Jääkiekon Euroopan mestaruus jälleen Ruotsiin – Suomen taso ei vakuuta

Göteborgin Frölunda Indians voitti 2020 jälleen Euroopan CHL-liigan mestaruuden.

Göteborgin Frölunda Indians voitti 2020 jälleen Euroopan CHL-liigan mestaruuden. (Kuva AOP)

Ruotsalainen Göteborgin Frölunda voitti CHL:n mestaruuden. SM-liigan seurat eivät yltäneet edes kahdeksan parhaan joukkoon.

JÄÄKIEKKO Jääkiekon Euroopan mestareiden liigan CHL:n finaali pelattiin tiistaina Tshekin Hradec Kralovessa. Paikallinen seura HK Mountfield sai pettyä hävittyään ruotsalaiselle Frölunda Indiansille maalein 1-3.

Frölunda lähti otteluun suosikkina ja suoriutui finaalissakin odotetun vahvasti. Frölunda on tottunut menestymään Euroopan mestaruuden oltua seuralle neljäs viiden vuoden sisään.

Nykymuotoista Champions Hockey League -sarjaa on pelattu vuodesta 2014 lähtien. Viidesti mestaruus mennyt Ruotsiin. Ensimmäisellä kaudella 2014-15 mestaruuden voitti Luleå HF.

Ruotsalaisrintaman on mestaruustaistossa kyennyt rikkomaan vain JYP voitettuaan CHL:n 2018. Silloin JYP kaatoi finaalissa ruotsalaisen Vaxjö Lakersin.

Tällä kaudella suomalaisseurat eivät CHL:ssä todellakaan juhlineet. SM-liigan seuroista jatkoon pääsi vain Tappara, jonka taival nousi pystyyn neljännesvälierissä tappioon sveitsiläiselle EV Zugille.

Edellisellä kaudella Tappara ja Kärpät etenivät alkulohkostaan jatkoon. Tappara tipahti jatkossa neljännesvälierissä ja Kärpät puolivälierissä. Kärpät hävisi itävaltalaiselle Red Bull Salzburgille.

Viimeisen neljän kauden aikana vain JYP on onnistunut suomalaisseuroista yltämään CHL:ssä välierävaiheeseen. Tilastot eivät valehtele. SM-liigan taso on Euroopan tasoon verrattuna pudonnut terävimmästä kärjestä.

Vielä 1990-luvulla SM-liigan arvioitiin olevan NHL:n jälkeen maailman toiseksi tasokkain jääkiekkosarja. Sellaiset puheet eivät olleet hypetystä, vaan pitkälti faktoihin pohjautuvia spekulaatioita.

Venäjän jääkiekko elpyi 2000-luvulla Vladimir Putinin hallinnon voimakkaiden panostusten ansiosta. KHL:n perustaminen 2008 oli eurooppalaisen jääkiekkoilun valtasuhteille merkittävä muutos.

Samaan aikaan isoja edistysaskeleita ottivat myös Ruotsin ja Sveitsin pääsarjat. SM-liigan palkkatason kehitys jäi Ruotsista ja Sveitsistä jälkeen. Jokereiden siirtyminen 2014 KHL:ään vavisutti SM-liigaa entisestään.

Kun SM-liiga ei kyennyt vastaamaan enää Euroopan rahakkaimpien seurojen palkkatasoon, saivat nuoret pelaajat Suomessa enemmän peliaikaa. Suomi voitti alle 20-vuotiaiden MM-kultaa 2014, 2016 ja 2019 joukkueilla, joiden pelaajista valtaosa tuli SM-liigasta. Viime keväänä Suomi voitti miesten MM-kultaa joukkueella, jossa oli SM-liigan pelaajia reilut kaksi kentällistä.

Nuorten suomalaispelaajien kehitystä SM-liiga palvelee hienosti, mutta eurooppalaiselle huipputasolle SM-liigan seuroilla ei näytä olevan saumoja. Ruotsin ja Sveitsin jälkeen Saksan ja Tshekin huippuseurat ovat menossa SM-liigan kehityksestä ohi. Itävallan pääsarja alkaa olla SM-liigan keskitason seurojen kanssa samalla tasolla.

Kilpailu eurooppalaisten liigojen välillä on tervettä. SM-liigan jääminen palkkakehityksestä jälkeen on kuitenkin huolestuttava merkki suomalaisen urheilubisneksen tasosta.

Suomea voi pitää eräänlaisena ammattilaisurheilun eurooppalaisena kehitysmaana. SM-liiga ja käytännössä ainoa Suomen urheilun täysammattilaissarja. Jalkapallon Veikkausliigassa on muutamia täysammattilaisjoukkueita, mutta sarjassa pelaa myös paljon puoliammattilaisia.

Koripallon pääsarja Korisliiga ei ole kyennyt ratsastamaan miesten maajoukkueen Susijengin menestyksellä. Ammattilaisina Korisliigassa pelaavatkin lähinnä sarjan amerikkalaisvahvistukset.

Merkittävää kehitystä lähivuosina tuskin tapahtuu. Sponsorirahoitusta Suomessa ei ole urheilulle riittävästi, eikä Suomessa ole montaa urheilusta innostunutta monimiljonääriä, joka haluaisi rahoittaa ammattilaisseuraa omasta pussistaan.

CHL:n kehitys voisi auttaa SM-liigaa. Euroopan tasolla olisi mahdollista tehdä isompaa bisnestä.

CHL-tuote on alkuvaikeuksien jälkeen kehittynyt. Sarjalle olisi tosin tärkeää olisi saada KHL mukaan, jotta voitaisiin puhua todellisesta jääkiekon mestarien liigasta.

CHL-mestari Frölunda on tasokas seura. Sillä olisi varmasti ainesta haastaa KHL:n seuroja tasapäisesti, mutta valitettavasti tasonmittausta ei päästä suorittamaan. KHL ja CHL eivät toistaiseksi ole päässeet sopimukseen yhteisistä peleistä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: NHL-pelaaja Roope Hintz tyrmää farmiuskomuksia – ”Sain AHL:ssä hyvän tatsin ja itseluottamuksen”

Kommentoi Facebookissa