KOTIGOKKI Ihmisillä on omat tottumuksensa ja mieltymyksensä, joita voisi aina silloin tällöin ”kilpailuttaa”. Kannattaa pitää mielessä, että se paras tapa on joskus ollut uusi ja syntynyt kokeilujen – usein onnistumisten ja erehdysten – kautta.
Vanhempieni kodissa nautittiin kinkun ja laatikoiden kyytipoikana Riojaa ja kalkkunalle oli tarjolla keskitäyteläistä roseeta.
Nyt kun olen katsellut erilaisia suosituksia, kukaan ei ole maininnut kumpaakaan viinityyliä. Kummallista! Konsepti on mitä mainioin yhä!
Vai olenko minä vain kaavoihin kangistunut?
Ehkä nousevia trendejä
Yksi nousussa oleva trendi on tarjota makeita viinejä moneen paikkaan, väkevöimättömiä viinejä, kuten Sauternesia. Voin lähteä tähän, kun puhutaan vaikka homejuustosta. Alkon valikoimista löytyy yksi kohtuuhintainen ja laadukas Sauternes, Chateau d’Arche 2010, jota saa puolikkaan pullon sopuisaan hintaan 19,80.
Tokajin ystävät löytävät viininsä ja ehkä myös sen seuraksi hanhenmaksan.
Lenz Moserin Trockenbeerenauslese on kokeilemisen väärti nektari sekin, puolikkaan saa hintaan 17,95 euroa.

Myös valkoviinejä on ruvettu tarjoamaan yhteyksiin, joissa on totuttu ottamaan punaviiniä tai jopa olutta.
Kinkkupöytään on trendikkäästi tarjolla muun muassa Alsacen Gewürztramineriä, uuden maailman Chardonnayta ja Viognieriä. No, mikä ettei!
Uskalikko voi hyvin kokeilla ranskalaista viiden lajin sekoitetta Gentil ’Hugel’ 2016:a. Hintaa on 13,20. Sillä kuittaan tuon Gewürztraminerin, tämä kuitenkin on viinin päärypäle.
Uuden maailman Chardonnayksi otan runsaaseen joulupöytään yhdysvaltalaisen Jekel Gravelstone Chardonnayn. Se on valkoviinin ystävälle erinomainen kinkkuviini. Hintaa on 14,99. Tämä on varma valinta.
Vähän kevyempään pöytään – saa olla kalkkunaa – voisin laittaa edullisen luomu-Viognierin Chilestä eli Torres Las Mulas Organic Viognierin. Hinta on sopuisat 9,99.
Ja nyt päästiin asiaan eli kympin jouluviineihin!
Edukkaat varmat
Portugalilainen punaviini on hintaansa nähden keskimäärin paras ostos Alkosta, siis myös laadulla mitaten. Joten jos nyt katsotaan, mitä hyllystä löytyy hinnalla 9,99 niin olisikohan kärki tässä:
Quinta das Setencostas. Luotettava, varma, monipuolinen ja laadultaan erinomainen.
Casa Santos Lima Fortissimo. Edellistä voimakkaampi, sopii myös hirvelle. Erinomainen.
Portugalilaiseen tapaan paras viini on se, mikä maistuu hyvälle. Nämä maistuvat.
Kinkkupöytään tai riistalle.

Kinkkupöytään voisi ottaa myös jouluviinin, sillä Alkon saksalainen kevyehkö punaviini, Villa Wolff Cristmas Pinot Noir 2015, on poikkeuksellisen onnistunut jouluviini. Mainio hedelmäinen – ei siis ollenkaan karvas – viini toimii myös lohen ja kalkkunan kanssa. Erinomainen kausiviini hintaan 12,49. No, vähän yli kympin meni.
***
Graavi- ja savukalalle varmin valinta on Sauvignon Blanc. Tässä hintaluokassa ottaisin pöytään etläafrikkalaisen, erittäin suunmyötäisen Nederburgin The Winemaster’s Sauvignon Blancin. Sillä kyllä pärjää.
Viini sopii myös ylipäätään lohelle. Myös chileläisiä Rieslingejä sietää kokeilla hintaluokassa. Vaikka Cono Sur Bicicleta Rieslingiä, joka irtoaa 9,49 eurolla.
Kasvisvoittoiselle ruokavaliolle suosittelen tänä vuonna ”vanhaa kunnon” Steischaden Grüner Veltlineriä Itävallasta, joka maksaa 10,50. Takuuvarma valinta, ja kelpaa myös linturuoille.
Klassikoita
Klassisesti valitsisin kinkulle sen alussa mainitun Riojan, laadukas ehdokas kuvassa.
Kylmään kalapöytään laadukkaan Sauvignon Blancin, Sancerren varmaan, yksi ehdokas kuvassa.
Sen lohen viereen, ja myös kalkkunan, huippulaatuisen Chablis’n, ehdokas kuvassa.

Meidän aattopöydässä on näillä näkymin paistettua nieriää, pottuvoita ja keltahaperokastiketta. Viini on Runcata eli huippulaatuinen Soave Venetosta. Nimelle saa nauraa, mutta juuri noiden sienten kanssa yhdistelmä on niin hyvä, että tippa tulee silmään.
Joulupäivänä syömme sen linnun kera ohrapaistoksen ja lampaankääpämuhennoksen. Viiniä arvon vielä, todennäköisesti aamuun asti.
Ei se helppoa ole.
Ohrapaistoksen ohje löytyy tästä linkistä.

Glögiä täytyy tietysti olla ja kuvan combo viittaa tähän maanmainioon – ja perinteikkääseen – ohjeeseen.
Hyvää joulua!

Kommentoi Facebookissa