Kaikki ei ole totta mitä vallanpitäjät väittävät – mutta uskaltaako sinun sanomalehtesi kertoa sen?

Päätoimittajaa esittävä Tom Hanks ja kustantajan roolissa oleva Meryl Streep tapaavat aamupalaverissa.

Päätoimittajaa esittävä Tom Hanks ja kustantajan roolissa oleva Meryl Streep tapaavat aamupalaverissa. (Kuva 20th Century Fox)

The Post kertoo tositarinan lehdistön vapauden ja valtionsalaisuuksien välisestä kamppailusta.

ELOKUVA Tällä viikolla vietetään mediataitoviikkoa, jossa opiskelijoita opetetaan mediakasvatuksessa erottamaan uutisista niin valeuutinen kuin vaalipropaganda, sotahirvistä somehuhuihin. Sattumaako, mutta elokuvateattereissa on juuri saanut ensi iltansa asiaan liittyvä The Post, joka kertoo neljän presidentin valtakaudelle yltäneen valtiollisen peittelyoperaation Yhdysvalloissa.

Ajassa palataan takaisin 1970-luvun alkuun, jolloin The Washington Post sekä The New York Times saivat käsiinsä niin sanotut Pentagonin paperit. Kyseessä oli raportti Vietnamin sodan todellisesta tilanteesta, joka oli salattu kansalaisilta – valtiovalta presidenttejä myöten oli suoranaisesti valehdellut.

Elokuvassa käytetyt argumentit muistuttavat yllättävän paljon vain hetki sitten sattunutta tapausta, kun Helsingin Sanomat tietoisesti julkaisi salaisiksi luokiteltujen asiakirjojen sisältöä. Erona tapauksissa on se, että Suomessa ei osoitettu viranomaisten toimineen mitenkään väärin, Yhdysvalloissa voitiin katsoa kansakunnan yleisen edun vaatineen asiakirjojen julkistamista.

Elokuvan tähtikaarti tulee ylimmältä tasolta, Tom Hanks esittää päätoimittaja Ben Bradleetä, tinkimätöntä lehtimiestä, joka saa tilaisuuden nostaa ”pieni paikallinen sanomalehti” valtakunnalliseen kuuluisuuteen. Meryl Streep on The Washington Postin omistuksen perinyt kustantaja Kay Graham, joka on naisena totuttu ohittamaan tärkeissä asioissa niin usein, että siitä on tullut lähes toimintatapa.

Kiista asiakirjojen julkistamisesta vietiin oikeusasteisiin, jossa tuomarit kaukonäköisesti perustelivat vapauttavaa päätöstä sillä, että media ei ole vallanpitäjiä vaan kansaa varten. Tämä linjaus on edelleen tärkeä ohjenuora – varsinkin kun täysin päinvastoin toimivia verkkolehtiä on Suomessakin jo perustettu.

Asia myös koskettanee maamme toimittajia monessa paikallislehdessä, jotka väärinkäytösten uutisoimisen sijasta joutuvat julkaisemaan kaupungin johdon ja poliittisten päättäjien antamia tiedotteita tai sitä, mitä paikkakunnan suurin mainostaja haluaa.

Ohjaajana sekä yhtenä tuottajana elokuvalla on Oscarin sekä Schindlerin listasta että Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvista saanut Steven Spielberg. Erinomaisen näyttelijätyön, tiiviin käsikirjoituksen sekä uskottavien roolihahmojen lisäksi elokuva antaa uudenlaisen kuvan 1960-luvulla puolustusministerinä toimineesta Robert McNamarasta, joka tilasi elokuvassa kiistan kohteena olleen raportin.

Yle Teemalla esitetään parhaillaan kymmenosaista laatudokumenttia Vietnamin sodasta, jossa McNamaran rooli oli merkittävä. Elokuvassa vapaalle lehdistölle häviön kärsinyt presidentti Richard Nixon vannoo kostoa, kunnes hän kohtaa oman Waterloonsa hetkeä myöhemmin Watergate-skandaalissa.

  • Videolla The Post | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

Kommentoi Facebookissa