Hyvää joulua – mutta mikä viini sopii joulupöytään?

Se paras viinitapa on joskus ollut uusi ja syntynyt kokeilujen – usein onnistumisten ja erehdysten – kautta. Mutta muista kohtuudella kaikkea!

Se paras viinitapa on joskus ollut uusi ja syntynyt kokeilujen – usein onnistumisten ja erehdysten – kautta. Mutta muista kohtuudella kaikkea! (Kuva Fotolia)

Yksi nousussa oleva trendi on tarjota makeita viinejä moneen paikkaan.

KOTIGOKKI Ihmisillä on omat tottumuksensa ja mieltymyksensä, joita voisi aina silloin tällöin ”kilpailuttaa”. Kannattaa pitää mielessä, että se paras tapa on joskus ollut uusi ja syntynyt kokeilujen – usein onnistumisten ja erehdysten – kautta.

Vanhempieni kodissa nautittiin kinkun ja laatikoiden kyytipoikana Riojaa ja kalkkunalle oli tarjolla keskitäyteläistä roseeta.

Nyt kun olen katsellut erilaisia suosituksia, kukaan ei ole maininnut kumpaakaan viinityyliä. Kummallista! Konsepti on mitä mainioin yhä!

Vai olenko minä vain kaavoihin kangistunut?

Ehkä nousevia trendejä

Yksi nousussa oleva trendi on tarjota makeita viinejä moneen paikkaan, väkevöimättömiä viinejä, kuten Sauternesia. Voin lähteä tähän, kun puhutaan vaikka homejuustosta. Alkon valikoimista löytyy yksi kohtuuhintainen ja laadukas Sauternes, Chateau d’Arche 2010, jota saa puolikkaan pullon sopuisaan hintaan 19,80.

Tokajin ystävät löytävät viininsä ja ehkä myös sen seuraksi hanhenmaksan.

Lenz Moserin Trockenbeerenauslese on kokeilemisen väärti nektari sekin, puolikkaan saa hintaan 17,95 euroa.

Näillä kruunaat aterian, mutta kassavaje syvenee samalla.
Näillä kruunaat aterian, mutta kassavaje syvenee samalla. (Kuva Timo Ernamo)

Myös valkoviinejä on ruvettu tarjoamaan yhteyksiin, joissa on totuttu ottamaan punaviiniä tai jopa olutta.

Kinkkupöytään on trendikkäästi tarjolla muun muassa Alsacen Gewürztramineriä, uuden maailman Chardonnayta ja Viognieriä. No, mikä ettei!

Uskalikko voi hyvin kokeilla ranskalaista viiden lajin sekoitetta Gentil ’Hugel’ 2016:a. Hintaa on 13,20. Sillä kuittaan tuon Gewürztraminerin, tämä kuitenkin on viinin päärypäle.

Uuden maailman Chardonnayksi otan runsaaseen joulupöytään yhdysvaltalaisen Jekel Gravelstone Chardonnayn. Se on valkoviinin ystävälle erinomainen kinkkuviini. Hintaa on 14,99. Tämä on varma valinta.

Vähän kevyempään pöytään – saa olla kalkkunaa – voisin laittaa edullisen luomu-Viognierin Chilestä eli Torres Las Mulas Organic Viognierin. Hinta on sopuisat 9,99.

Ja nyt päästiin asiaan eli kympin jouluviineihin!

Edukkaat varmat

Portugalilainen punaviini on hintaansa nähden keskimäärin paras ostos Alkosta, siis myös laadulla mitaten. Joten jos nyt katsotaan, mitä hyllystä löytyy hinnalla 9,99 niin olisikohan kärki tässä:

Quinta das Setencostas. Luotettava, varma, monipuolinen ja laadultaan erinomainen.

Casa Santos Lima Fortissimo. Edellistä voimakkaampi, sopii myös hirvelle. Erinomainen.

Portugalilaiseen tapaan paras viini on se, mikä maistuu hyvälle. Nämä maistuvat.

Kinkkupöytään tai riistalle.

Alkon mainiot jouluviinit: saksalaisen Villa Wolffin punainen ja ranskalaisen Dopffin valkoinen.
Alkon mainiot jouluviinit: saksalaisen Villa Wolffin punainen ja ranskalaisen Dopffin valkoinen. (Kuva Timo Ernamo)

Kinkkupöytään voisi ottaa myös jouluviinin, sillä Alkon saksalainen kevyehkö punaviini, Villa Wolff Cristmas Pinot Noir 2015, on poikkeuksellisen onnistunut jouluviini. Mainio hedelmäinen – ei siis ollenkaan karvas – viini toimii myös lohen ja kalkkunan kanssa. Erinomainen kausiviini hintaan 12,49. No, vähän yli kympin meni.

***

Graavi- ja savukalalle varmin valinta on Sauvignon Blanc. Tässä hintaluokassa ottaisin pöytään etläafrikkalaisen, erittäin suunmyötäisen Nederburgin The Winemaster’s Sauvignon Blancin. Sillä kyllä pärjää.

Viini sopii myös ylipäätään lohelle. Myös chileläisiä Rieslingejä sietää kokeilla hintaluokassa. Vaikka Cono Sur Bicicleta Rieslingiä, joka irtoaa 9,49 eurolla.

Kasvisvoittoiselle ruokavaliolle suosittelen tänä vuonna ”vanhaa kunnon” Steischaden Grüner Veltlineriä Itävallasta, joka maksaa 10,50. Takuuvarma valinta, ja kelpaa myös linturuoille.

Klassikoita

Klassisesti valitsisin kinkulle sen alussa mainitun Riojan, laadukas ehdokas kuvassa.

Kylmään kalapöytään laadukkaan Sauvignon Blancin, Sancerren varmaan, yksi ehdokas kuvassa.

Sen lohen viereen, ja myös kalkkunan, huippulaatuisen Chablis’n, ehdokas kuvassa.

Monien mielestä tuhti punaviini kruunaa joulupöydän. Tässä klassikoita eli Torresin Mas La Plana, Rioja, Châteauneuf-du-Pape, Barolo, Amarone ja Brunello di Montalcino.
Monien mielestä tuhti punaviini kruunaa joulupöydän. Tässä klassikoita eli Torresin Mas La Plana, Rioja, Châteauneuf-du-Pape, Barolo, Amarone ja Brunello di Montalcino. (Kuva Timo Ernamo)

Meidän aattopöydässä on näillä näkymin paistettua nieriää, pottuvoita ja keltahaperokastiketta. Viini on Runcata eli huippulaatuinen Soave Venetosta. Nimelle saa nauraa, mutta juuri noiden sienten kanssa yhdistelmä on niin hyvä, että tippa tulee silmään.

Joulupäivänä syömme sen linnun kera ohrapaistoksen ja lampaankääpämuhennoksen. Viiniä arvon vielä, todennäköisesti aamuun asti.

Ei se helppoa ole.

Ohrapaistoksen ohje löytyy tästä linkistä.

Kalliin näköinen italialainen pullo maksaa 8,99 ja on ideaali glögin tekoon.
Kalliin näköinen italialainen pullo maksaa 8,99 ja on ideaali glögin tekoon. (Kuva Timo Ernamo)

Glögiä täytyy tietysti olla ja kuvan combo viittaa tähän maanmainioon – ja perinteikkääseen – ohjeeseen.

Hyvää joulua!

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa