Kielletyt hyttyskarkotteet työllistivät viime kesänä – tuotteita on taas alkanut tulla Suomeen

Hyttysiä on maailmalla noin 3 500 eri lajia, joista noin kuusi prosenttia imee verta ihmisistä.

Hyttysiä on maailmalla noin 3 500 eri lajia, joista noin kuusi prosenttia imee verta ihmisistä. (Kuva USDA)

Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia hyönteiskarkotteita, jotka Tukes on hyväksynyt.

HYTTYSET Ulkomaisista verkkokaupoista löytyy paljon erilaisia keinoja taistella hyttysiä vastaan. Kielletyt hyönteiskarkotteet ja -myrkyt työllistivät Tullia viime kesänä.

Lainvastaisia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyttystyynyjä on alettu jälleen tilata. Postilähetysten ja lentorahdin mukana tuli viime vuonna noin 450 hyönteiskarkotelähetystä, joiden käyttö on Suomessa kiellettyä.

– Hyttyskarkotteiden maahantuonti keskittyy muutamalle kesäkuukaudelle. Olemme valvonnassamme havainneet, että kiellettyjä tuotteita on taas alettu tilaamaan ulkomaisista verkkokaupoista. Toivomme kuitenkin, että kuluttajat olisivat aiempia kesiä tietoisempia siitä, mitä saa tilata ja mitä ei, kertoo tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on hyväksynyt.

Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Tilatessa kannattaa varmistaa, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi myös valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

Tullin tehtävänä on valvoa, ettei hyväksymättömiä biosidivalmisteita tuoda Suomeen. Ulkomailta tilatut luvattomat tuotteet otetaan haltuun, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen.

– Ohjeemme kuluttajille on yksinkertainen: Selvitä, mitä saat tilata, ja älä tilaa kiellettyjä tuotteita. Tämähän pätee hyttyskarkotteiden lisäksi tietysti myös kaikkiin muihinkin netistä tilattaviin tuotteisiin, tiivistää Lindbäck.

Lisätietoja hyttysmyrkyistä ja -karkotteista on Tukesin verkkosivuilla.

Lue myös: Viranomainen kommentoi kohua hyttysten torjunta-aineista – käytä vain Tukesin hyväksymiä valmisteita

Kommentoi Facebookissa