Kiina on Pekingin olympiajääkiekon mysteeri – ”Selvitettävä perusteellisesti”

Kuva Fotolia

Kuva Fotolia

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif ilmoitti, ettei Kiinan osallistuminen Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnaukseen ole vielä varmaa. Päätös tehdään 25. marraskuuta.

JÄÄKIEKKO Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n uusi puheenjohtaja Luc Tardif kommentoi torstaina Helsingissä Pekingin olympiajääkiekon erikoisuutta eli Kiinan osallistumista miesten turnaukseen. Hiljattain uutisoitiin, että IIHF olisi hyväksynyt Kiinan osallistumisensa kotikisoihinsa, mutta Tardif korostaa, ettei lopullista ratkaisua ole tehty.

Valtaosa Kiinan miesten joukkueen pelaajista olisi pohjoisamerikkalaisia, jotka pelaavat Kiinan KHL-joukkueessa Red Star Kunlunissa. Tardif korostaa, että pitää saada varmuus siitä, että Kiinan pelaajat ovat edustuskelpoisia.

– Säännöt ovat sääntöjä. Kiinalla on kaksi viikkoa aikaa toimittaa lista pelaajista, joiden olisi tarkoitus olla mukana olympialaisissa. Olemme pyytäneet heiltä kahta testipeliä KHL:n runkosarjaotteluissa, joissa he ovat mukana vain näillä pelaajilla. Meillä on mukana viisi tarkkailijaa näissä peleissä ja he tekevät sitten analyysinsa, Tardif sanoi.

Kiina sallii kansalaisilleen vain yhden passin. Tardif kertoi, ettei IIHF:llä ole edelleenkään selkoa siitä, miten Kiina määrittää jääkiekkoilijoidensa kansalaisuuden. Jos pelaajat eivät olekaan Kiinan kansalaisia sillä suhteella, miten kansalaisuus ja sen myötä edustuskelpoisuus IIHF:n säännöissä määritellään, eivät he voi Kiinaa olympiajääkiekossa edustaa.

– Se asia on selvitettävä perusteellisesti. Luopuisitko sinä nykyisestä kansalaisuudestasi ja vaihtaisitko sen Kiinan kansalaisuuteen? Tardif kysyi.

Viime kädessä Kansainvälinen Olympiakomitea päättää, voiko Kiina pelata Pekingin olympiakisoissa miesten jääkiekkoa. Mutta edustuskelpoisuus määritellään IIHF:n sääntöjen pohjalta.

Tardif korosti myös, ettei kenenkään etujen mukaista ole, jos Kiina häviää Yhdysvalloille, Kanadalle tai Saksalle maalein 0-15. Tardif painotti, että pelaajien turvallisuuskin tulisi ottaa huomioon, jos tasoerot ovat valtavia. Onhan jääkiekko fyysinen laji.

Päätös Kiinan olympiajääkiekkojoukkueen kohtalosta tehdään Tardifin mukaan 25. marraskuuta mennessä. Tardif korostaa, että päätös on tehtävä aikaisin, koska tarvittaessa Kiinan tilalle miesten olympiajääkiekkoon kutsutaan Norja, jonka tulisi saada tieto osallistumisestaan hyvissä ajoin.

Teksti Otto Palojärvi, Hartwall-areena

Lue myös: Naisleijonissa kuohuu – Noora Räty ja Pasi Mustonen tukkanuottasilla

Kommentoi Facebookissa