Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski villitsivät Salpausselällä – Niskanen kommentoi myös kohua

Iivo Niskanen on maajoukkuehiihtäjiemme selkeä ykkösnimi.

Iivo Niskanen on miesten maajoukkuehiihtäjiemme selkeä ykkösnimi. (Kuva AOP)

Iivo Niskanen voitti Salpausselällä lauantaina. Krista Pärmäkoski hiihti kolmanneksi.

HIIHTO Iivo Niskanen palasi maastohiihdon maailmancupissa vireeseen voitettuaan 15 kilometrin perinteisen kilpailun kotiyleisön edessä Lahden Salpausselällä.

Salpausselän 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökisasta muodostui puhtaasti Niskasen ja Venäjän Aleksander Bolshunovin välinen raju kauppa. Niskasen jälkeen ladulle lähteneellä Bolshunovilla oli otollisemmat asetelmat kontrolloida tiukkaa taistelua, mutta Niskanen painoi paraatimatkallaan kaasu pohjassa alusta loppuun ja vei voiton 10,1 sekunnin erolla Bolshunoviin.

Kisan jälkeen Niskanen puhdisti ilmaa rajunkin kohun osalta, joka on kohdistettu hänen ja huoltoryhmän välille.

– Minulla on ollut paljon paineita suomalaisen median taholta. Tästä voitosta kuuluu iso kunnia Suomen huoltoryhmälle. Se on numero 1 maailmancupissa. Sukset toimivat hienosti. Tilanne huollon ja urheilijoiden välillä on kunnossa, Niskanen vahvisti FIS:n haastattelussa.

Niskanen on saavuttanut urallaan maailmancupin kisoissa nyt viisi voittoa. Salpausselän ykkössija oli tämän kauden toinen.

– Odotin paljon tätä kisaa Rukan jälkeen. Voitin täällä kolme vuotta sitten maailmanmestaruuden. Tänään oli vähän samanlainen tunne, Niskanen kiitti häntä upeasti kannustanutta kotiyleisöä.

Myös Krista Pärmäkoski tarjoili kotiyleisölle riemua maailmancupin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa oltuaan tuloksissa kolmas. Pärmäkoski saavutti maailmancup-kauden toisen palkintokorokesijoituksensa tavalla, joka ei tosiaankaan jättänyt ketään kylmäksi.

Yhdeksän kilometrin väliajoissa kolmantena ollut Pärmäkoski kaatui stadionalueelle tultaessa viimeisessä, eli J-mutkassa, mutta pystyi jatkamaan taistelua loppuun asti.

– Ei se onneksi syönyt palkintokorokesijoitusta, eikä kakkossijaakaan, Pärmäkoski kertoi Ylelle pyllähdyksestään

Norjan kohuttu supertähti Therese Johaug voitti kisan 11,8 sekunnin erolla Pärmäkoskeen. Toiseksi päätynyt Ruotsin Ebba Andersson kukisti suomalaisen 8,4 sekunnilla.

Pärmäkoski painotti, että hän ei olisi enää kyennyt haastamaan Anderssonia ilman pyllähdystäkään.

– Ajattelin ottaa sen mutkan vähän ulompaa, mutta siellä oli jäätä ja sukset lähtivät alta, Pärmäkoski kertasi kaatumistaan.

Pärmäkoski oli erittäin tyytyväinen suksiinsa.

– Kovaa baanaa ja hyvä latu. Vanha luottopari toimii näissä olosuhteissa.

Pärmäkoski oli saavuttanut myös kauden ensimmäisen palkintosijansa Suomessa. Se tuli samalla matkalla ja tyylillä kauden avauksessa Rukalla.

– Kyllä nostaa hymyn huulille. Näitä kympin pertsan kisoja sai olla enemmänkin kalenterissa, Pärmäkoski naurahti.

Salpausselän kymppi sujui suomalaisilta kaiken kaikkiaan mallikkaasti useiden heikompien kisojen jälkeen. Johanna Matintalo hiihti kymmenenneksi, Kerttu Niskanen oli 13:s ja Laura Mononen 15:s.

Teksti Kari Aho ja Otto Palojärvi

Lue myös: Salpausselällä nähtiin suomalainen mäkipettymys

Kommentoi Facebookissa