Jaguar Land Roverin myynti on laskenut pahasti – britit jättävät ensi kevään Geneven autonäyttelyn väliin

Brittikonsernin maailmanlaajuinen myynti on laskenut 13,2 prosentilla tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Brittikonsernin maailmanlaajuinen myynti on laskenut 13,2 prosentilla tämän vuoden kolmannella neljänneksellä. (Kuva Jaguar Land Rover)

Autonäyttelyt ovat muutenkin kokeneet inflaation viime vuosina.

AUTOT Euroopan autokevään ensimmäinen merkki on ollut jo vuosikymmeniä maaliskuun alussa ovensa avaava Geneven autonäyttely. Sveitsin maaperällä on esitelty show’n pitkän historian aikana erityisen paljon luksus- ja urheiluautoja, joista monet ovat nousseet myöhemmin ikoniseen asemaan. Yksi tällainen tapaus on vuonna 1961 lanseerattu Jaguar E-Type, joka nousi koko svengaavan 1960-luvun symboliksi ja yhdeksi maailman tunnetuimmista urheiluautoista.

Jaguar on myöhemminkin esitellyt juuri Genevessä tärkeitä uutuusmallejaan. Yksi vallankumouksellisimmista on viime keväänä lanseerattu I-Pace, joka johdattaa kissamerkin täyssähköiseen aikakauteen ensimmäisenä premium-brändinä Teslan jälkeen. I-Pace on saanut markkinoilla todella hyvän vastaanoton, ja myynti on lähtenyt lupaavasti käyntiin. Samaa ei kuitenkaan voida sanoa koko Jaguar Land Roverin tilanteesta.

Intialaiselle Tatalle nykyään kuuluva brittikonserni joutui nimittäin kertomaan, että sen maailmanlaajuinen myynti on laskenut 13,2 prosentilla tämän vuoden kolmannella neljänneksellä. Pudotus johtui osittain Kiinan markkinoiden hidastuneesta kysynnästä, mutta myös vanhan mantereen tilanteella on osuutensa asiaan. Dieselautot eivät ole nimittäin käyneet Euroopassa kaupaksi entiseen malliin, kun koko voimanlähdetyypin tulevaisuus tuntuu olevan vaakalaudalla.

Merkkiä ollaan johdattamassa täyssähköiseen aikakauteen.
Merkkiä ollaan johdattamassa täyssähköiseen aikakauteen. (Kuva Jaguar Land Rover)

Lisäksi tilannetta ovat vielä heikentäneet brittien Brexit-epävarmuus ja monille muillekin autonvalmistajille päänvaivaa aiheuttanut siirtyminen uuteen WLTP-kulutusmittaukseen. Jaguar Land Rover yrittää nyt minimoida taloudelliset vahingot, mitä varten on luotu kahdella kärjellä toimiva säästöstrategia. Tavoitteena on parantaa ensinnäkin lyhyen aikavälin kassavirtaa sekä etsiä säästökohteita, ja lisäksi toimintaa halutaan tehostaa pidemmän päälle.

Pikaisten säästökohteiden listalle on nyt päätynyt myös ensi kevään Geneven autonäyttely, eli brittien pitkät show-perinteet Sveitsin maaperällä katkeavat ainakin hetkeksi. Emokonserni Tata aikoo kuitenkin tulla paikalle, ja se on varannut jopa suuremman osaston kuin koskaan aiemmin. Autonäyttelyt ovat muutenkin kokeneet inflaation viime vuosina, kun yhä useampi merkki on päättänyt vähentää osallistumistaan niihin ja suunnata markkinointiaan yhä enemmän esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

Muun muassa Ford jätti viimesyksyisen Pariisin autonäyttelyn väliin, ja ovaalimerkki ei ole osallistumassa myöskään ensi kevään Geneven show’hun. Fordilta ei ole kuulemma tulossa mitään niin merkittävää uutuutta, joka oikeuttaisi miljoonien eurojen satsauksen yhteen autonäyttelyyn. Myös esimerkiksi Volvo on jättänyt viime aikoina väliin suurimman osan kansainvälisistä autonäyttelyistä.

Marraskuussa järjestetyssä Los Angelesin autoshow’ssa ruotsalaisbrändi oli sentään mukana, mutta sen osastolla ei ollut yhtään autoa. Volvo halusi niiden sijaan esitellä erilaisia liikkumispalveluja ja autonomisen ajamisen tulevaisuutta, mikä ei lupaa hyvää perinteisten autonäyttelyiden tulevaisuudelle. Volvo ei osallistu myöskään ensi kevään Geneven show’hun, vaan se aikoo suunnata panokset itse järjestämiinsä tapahtumiin.

Lue myös: Jaguar esitteli erikoisen ralliauton – avokattoisen F-Typen esikuva kilpaili 1950-luvulla

Kommentoi Facebookissa