Lauri Markkanen tekemässä yllätyspaluuta Susijengiin

Lauri Markkanen pussittaa koreja NBA:ssa Chicago Bullsin paidassa.

Lauri Markkanen pussittaa koreja NBA:ssa Chicago Bullsin paidassa. (Kuva AOP)

Lauri Markkanen on mukana Suomen koripallomaajoukkueen marraskuun EM-karsintapeleissä, jos saa Chicago Bullsilta ja NBA:lta peliluvan.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi jatkaa EM-karsintoja marraskuussa Espoossa. Lauantaina 28.11. vastaan tulee Georgia ja maanantaina 30.11. Serbia.

NBA-seura Chicago Bullsissa pelaava Lauri Markkanen on halukas pelaamaan EM-karsinnoissa. Hän haluaisi pelituntumaa kovemmista otteluista.

Markkasen pääsy Susijengin vahvuuteen riippuu Bullsista ja NBA:sta. Aikataulullisia esteitä hänen maajoukkueosallistumiselleen ei olisi, koska NBA-kauden alku viivästyy koronapandemian takia.

Viimeksi Markkanen pelasi Suomen maajoukkueessa MM-karsintaotteluissa kesällä 2018. Edellisen kerran Markkanen pelasi Bullsin paidassa 10. maaliskuuta. Sen jälkeen NBA-kausi keskeytettiin koronapandemian takia, eikä Bulls päässyt mukaan pudotuspeleihin, jotka pelattiin loppukesällä ja alkusyksystä.

– Viimeisestä matsista on ehtinyt kulua jo yli puoli vuotta, ja mieli tekee kovasti palata kentälle. Niin kauan kuin se on olosuhteiden puolesta mahdollista, tahtoisin ehdottomasti edustaa Suomea marraskuun peleissä, Chicagosta tavoitettu Markkanen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Päävalmentaja Henrik Dettmann toivoo tietenkin, että Suomen ainoa NBA-pelaaja saataisiin mukaan.

– Elämme poikkeuksellista aikaa ja tiedostamme sen, että tavallisesti tähän aikaan NBA:n pelikausi olisi alkamaisillaan. Niin Laurin kuin meidän tahtotila ja etu on, että hän pystyisi marraskuussa pelaamaan. Olemme olleet yhteydessä sekä FIBA:aan että NBA:han ja odotamme virallisia vastauksia, valottaa Dettmann.

Jos Markkanen saa peliluvan, pääsee Suomi marraskuun EM-karsintaotteluihin lähes parhaalla kokoonpanollaan. Petteri Koposella on meneillään kolmas ja viimeinen sopimuskautensa Bayern Münchenin kanssa. Koponen ei kuitenkaan paraikaa kuulu Bayernin kokoonpanoon, vaan hän harjoittelee Helsingissä ja neuvottelee müncheniläisseuran kanssa jatkosta.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Dettmannin mukaan Koposen halut pelata EM-karsinnoissa ovat suuret.

– Ammattilaispelaaja tahtoo aina ja kaikissa olosuhteissa luontaiseen elinpiiriinsä, eli kentälle. Petteri on harjoitellut koko syksyn hyvin ja hänellä on paljon annettavaa Susijengille.

Myös merkittävä lupaus, NCAA-yliopistosarjaa Utahin opinahjossa pelaava Mikael Jantunen saattaa päästä Susijengin vahvuuteen.

– NBA:n tavoin NCAA on seisahduksissa ja olemme myös Micken tapauksessa yhteydessä Yhdysvaltoihin kartoittaaksemme hänen tilannettaan EM-karsintaikkunan kannalta, kommentoi Dettmann Jantusen tilanteesta.

2010-luvun arvokisakävijöistä Dettmannin ehdokaslistassa ovat mukana kokeneet maajoukkueen sotaratsut Shawn Huff (5 kpl arvokisaedustuksia), Mikko Koivisto (5), Petteri Koponen (5), Tuukka Kotti (5), Carl Lindbom (1), Lauri Markkanen (1), Erik Murphy (3), Matti Nuutinen (3), Sasu Salin (5) sekä Jamar Wilson (2).

MM-karsinnoissa 2018-2019 esiintyneistä pelaajista listaan on nimetty Mikael Jantunen, Antti Kanervo, Alexander Madsen, Alex Murphy, Juho Nenonen, Topias Palmi sekä Ilari Seppälä.

Kesän 2020 Viro-maaotteluissa näyttöjä antaneista pelaajista listaan on nimetty Daniel Dolenc, Shawn Hopkins, Henri Kantonen, Edon Maxhuni, Remu Raitanen sekä Elias Valtonen. Mukana ovat myös kesällä 2019 susidebyyttinsä tehnyt Aapeli Alanen sekä vahvaa tulokassyksyä Helsinki Seagullsissa pelaava 18-vuotias lupaus Max Besselink.

Mikäli Suomi voittaa Georgian, on EM-kisapaikan varmistuminen lähellä. Serbia-ottelussa Suomi mittaa tasoaan Euroopan huippumaahan, eikä Suomi siihen otteluun todellakaan lähde suosikkina, vaikka Markkanen olisikin mukana.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Koronapandemia ja FIBA tekevät Susijengi-buumille pahaa jälkeä

Kommentoi Facebookissa