Kolme luotia lävisti auton – Facebook-kirjoituksesta syytetty Erdoganin kriitikko yritettiin aiemmin tappaa Suomessa

Syyriaan hyökkäyksen määrännyttä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania ei arvostella ilman rangaistusta.

Syyriaan hyökkäyksen määrännyttä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania ei arvostella ilman rangaistusta. (Kuva AOP)

Miehen kanssa riitautunut toinen turkkilaismies sai tapon yrityksestä viisi vuotta vankeutta ja karkotuksen maasta.

OIKEUSAPUPYYNTÖ Turkki vaatii keski-ikäistä tamperelaismiestä tuomiolle presidentti Recep Tayyip Erdoganin kunnian loukkaamisesta. Turkissa presidentin arvostelu on rikos, ja siitä on ankarat seuraukset. Ulkomailla asuvat turkkilaiset, kuten Yhdysvalloissa pelaava koripallotähti, eivät uskalla matkustaa kotimaahansa, koska sieltä pois pääseminen voi olla mahdotonta.

Tamperelainen Suomen ja Turkin kaksoiskansalainen on ollut tukalassa paikassa ennenkin. Muutama vuosi sitten hänen kuljettamaansa autoon ammuttiin kolme luotia. Suomessa noin 30 vuotta asunut turkkilaismies on ammatiltaan taksiyrittäjä. Erään oikeusjutun takia hän oli ajautunut riitoihin 27-vuotiaan grillityöntekijän kanssa. Myös nuorempi riitapukari on turkkilainen.

Taksimiestä syytettiin käräjillä pahoinpitelystä. Grillityöntekijä oli jutun todistaja, ja syytetyn mielestä hän todisti väärin. Syytetty vaati todistajaa muuttamaan kertomustaan, mutta tämä ei siihen suostunut. Siitä käynnistyi uhkailujen kierre, ja uhkauksia sinkoili puolin ja toisin.

Marraskuussa 2016 alkoi paukkua Nokialla. Riidan osapuolet tulivat liikenteessä toisiaan vastaan. Grillityöntekijä ampui taksiyrittäjän autoa kohti 3–4 laukausta. Kolme luotia lävisti auton. Taksimies painoi päänsä alas ja kiihdytti pois paikalta.

Ampuja saatiin pian kiinni, ja hänen kädestään ja sieraimistaan löytyi jälkiä ruudin savusta. Mies väitti, että ne olivat jälkiä siitä, kun hän oli käsitellyt ilotulitteita. Krp:n rikosteknisen laboratorion tutkimuksissa selvisi, että ilotulitteissa ei ole samoja aineita, joita on käsiaseen patruunoissa käytettävässä ruudissa.

Käräjillä grillityöntekijä tuomittiin muun muassa tapon yrityksestä viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Hän vapautui viime keväänä, ja Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi saman tien miehen säilöön otettavaksi. Mies karkotettiin kotimaahansa Turkkiin.

Nyt taksinkuljettaja on haastettu Pirkanmaan käräjäoikeuden kuultavaksi Turkin pyynnöstä. Taksikuski oli tiettävästi Facebookissa kritisoinut Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania, ja sellainen teko on kyseisessä diktatuurimaassa majesteettirikos, seurauksena 1–4 vuotta vankeutta.

Myös taksikuskia saattaa odottaa matka Turkkiin, jos hän kieltäytyisi kuulemisesta ja matkustaisi Suomen rajojen ulkopuolelle. Jokin muu maa voisi suostua Turkin esittämään luovutuspyyntöön.

Erdoganin arvostelusta syytteeseen asetettu tamperelaismies on julkisuudessa jo kertonut, ettei hän uskaltanut matkustaa lomalle Turkkiin, koska paluu sieltä takaisin Suomeen olisi voinut jäädä toteutumatta. Turkissa hänet on määrätty kiinni otettavaksi.

Lue myös: Kolme luotia taksin kylkeen – tuomittu ampuja vapautui ja karkotetaan nyt Suomesta

Kommentoi Facebookissa