Kansaa kiinnostivat Sipilä ja sote – mutta valtamediat uutisoivat Trumpista ja olympialaisista

Pääministeri Juha Sipilällä on liikemiestausta, mutta politiikan ja yritysmaailman yhdistäminen on tuottanut ongelmia.

Pääministeri Juha Sipilällä on liikemiestausta, mutta politiikan ja yritysmaailman yhdistäminen on tuottanut ongelmia. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Laura Kotila)

Maakuntien kiinnostus soteen ohitti medianäkyvyydessä Trumpin, presidentinvaalit ja olympialaiset.

MEDIA Suuri maakunnallinen kiinnostus nosti sotevyyhdin alkuvuoden uutisoiduimmaksi aiheeksi. Toiseksi eniten media kirjoitti Donald Trumpista ja kolmanneksi uutisoiduimmaksi aiheeksi kiri PyeongChangin talviolympialaiset.

Pohjoismaiden johtava media-analyysitoimisto Retriever on selvittänyt, mitkä uutisaiheet saivat eniten näkyvyyttä mediassa tammi-toukokuu 2018 välisenä aikana. Vaikka kansainvälisesti median huomio on jo pitkään ollut kiinnittynyt Donald Trumpiin, kotimaan politiikan kärkiaihe soteuudistus kiilasi Suomen medianäkyvyydessä ohi.

– Mielenkiintoista oli, että Trump ja olympialaiset olivat uutisoiduimpia aiheita kun katsotaan valtakunnan päämedioiden – YLE, MTV, iltapäivälehdet ja Helsingin Sanomat – tarjontaa. Sote on kuitenkin maakunnallisesti ja paikallisesti niin kiinnostava, että kokonaisnäkyvyys oli aiheista suurin, Retrieverin analyysipäällikkö Eevi Alanissi kertoo.

Yksittäisistä medioista eniten sotesta uutisoi sanomalehti Karjalainen, jota seurasi Helsingin Sanomat. Muita valtakunnanmedioita ei kärkikymmenikköön mahtunut, vaan maakuntamediat olivat aktiivisimpia soteuutisoijia. Sosiaalisessa mediassa reagoitiin ahkerimmin Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa kerrottiin kuinka jokainen suomalainen pisteytetään sen mukaan, kuinka paljon hän rasittaa terveydenhuoltoa.

Kotimaan politiikka nousi myös sosiaalisessa mediassa ykköseksi, kun tarkasteltiin mitkä uutiset herättivät eniten kiinnostusta. Reagointia herätti alkuvuonna eniten Seuran selvitys Juha Sipilän sidonnaisuuksista. Artikkeli Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla kirvoitti kansalta jakoja, kommentteja ja reaktioita yli 63 000 kappaletta. Myös Päivän Lehti siteerasi artikkelia jutussa Seura syyttää – Sipilä käytti veronmaksajien rahoja ja hyvä veli -verkostoa rikastuakseen.

Päivän Lehden paras avustaja on kuitenkin ollut oma valtioneuvostomme eli Suomen hallitus, ministereiden tekemisiä koskevia artikkeleita oli viime vuoden Top 7 -lukijalistassamme yli puolet. Ja kaksi kiinnostavinta hahmoa hyvässä sekä pahassa olivat ehdottomasti pääministeri Juha Sipilä sekä liikenneministeri Anne Berner.

Mutta myös maakuntien miehet ovat saaneet äänensä kuuluviin Päivän Lehden sivustolla. Pitkäaikainen suosikkiklassikkomme Metsuri-Jaakko on ajanut loppuun 75 moottorisahaa – eikä ole ollut päivääkään poissa töistä on kerännyt jo liki 20 000 sosiaalisen median jakoa.

Retriever keräsi aineistoa alkuvuoden uutisaiheista kotimaan printti- ja verkkomediasta ajalla 1.1.–31.5.2018. Printtilehtiä oli mukana 249 ja verkkomedioita 504.

Lue myös: Päivän Lehden vuoden puhutuimmat ovat tässä – Sipilästä sotasankariin ja Berneristä metsuriin

Kommentoi Facebookissa