Leijonat palaa tositoimiin – Anton Lundell saa tulikasteensa

Anton Lundell oli NHL:n 2020 varaustilaisuuden ainoa suomalainen ykköskierroksen varaus

Anton Lundell oli NHL:n 2020 varaustilaisuuden ainoa suomalainen ykköskierroksen varaus. (Kuva AOP)

Nuorten MM-kisoissa loistanut Anton Lundell pääsee Ruotsin Malmön EHT-turnauksessa tositoimiin Leijonien A-maajoukkueessa.

JÄÄKIEKKO Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue pelaa kauden kolmannen Euro Hockey Tour -turnauksensa ensi viikolla Ruotsin Malmössä. Torstaina 11.2. Leijonat kohtaa Venäjän, lauantaina 13.2. Tshekin ja sunnuntaina 14.2. Ruotsin.

Kuten kauden aiemmatkin turnaukset, järjestetään Malmön turnaus kuplaolosuhteissa. Leijonien GM Jere Lehtinen korostaa Karjala-turnauksen ja Moskovan turnauksen kuplajärjestelyjen menneen suunnitelmien mukaan.

– Karjala ja Channel One meni kuplassa ja hyvin onnistui. Ruotsi on kysynyt meiltä ja venäläisiltä, miten se tehtiin. Olosuhteiden pitäisi olla kunnossa ja tilannetta helpottaa, että hotelli on Malmössa kiinni jäähallissa. Meillä on myös charter-lento Malmöseen, Lehtinen sanoi Jääkiekkoliiton tiedotustilaisuudessa.

Joukkueessa on peräti 20 pelaajaa, jotka ovat olleet mukana mukana jo kauden aiemmissa EHT-turnauksissa Helsingissä tai Moskovassa. Mielenkiintoisia pelaajia ovat Liigassa loistaneet maajoukkueen ensikertalaiset HIFK:n Anton Lundell, KalPan Aleksi Klemetti sekä SaiPan Santeri Virtanen.

– Nälkäinen joukkue. Neljä pelaajaa on mukana, jotka ovat olleet MM-kisoissa. 20 pelaajaa, jotka tällä kaudella olleet mukana, niin saadaan ne mukaan jälleen. Heistä yhdeksän on Liigan pelaajia ja 11 muualta Euroopan sarjoista tulevia pelaajia. Kolme ensikertalaista, Lundell, Klemetti ja Virtanen, Lehtinen kommentoi valintoja.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen totesi, että pelaajia otettiin SM-liigasta tasaisesti eri seuroista. SM-liigaa pelataan Malmön EHT-turnauksen aikana ja koronakaranteenien takia SM-liigan seurat joutuvat tulemaan monessa pelissä toimeen ilman maajoukkuekutsun saaneita pelaajiaan.

– Etsittiin pelaajia kaikista Euroopan sarjoista. Liigassa pelaajille tulee neljän vuorokauden karanteeni, eikä ole optimitilanne. EHT-turnauksen jälkeen pääsevät pelaamaan vasta seuraavana perjantaina. Siksi ei ruvettu kutsumaan yhdestä liigajoukkueesta useita pelaajia. Voisi muuten olla joukkue vähän erinäköinen, Jalonen sanoi.

KHL:stä tuli kieltäytymisiä. Syynä olivat sarjan aikataulut.

– Muutamiin KHL-pelaajiin oltiin yhteydessä. Siellä alkaa playoffit muutaman viikon EHT-turnauksen jälkeen. Halusivat keskittyä niihin, Jalonen selvensi.

Jalonen korostaa, että esimerkiksi Salavat Julajev Ufassa tällä kaudella loistaneet Markus Granlund, Teemu Hartikainen ja Sakari Manninen olisivat kyllä olleet halukkaita pelaamaan maajoukkueessa, mutta riski tässä vaiheessa kautta olisi ollut liian suuri. Seurajoukkueessa kun ovat kauden tärkeimmät pelit käsillä.

– Aina sitä haluaisi kärkijätkät mukaan. KHL:n parhaita ketjuja olisi ollut kiva nähdä maajoukkueessa. Heillä on hyvä fiilis maajoukkuetta kohtaan ja ymmärrämme, mistä syystä jäivät pois. Hartikainen sanoi, että pelottaisi lähteä mukaan, jos tapahtuisi joku loukkaantuminen. Heillä on kuitenkin mahdollisuuksia Gagarin Cupin voittoon.

Nuorten MM-kisoissa loistanut Anton Lundell halusi maajoukkuepeleihin mukaan. Hän lienee Malmön EHT-turnauksen seuratuimpia pelaajia.

– Tosi hienoa saada Anton mukaan. Hän on erittäin innoissaan joukkueeseen lähdössä. Hienoa oli nähdä, miten U20-kisoissa esimerkillään johti. Keväällä ollaan sitten tietoisia, miten hän kisojen suhteen etenee, Jalonen sanoi.

HIFK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen suhtautui tähtipelaajansa maajoukkuekomennukseen suopeasti.

– Pikkarainen HIFK:sta sanoi, että ilman muuta. Ei ollut mitään vastaan, että Lundell lähtee. Hyvä suhtautuminen liigaseuroilta on ollut meidän projektiin, vaikka tilanne on poikkeuksellinen, Jalonen sanoi.

Juttuvinkki: Historian paras Leijona-joukkue ei voittanut kultaa – Ruotsi romutti unelman

MM-kisat alkavat toukokuun lopulla. Tosin vielä ei tiedetä, missä kisat pelataan, kun Valko-Venäjä menetti isännyytensä. Koronapandemian takia valmistautumisprosessinkin ohjelma on vielä epäselvä.

– MM-kisojen leirityssysteemi vähän auki. Pitää miettiä, voidaanko pelata harjoitusotteluita. Tshekin EHT-turnaus on varmaankin ohjelmassa. Sieltä lähdetään sitten kisapaikalle. Uskon kyllä, että saadaan hyvä valmistautuminen, Jalonen sanoi.

NHL:n runkosarja ehtii päättyä ennen MM-kisojen alkua. Jalonen toteaa, että NHL:n tilanteen kehittymistä tarkkaillaan ja mahdollisiin MM-kisoissa käytössä oleviin pelaajiin ollaan yhteydessä sitten, kun aika on sopiva.

– Rakennetaan Euroopan porukkaa tällä hetkellä. Pohjois-Amerikka selviää sitten myöhemmin, Jalonen sanoi.

Useampi suomalainen esiintyi NHL:n tammikuun peleissä edukseen. Heidän joukkoonsa lukeutuu Leijonien vuoden 2019 MM-kultamaalivahti Kevin Lankinen, joka on nousemassa Chicago Blackhawksin ykkösmaalivahdiksi.

Jalosta Lankisen menestys ilahduttaa.

– Todella hienoa on ollut nähdä Lankisen pelaamista ja onnistumisia. MM-kisoissa oli jo tiedossa, ettei jääkiekkoa pysty vahingossa useita hyviä pelejä pelaamaan. NHL:ssä on, että kokeneempi veijari yleensä pelaa. Nyt ei ole Chicagossa ja hän on saanut mahdollisuuden. Maalivahdiksi vielä nuori.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HIFK:n entinen maalivahtikaksikko läpimurrossa NHL:ssä – ”Aika on nyt oikea nousulleni”

Kommentoi Facebookissa