Jokereilla kehnoa Kiinan rajan tuntumassa – Mörkö ei säästellyt kritiikkiä

Jokerit juhlii maalia.

Jokerit juhlii maalia. (Kuva Mikko Taipale/ Jokerit)

KHL:n heikompaan kastiin kuuluva Kaukoidän joukkue Amur Habarovsk pehmitti Jokerit maalein 4-1.

JÄÄKIEKKO Kiinan rajalla sijaitseva Habarovskin kaupunki on tällä hetkellä ainoa Kaukoidässä KHL-kiekkoa operoiva paikkakunta. Paikallisen seuran Amur Habarovskin ”paikallisvastustajista” Admiral Vladivostok jätti tämän kauden taloudellisista syistä väliin ja kiinalainen Red Star Kunlun pelaa kotiottelunsa koronapandemian takia Moskovassa.

Amur toimii kuitenkin Habarovskissa, mikä tietää muille KHL-seuroille yhä pitkiä lentomatkoja. Maanantaina Amur sai vieraita kaukaa lännestä, kun Helsingin Jokerit saapui kaupunkiin.

Jokerit lähti otteluun selkeänä suosikkina, mutta hävisi yllättäen 1-4. Amur ei voittanut tuurilla, vaan oli ottelussa selkeästi parempi joukkue.

Kaksi ensimmäistä maaliaan Amur teki läpiajoista. Molemmissa tilanteissa Jokerit pelasi huolimattomasti. Amur vaikutti kaukalossa myös nälkäisemmältä ja aktiivisemmalta joukkueelta.

Mikko Lehtonen kavensi vielä 1-2:een ylivoimamaalillaan. Osuma oli Lehtosen, Toronto Maple Leafsin sopimuspelaajan, kauden seitsemäs.

Aleksander Poluninin illan toinen maali päätti Jokereiden kirin. Lopussa Vladimir Butuzov teki vielä illan toisen maalinsa.

Jokerit pelasi yhden kauden huonoimmista otteluistaan toistaiseksi.

– Paljon jäi varmasti parannettavaa. Alussa oli ylivoimalla paikat, muttei saatu sitäkään oikein kulkemaan. Kauttaaltaan aika keskiverto suoritus ja sellaisella ei tässä liigassa pärjää, Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki totesi seuransa nettisivuilla.

Juttuvinkki: Pentti Matikaisen saavutukset jäivät MM95-hypetyksen varjoon

Vuoden 2019 MM-kultaleijonien sankari MarkoMörköAnttila, Jokereiden kapteeni, arvioi hänkin joukkueensa esitystä varsin tylyyn sävyyn.

– Huono peli meiltä, eikä oltu oikein missään vaiheessa sillä tasolla, jota täällä vaaditaan. Tämä ei ollut hyväksyttävää, mutta muutetaan keskiviikkona peli taas meidän näköiseksemme, Mörkö summasi.

Amur Habarovsk ei ole KHL:n varakkaimpia seuroja. KHL:n uudesta budjettikatostakaan huolimatta Amurilla ei ole realistisia mahdollisuuksia taistella mestaruudesta. Fyysisestikin joukkue antaa huomattavan paljon tasoitusta joutuessaan matkustamaan Euroopan ja Aasian välillä kuukausittain.

Koko KHL:n 12-vuotisessa historiassa Amur on selviytynyt pudotuspeleihin vain kahdesti. Molemmilla kerroilla tie on noussut pystyyn ensimmäisellä kierroksella.

Kaupungissa jääkiekko on kuitenkin suosittua huvia. Toisin kuin Vladivostokissa, pidetään Habarovskissa KHL-seurasta kiinni kovista kustannuksista huolimatta.

Seuran puheenjohtajana toimii oman kaupungin kaikkien aikojen tunnetuin pelaaja Aleksander Mogilny, joka 1989 loikkasi Neuvostoliitosta Tukholman MM-kisojen jälkeen. Mogilnysta tuli ensimmäinen NHL-joukkueen venäläiskapteeni ja ensimmäinen All-Star -ottelussa pelannut venäläispelaaja.

Mogilny kieltäytyi edustamasta Venäjää olympialaisissa 1998 sekä 2002. Tuolloin esiintyi väitteitä, että hän voisi edustaa maajoukkuetasolla Yhdysvaltoja, joskaan väitteet eivät saaneet mitään vahvistusta.

Jumaloitu NHL ei vienytkään Mogilnyn venäläistä identiteettiä. Hän palasi NHL-uransa jälkeen synnyinkaupunkiinsa Habarovskiin, missä toimii siis KHL-seura Amurin johtajana.

Jokerit, jonka puheenjohtajana toimii Mogilnya vastaan NHL:ssä paljon pelannut kiekkolegenda Jari Kurri, päättää vieraskiertueensa keskiviikkona Kazakstanissa. Siellä vastaan tulee Barys Nur-Sultan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokerit juhli Siperiassa – voitto terävyyden puutteesta huolimatta

Kommentoi Facebookissa