho, nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen, kulttuurituottaja Siw Handroos-Kelekay sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Jenni Haukio perustelee valintaansa:

Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus on hurmaavan hauska, lastenteatterin parhaista traditioista ammentava näytelmä, joka välittömällä ja viihdyttävällä otteellaan tulee kuin huomaamatta lähelle lapsen ja koko perheen arjen tärkeitä, syvällisiä kysymyksiä kuten rohkeutta olla oma itsensä ja oppia kunnioittamaan erilaisuutta.”

”Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotannon ehdottomia vahvuuksia ovat näytelmän ajankohtaisen aiheen lisäksi myös kaiken ikäisiä puhutteleva käsikirjoitus, erilaisia tunneskaaloja taitavasti esilletuova ohjaustyö, näyttelijöiden riemaannuttava heittäytyminen hahmojensa maailmaan sekä luova, monimuotoinen ääni-, valo- ja videosuunnittelu.”

TTT:n teatterijohtaja Maarit Pyökärin mukaan on tärkeää tehdä lapsille ja nuorille yhtä täysipainoista teatteria kuin aikuisillekin. Teatteri on kokonaisvaltainen kokemus, se vetoaa niin järkeen kuin tunteeseenkin. Se vahvistaa onnistuessaan lapsien mielikuvitusta ja empatian kykyä. Laajentuessaan harrastukseksi teatteri kasvattaa lasten sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. Teatteri ei vaadi mitään etukäteistaitoja, sitä voi seurata ja harrastaa kuka tahansa.

– On valtavan sääli, ettei teatteri tavoita kaikkia lapsia vuosittain, Pyökäri huomauttaa.

Näytelmä perustuu Tove Appelgrenin luoman Vesta-Linnea -kirjasarjan inhimillisiin ja riemukkaisiin hahmoihin. Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus on kertomus ihan tavallisen tytön ja hänen tavallisen perheensä tavallisesta arjesta, joka eräänä päivänä muuttuukin hauskaksi ja jännittäväksi.

”Tuntuuko sinusta joskus, että äiti on rasittava ja isä kiinnostuneempi töistä kuin perheestä? Eikö eskari-ikäinen pikkusiskosi osaa olla koskaan hiljaa, ja miksi isoveli vain lukee tietokirjoja? Asuuko paras kaverisi niin kaukana, että näette lähinnä vain kesäisin?”

Tällaista on kolmasluokkalaisen Vesta-Linnean arki. Juuri silloin kun kaikki tuntuu ihan tylsältä, alkaakin tapahtua. Lastenhuoneeseen ilmestyy erikoinen tyttö, jonka vain Vesta-Linnea näkee. Tyttö ei puhu mitään, mutta hänellä on selvästi jotain tärkeää kerrottavaa. Kuka tyttö oikein on? Onko kyseessä aave vai mielikuvitusystävä, ja mitä tämä tyttö yrittää kertoa? Saako Vesta-Linnea arvoituksen ratkaistua? Entä miten mummin sukututkimus liittyy tähän kaikkeen?

Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus -näytelmää esitetään Eino Salmelaisen näyttämöllä 11.5.2017 asti. Näytelmän on ohjannut Miika Muranen. Vesta-Linnean roolissa nähdään Maija Koivisto, ja muissa rooleissa Marika Heiskanen, Minna Hokkanen, Janne Kallioniemi, Tuukka Huttunen, Riikka Papunen, Valtteri Lehtinen ja Kristiina Hakovirta. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Pirjo Liiri-Majava, valosuunnittelijoina toimivat Kyösti Kallio ja Tero Koivisto sekä äänisuunnittelijana Kyösti Kallio.

Kommentoi Facebookissa