Lukashenkon johtama Valko-Venäjä tuskin järjestää MM-jääkiekkoa

Jääkiekon MM-turnaus pitäisi järjestää 2021 Valko-Venäjällä

Jääkiekon MM-turnaus piti järjestää 2021 Valko-Venäjällä. (Kuva AOP)

Latvia ei halua järjestää jääkiekon 2021 MM-kisoja Valko-Venäjän kanssa. Käytännössä on jo selvää, ettei MM-kiekkoa pelata ensi vuonna Valko-Venäjällä, jos Aleksander Lukashenko jatkaa maan presidenttinä.

JÄÄKIEKKO Latvia ilmoittaa haluavansa yhä isännöidä jääkiekon 2021 MM-kisoja, mutta ei enää yhdessä Valko-Venäjän kanssa. Latvian hallitus järjesti maanantaina hätäkokouksen ja aikoo tehdä tästä vetoomuksen Kansainväliselle Jääkiekkoliitolle IIHF:lle toisen kisajärjestäjän vaihtamisesta.

Valko-Venäjällä kuohuu. Ympäri maata on järjestetty päivittäin jättimäisiä mielenosoituksia, joissa vaaditaan maan presidentin Aleksander Lukashenkon eroa. Lukashenko voitti toissa sunnuntaina järjestetyt presidentinvaalit noin 80 prosentin äänisaaliilla, mutta vaaleja syytetään vilpilliseksi.

Viikko sitten Valko-Venäjän poliisi käytti mielenosoittajia kohtaan väkivaltaa. Kuolemantapauksilta ei vältytty.

Latvia katsookin, ettei Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk voi toimia nykytilanteessa MM-kisojen toisena isäntäkaupunkina. Latvian hallitus harkitsee kisaisännyydestä luopumista, mikäli IIHF päättää, että MM-kiekkoa pelataan Valko-Venäjällä kaikesta huolimatta.

IIHF ei ole vielä ottanut asiaan kantaa sen tarkemmin. Viime viikolla jääkiekon kattojärjestöstä kerrottiin, että tilannetta seurataan, mutta kisajärjestäjän vaihtamista ei ole harkittu.

IIHF korostaa, ettei se ole poliittinen järjestö, vaan ainoastaan jääkiekon etua ajava järjestö. Muuta se ei voi korostaakaan, koska näin määritellään järjestön toimintasäännöissä.

IIHF:n jäsenet ovat kuitenkin valtioiden jääkiekkoliittoja. Valtiolla on aina oikeus kieltää jääkiekkomaajoukkuettaan osallistumasta MM-kisoihin.

Jääkiekko on ollut merkittävässäkin roolissa 26 vuotta Valko-Venäjää hallinneen Lukashenkon itsevaltiudessa. Hän on jääkiekkofani ja rakentanut imagoaan jääkiekon kautta. Valko-Venäjällä 2014 järjestetty MM-turnaus oli eräänlainen Lukashenkon vallankäytön projekti, jossa hän osoitti vahvuuttaan omalle kansalleen tuomalla maahansa kansainvälisen urheilutapahtuman.

Juttuvinkki: Käsittämätön juttu – Leijonat hävisi olympialaisissa vain yhden erän ja jäi pronssille

Nyt Lukashenko on ajanut itsensä nurkkaan. Vaikka hän pysyisikin vallassa, on vaikea nähdä, että jääkiekon MM-turnausta enää voitaisiin järjestää ensi vuonna Valko-Venäjällä, jos hän toimii vielä maan presidenttinä.

Venäjä todennäköisesti voisi tarjota Lukashenkolle apua ja järjestää MM-kisojen toisen alkulohkon. On kuitenkin toinen juttu, haluavatko länsimaat enää osallistua Valko-Venäjän järjestämään MM-turnaukseen. Sponsoritkaan tuskin tykkäävät rahoittaa tapahtumaa maassa, jonka johto pitää vallastaan kiinni väkivallalla.

Vuoden 2021 MM-kisojen olisi määrä käynnistyä 21. toukokuuta. Alkulohkot pelattaisiin Minskissä ja Riiassa. Välierät ja mitaliottelut pelattaisiin Minskissä 5.-6. kesäkuuta.

Nyt lienee jo selvää, ettei NHL-pelaajia ainakaan nähdä kisoissa. Koronapandemia viivyttää tulevan NHL-kauden alkua ainakin joulukuulle ja runkosarja päättynee vasta kesäkuussa. NHL:n ei siis tarvitse murehtia arkaluontoisesta Valko-Venäjä-kysymyksestä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tuukka Rask poistui kuplasta – onko hän petturi?

Kommentoi Facebookissa