Ilkka Herola palkintopallille yhdistetyssä – maastohiihdon yhteislähtökisoista farssi

Ilkka Herola on yhdistetyssä maailman parhaita hiihtäjiä.

Ilkka Herola on yhdistetyssä maailman parhaita hiihtäjiä. (Kuva AOP)

Ilkka Herola sijoittui yhdistetyn maailmancupin kisassa Seefeldissä kolmanneksi. Maastohiihdon maailmancupissa Falunissa puhuttivat tulosten sijasta yhteislähtökisojen vaaralliset olosuhteet.

HIIHTO Suomen yhdistetyn ykkösnimi Ilkka Herola epäonnistui edellisviikonloppuna Lahdessa, mutta tänä viikonloppuna Itävallan Seefeldissä hän on esittänyt hyviä otteita. Perjantain kisassa Herola oli neljäs ja lauantaina tuloksena oli kolmostila.

– Oikein hieno päivä. Kokonaisuutena mahtava tulos ja tietenkin hyvä jatkaa huomiseen. Ollaan vielä kärkikamppailussa mukana. Hiihtokisasta jäi kyllä huono maku, vähän itsellenikin arvoitus, että mikä siinä maksaa. Onko sitten kehontilassa jotakin häikkää vai valitsinko väärän suksen tuohon kisaan, kelikin oli haastava. Ei kuitenkaan kannata tehdä yhden kisan perusteella johtopäätöksiä, huomenna ollaan kisan jälkeen viisaampia. Hyvällä fiiliksellä kuitenkin huomiseen, jatketaan mäessä samanlaisia suorituksia, Herola sanoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Suomen toinen huippunimi Eero Hirvonen ei ole Seefeldissä mukana hänen jäätyään kotiin harjoittelemaan. Suomalaismenestys olikin täysin Herolan varassa Wille Karhumaan oltua toiseksi parhaana suomalaisena 46:s. Perttu Reponen ja Arttu Mäkiaho eivät startanneet hiihto-osuudelle.

Maastohiihdossa kilpailut jatkuivat lauantaina Ruotsin Falunissa yhteislähdöillä. Miehet hiihtivät 15 kilometriä ja naiset 10 kilometriä perinteisellä.

Jäisellä ladulla näkyi vaarallisen näköisiä kaatumisia ja brittihiihtäjältä murtui käsi. Suomalaiset selvisivät kilpailuista ehjin nahoin.

Ristomatti Hakola oli parhaana suomalaisena 14:s.

– Oli vähän erikoisempaa kilvanhiihtoa. Väärä latuvalinta saattoi kostautua kymmenen sijaa, mentiin isossa porukassa. Kaaduin 2,5 kilometriä ennen maalia kova vauhtisen laskun lopuksi ja jäin porukasta. Sitten jouduin hiihtää viimeisen kierroksen periaatteessa täysiä, Hakola sanoi.

Juttuvinkki: Marja-Liisa Kirvesniemi oli ”someraivon” kohde jo kauan ennen someaikaa

Perttu Hyvärinen oli 18:s ja Iivo Niskanen 19:s.

– Haastava, ja jopa vaarallinen kisa. Yritin vitosen jälkeen vähän vetää, mutta siihen oma isku tyrehtyi. Alamäki oli haastava, ”Rise” kaatui eteen viimeisellä kiekalla. Oma tekeminen ei riittänyt sprinttinousuihin. Tällainen tällä kertaa, onneksi ei tullut pahempaa haaveria omalle kohdalle, Niskanen sanoi.

Naisten kisassa Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisena 12:s. Hänen jalkansa kipeytyi kilpailussa,.

Krista Pärmäkoski oli 16:s ja Johanna Matintalo 22:s.

– Radasta voisin sen verran sanoa, että miehet hiihti ennen ja näki mitä siellä tapahtui, kolareita tosi paljon. Jo eilen, vaikka oli väliaikalähtöinen kilpailu laskut menivät jäähän ja siellä (Natalia) Nepryaeva oli saanut käteensä murtumia. Mielestäni nyt on miettimisen paikka, onko tuo baana oikea hiihtää yhteislähtöä. Ongelmaa ei varmasti olisi luonnonlumella, mutta nyt se on tykkilunta ja laskut menee jäätiköksi, Pärmäkoski sanoi.

Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen teki selväksi, etteivät Falunin ladut sovi yhteislähtöihin.

– Yhteislähtökisat tällaisilla laduilla on melkoista sähellystä. Nähtiin monta kolaria ja muutamille urheilijoille taisi tulla loukkaantumisiakin. Ei nämä yhteislähtökisat sovi näin kevyille laduille, että miehet ei pysty tehdä toisiinsa eroja. Meidän miehiltä ihan ok hiihtoja, eilinen saatiin käännettyä ja hyviä vetoja tuli, Pasanen sanoi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäläistähden törkeä sikailu pilasi urheilujuhlan Salpausselän kisoissa

Kommentoi Facebookissa