Janne Ahonen hyppäsi SM-pronssille – tyrmäsi olympiahuhut

Janne Ahonen edusti Suomea olympiakisoissa seitsemän kertaa. (Kuva AOP)

Janne Ahonen on yhä Suomen parhaita mäkikotkia. Ahonen sijoittui suurmäen SM-kilpailussa pronssille.

MÄKIHYPPY Mäkihyppääjälegenda Janne Ahonen teki sunnuntaina keikkaluonteisesti paluun tositoimiin osallistuttuaan Lahdessa suurmäen SM-kilpailuun. Ahonen, 44, olikin vireessä hypättyään pronssille.

Ahonen leiskautti ensimmäisellä kierroksella 110 metrin mittaisen siivun ja oli tuloksissa kuudentena. Toisella kierroksella hän pisti vielä kuusi metriä paremmaksi.

– Selvittiin hengissä. Ei tarvitse muutamaan päivään jännittää, Ahonen kuittasi tuntemuksensa Ylen haastattelussa.

Ahonen oli ensimmäisen kierroksen hyppyynsä pettynyt. Hän piti koekierroksen hyppyään parempana kuin ensimmäistä kilpailuhyppyään.

SM-pronssi tietysti herätti spekulaatioita, että Ahonen osallistuisi Pekingin olympialaisiin. Hän tyrmäsi moiset huhut. Pekingin kisoissa Ahonen on mukana, mutta ainoastaan Yleisradion asiantuntijakommentaattorina.

Suomen mestariksi Lahdessa kruunattiin Antti Aalto. Hopealle hyppäsi Eetu Nousiainen.

Sekä Aalto että Nousiainen olivat Ahosen ohella mukana neljä vuotta sitten Pyeongchangin olympialaisissa. Niissä kisoissa Ahonen oli yhä Suomen paras hyppääjä.

Ahonen edusti Suomea peräti seitsemissä olympiakisoissa oltuaan mukana ensi kertaa jo Lillehammerissa 1994. Hän sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa kolmesti neljänneksi.

Torinossa 2006 Ahonen olisi voinut voittaa normaalimäessä kultaa, jos nykyiset tuulikompensaatiosäännöt olisivat olleet voimassa. Ahonen jäi kuudenneksi, kun tuuliolot muuttuivat toisen kierroksen lopulla dramaattisestikin.

Joukkuemäessä Ahonen voitti kaksi olympiamitalia. Hän oli Suomen joukkueen kanssa hopealla Salt Lake Cityssa 2002 ja Torinossa 2006. Salt Laken kisoissa Suomi hävisi kullan Saksalle 0,1 pisteen marginaalilla.

Vielä ei ole vahvistettu, montako suomalaismäkimiestä matkaa Pekingin olympialaisiin. On mahdollista, ettei Suomi lähetä kisoihin neljää hyppääjää, mikä tarkoittaa, ettei Suomi osallistu joukkuemäkeen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Enni Rukajärvelle kolmas olympiamitali? – ”Taso on kyllä kova”

Kommentoi Facebookissa